Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

De zwangere Eva Jinek

Eva Jinek gaat gewoon door met haar babbelprogramma, terwijl ze zwanger is. Niks geen zwangerschapsverlof, maar pittig bezig blijven als beeldbuisjournaliste. Ze is natuurlijk voller geworden, maar ook zachter, moederlijker. De ijskoude intellectueel van voorheen is ingewisseld voor een zichtbaar emotioneel betrokken persoonlijkheid van hoge allure en beschaving. Ze is werkelijk om door een ringetje te halen.
Toch is het jammer dat ze haar steevaste glas bier niet heeft ingeruild voor bruisend bronwater of cola met een citroenpartje en een ijsblokje. Iedereen weet dat zwangerschap en alcohol een slechte combinatie is. Hoe slim Eva ook is, haar rebelse trekken zijn niet altijd goed voor haar en nu ook haar baby.

Bovendien vraag ik mijzelf af of dat doorwerken tijdens haar zwangerschap wel zo gezond voor haar buikbaby is, daar die namelijk ook het geestelijke voedsel te verteren krijgt, waar Eva mee dealt. Zoals bijvoorbeeld het gesprek met de oom van Anne Faber. Dat hakt er best stevig in. Ook Eva was zichtbaar aangeslagen en hoe verwerkt haar baby zulke heftige emoties?

Volgens het holisme is alles met alles en iedereen met iedereen verbonden, tot in de kleinste energie-overdrachten. De zwangerschapsperiode is een heilige initiatie voor de moeder en het kind en die moet zoveel mogelijk ontstressen en koesteren. De moderne, op hol geslagen, haastige, vluchtige ratio's van deze dolgedraaide, werkverslaafde werkcultuur is die wijsheid vergeten. Angela Groothuizen bleef ook gewoon doorzingen toen ze zwanger was. En ik zie die bolle buiken erg graag, maar in combinatie met hard werken heb ik zo mijn bedenkingen.

Een zwangere vrouw zou zich helemaal op de band met haar ongeboren baby moeten kunnen concentreren, zodat er tijdens de zwangerschap en later geen hechtingsstoornissen ontstaan en/of concentratiestoornissen bij de baby. Rust en stilte is van groot belang en de tijd nemen voor alle alledaagse handelingen, zoals bijvoorbeeld een gevarieerde en liefst biologische maaltijd nuttigen. Zwangere vrouwen moeten niet meegesleurd worden in de dagelijkse hectiek van de overdrukke werksferen en vervoerssferen en knettergekke herrie en reclamegedoe op straten en in winkels. Zwangere vrouwen kunnen beter dagelijks een boswandeling maken dan op de bank hangen en naar lullige soaps kijken.

'Kijk, dat ik tijdens jouw zwangerschap ben blijven doorwerken, heeft ervoor gezorgd, dat jij nu ook een uitmuntende journalist bent!', zegt Eva later tegen haar volwassen kind. 'Maar mama, je weet toch zelf ook wel, dat ik al jaren bij psychiater Peter Vonk loop, die dezelfde dingen beweert als die meneer Rutgers van destijds!', antwoordt haar kind.

'Die akelige meneer Rutgers was een esoterische, spirituele, New Age achtige, hoogst geflipte flapdrol, kind, die niet voor niets alweer vele jaren in een psychiatrische inrichting is opgesloten!', briest Eva woest, 'of weet je wat, bezoek hem maar eens, dan kom je er zelf wel achter! Zo was hij helemaal geobsedeerd door mijn boobies, die grote gek, maar doe hem gerust de groeten van mij en zeg hem dan maar, dat ik het echt héél vreselijk voor hem vindt, dat hij daar zit!' Even een diepe stilte. En dan Eva, die keihard 'Maar niet heus!' krijst.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 juni 2018


Geplaatst in de categorie: psychologie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 137Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)