Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Mijn "vreemde" tante: "L'idiot de la famille"?

Zij is het geweest, zij moest het kennelijk zijn; mijn "vreemde" tante C. die met mijn ouders, mijn ooms en grootmoeder het kapitale vooroorlogse hoekhuis in de G.-straat bewoonde, die mij al bij mijn eerste ademtocht het leven heeft gered; de bevalling was zwaar en moeilijk geweest en tante had ijlings een ambulance gebeld, waarna ik in een verwarmd kistje naar de couveuse in het E. Ziekenhuis vervoerd was (daar was warmte, maar het was niet de koestering van mijn moeders borsten of van mijn vaders handen).

Mijn tante C. neemt een prominente plaats in tussen haar broers en ouders op het grote na-oorlogse familieportret dat nog mijn slaapkamer siert; donkerblonde krullen langs haar slapen en kaken, een bril, een ruiten bloes met een zwart hesje eroverheen.

Tante was typiste, maar op het kantoor van de "Katholieke Leergangen" aan de Bosscheweg, die men tegenwoordig Tivolistraat noemt, bracht ze de administratie in het ongerede zodat mijn schrandere moeder die daar aangetreden was en via tante C. verkering kreeg met mijn vader, de zaak in orde moest brengen.

In de familie verhaalt men hoe tante lusteloos de lange avonden in het ouderlijk huis placht door te brengen en de anekdote doet de ronde hoe ze roerloos en apathisch zelfs de bladzijden van het boek waarin ze zogenaamd las, niet omsloeg en op zinloze en doelloze wijze alleen maar naar de tekst staarde.

Haar latere huwelijk en de geboorte van haar enige dochter schenen haar zo koud te laten als de regenval in de steppes van Oezbekistan.

Toen echter de hersenbloedingen een feit waren geworden, volgde ook de sprong uit het slaapkamerraam waarbij haar val vooreerst nog gestuit werd door het tuintafeltje.

Tenslotte moesten wij vernemen hoe tante C. in het verpleeghuis waar zij uiteindelijk was opgenomen, omgekomen was in de verterende vlammen van haar eigen aansteker.....

Schrijver: I.BroeckxI, 2 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: familie

4.0 met 1 stemmen 1.362Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)