Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Met een beetje geluk

Deze keer draai ik het tot stand komen van een bijdrage eens een keer om. Nu is er niet éérst het verhaal en dan eventueel een daarbij passende afbeelding. Ik had opeens het idee om over onderstaande afbeelding het een en ander te kunnen en willen uiten. Een nieuwe of vernieuwende invalshoek? Dat betwijfel ik nadrukkelijk, maar het zou ook evengoed zo maar kunnen. Het gaat over de bijgevoegde foto, die enige tijd geleden door mijn kleinzoon, speels maar ook creatief, werd gemaakt. Deze foto koester ik al enige jaren maar kon ik hem na herhaalde zoekpogingen niet meer in mijn computerbestanden traceren. Vandaag echter had ik beet: tijdens het bijwerken van mijn externe harde schijf, vond ik hem onverwacht terug en wel in een verkeerde map.

Enerzijds was ik verheugd, want ik was niet iets kwijtgeraakt waaraan ik gehecht was; anderzijds, en dat was een impulsief idee, had ik meteen een onderwerp waarin ik mijn gedachten kon weergeven. Om eerlijk te zijn is deze foto, op de keper beschouwd, geen hoogstandje wat betreft compositie of keuze van het onderwerp, maar het was in de beleving van mijn kleinzoon een ‘probeerseltje’, een toevalstreffer. Hij kon toen zeker niet vermoeden, dat zijn opa er op den duur steeds meer symboliek en eenvoudige schoonheid in zou ontdekken. Ik had de foto toen, bij het archiveren, al de naam “Hoop en vertrouwen” gegeven, maar voor iemand die er dikwijls en met interesse naar kijkt, openen zich m.i. steeds nieuwe metaforen.

Graag geef ik de lezer een paar gedachten mee, die moeten verklaren waarom mij deze foto zo dierbaar is. De symboliek bijvoorbeeld dat niet alles tot mislukken is gedoemd. Kijk naar de fiere plant in haar simpele schoonheid. Ze heeft zich ontwikkeld in een bijna vijandige omgeving en is ontsproten uit een zaadje, dat zich toevallig in een van de kieren had genesteld. Ze groeit en bloeit het licht tegemoet. Tussen een bed van tulpen of tussen rozen zou zij nauwelijks opvallen. Hier staat zij als symbool van de hoop en van het vertrouwen, dat er blijkbaar altijd een kans is om, hoe dan ook, wortel te kunnen schieten. Was alles voor mij of anderen ook maar zo vanzelfsprekend. Wie weet, met veel doorzettingsvermogen en een beetje geluk?

Schrijver: Bas Lieshout, 22 september 2017


Geplaatst in de categorie: fotografie

4.0 met 1 stemmen 116Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)