Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

De Tweede Wereldoorlog

Dat de Tweede Wereldoorlog een van de grootste verschrikkingen uit de geschiedenis van de mensheid is geweest zullen velen van jullie wel weten. Er zijn vele boeken over geschreven en het zal altijd een onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis blijven.

Mijn beide inmiddels overleden ouders hebben de oorlog als kind meegemaakt. Mijn moeder in Brabant, zij verloor haar twee oudste broers in de oorlog en haar vader stierf aan een hartaanval.
Mijn vader die erg heeft geleden tijdens de hongerwinter en zijn leven lang angst hield voor overvliegende vliegtuigen. Ik heb me weleens afgevraagd in hoeverre de oorlogservaringen een rol gespeeld hebben in het mislukken van hun huwelijk. Mijn vader kon zich emotioneel niet uiten en mijn moeder was vaak overdreven emotioneel met weinig controle over haar emoties. Ze hadden dikwijls hoogoplopende ruzies en waren niet goed in staat om voor de kinderen te zorgen.

En hoe moet het met al die andere gezinnen zijn gegaan? Ouders die ergere dingen meegemaakt hebben. Hele gezinnen die vermoord zijn. We lezen er steeds weer opnieuw verhalen over.
De dramatische gevolgen van een gruwelijke oorlog zijn onvoorstelbaar en werken dikwijls op latere generaties door.
In december vorig jaar ben ik in de straat waar ik woon naar een herdenking geweest naar aanleiding van een boek dat is uitgeven over de bijna veertienhonderd Joodse mensen die in de Blasiusstraat woonden en door de nazi's zijn vermoord.
Ik heb dat boek nu voor me liggen.

Schrijver: mobar, 16 januari 2020


Geplaatst in de categorie: oorlog

5.0 met 1 stemmen 454Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)