Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Eenvoud

Een bezoeker van deze site heeft mij gevraagd mijn bewering van 2 november over eenvoud en complexiteit toe te lichten. Dan doe ik dan maar op deze plek, misschien interesseert het meer lezers.

Op deze stelling ben ik gekomen doordat ik een heel eenvoudig schilderijtje heb gemaakt. Toen het af was, zag ik dat het, groeiend langs natuurlijke weg , een heel complex schilderij kan opleveren.
Dat de weg van eenvoud naar complexiteit kort kan zijn, zie je op meerdere plaatsen. Bij fractals bijvoorbeeld: heel eenvoudige formules leveren daar fascinerende en heel complexe figuren op. In het geval van fractals gaat dat razendsnel. Ook in de natuur ligt eenvoud ten grondslag aan complexe verschijnselen. Denk maar eens aan de gevolgen van celdeling. Daaruit komen toch ook hersenen voort. Maar eer je hun complexiteit terug hebt weten te brengen tot eenvoud, ben je wel even bezig.

Dat eenvoud bedrieglijk is, heb ik als leraar mogen ervaren. Lang geleden legde ik eens een paar manieren uit om optimaliseringsproblemen op te lossen. Eén van die manieren heet lineaire programmering. Toen die op het bord stond, was de reactie van studenten "is dat alles". Zo eenvoudig was het dus. Maar niemand van hen had het kunnen verzinnen!

Schrijver: Jacob van Schaijk, 3 november 2016


Geplaatst in de categorie: wetenschap

4.5 met 2 stemmen 112Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)