Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Taal van de goot

Vele verhalen later, en met een natte kus van de oude zwerver op mijn bezwete voorhoofd, keer ik, enigszins ontdaan door de terugtrekkende zon, terug naar mijn woning die niet ver van het park is te vinden door de rozenstruik met gele rozen die naast de deur groeit.

Ik heb de taal van de goot leren spreken, door een oude zwerver met een whiskyfles die meer wist over het leven dan de psychologe die alles uit een boek heeft leren kennen.

Er is nog een restje Chinees van de voetbalwedstrijd van gisterenavond, ik zet de magnetron aan en drink een glas vruchtensap om de gemoederen enigszins te laten bezinken.

Deze mooie pinksterdag heb ik doorgebracht op een wijze die ik niet van te voren had verwacht. De oude man bleek alles te weten over binnenrijm en zwijgende taal, over het bindende en het vervreemdende in eenvoudige gedichten. Hij kon meer over een boom vertellen dan de mensen die de bomen moesten verzorgen, en hij kende de geheimen van de zwarte kraaien en die van de groene parkieten.

Met gewone eenvoudige woorden, vaak nors en onduidelijk uitgesproken, had hij me urenlang weten te boeien. Hij vertelde waar hij in de nacht ging slapen, als het niet te koud was, in een kartonnen doos bij de spoorlijn.

Voldaan eet ik mijn portie Chinees op. Ik vraag me af of de oude zwerver ook iets te eten heeft. Over eten heeft hij me niets verteld, over de betekenis van zonneschijn en het gevoel om het leven te leven des te meer.

Ik drink vanavond geen biertje meer, die kwart fles whisky is genoeg om het leven weer de draai te geven die het leven behoeft. Ik val in slaap door mijn engelengeduld, laat die tweede pinksterdag maar komen.

Ik spreek de taal van de bloemen en van de bijen die zoemen.

Schrijver: Jeroen Splinterman, 10 juni 2017


Geplaatst in de categorie: emoties

4.0 met 1 stemmen 500Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
10 juni 2017
Ik las eens dat alcoholistische zwervers soms hoge/oude zielen zijn, die ons zeer diepzinnige waarheden weten bij te brengen. Schijn bedriegt, zeg maar.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)