Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Frida Kahlo komt naar Nederland!

De Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907 - 1954) komt naar het Drents Museum in Assen! Door de corona is deze megatentoonstelling uitgesteld naar 10 oktober 2021. Zij duurt tot 27 maart 2022.

Ik verheug me er nu al op. Je moet wel van tevoren een starttijd voor de grote expositiezaal reserveren. Daar hangen dan namelijk haar peperdure schilderijen en tekeningen, die speciaal zijn overgevlogen vanuit de musea Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo in Mexico-Stad. De entreeprijs voor volwassenen is 25 euro. Verder zijn er veel regelingen voor kortingen en vrije entrees.

Het gaat werkelijk een grote kunstexpositie worden met van alles van Frida Kahlo; schilderijen, tekeningen, beschilderde korsetten, kledingstukken, juwelen, speelgoed, familiefoto's en andere persoonlijke bezittingen. Er wordt ook een film over haar getoond. De tentoonstelling heet 'Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo'. De kunstfotograaf Fritz Henle (1909 - 1993) maakte in 1943 een foto van Frida Kahlo met haar aapje op haar armen. Hij had een goed contact met Frida en haar man, de kunstenaar Diego Rivera. Op de foto zie ik nog net dat de aap aan een ketting vast zit, maar anders loopt hij natuurlijk weg. Ik zie vooral hoe lief bezorgd en aandoenlijk Frida naar haar aapje kijkt. Ik zie ook haar lange, mooi gelakte nagels.

Fritz maakte in 1943 ook een foto van Nievis, het model van Diego Rivera. Nievis heeft lang, rossig, zwart haar tot over haar schattige borsten, waarvan de linker bewust zichtbaar is gemaakt. De Mexicaanse zon maakt een mooi schaduwspel op en onder de schone borst, die totaal geen seksuele lust uitstraalt, maar enkel esthetische verhevenheid. Zij staat daar heel relaxed en zij kijkt zijwaarts. Zelfs haar zwartbehaarde venusheuvel roept geen erotische verlangens op, maar is heel natuurlijk en gewoon aanwezig. Ze nodigt me uit om zo een Mexicaans alcoholvrij biertje met haar te gaan drinken. Als ze die daar hebben tenminste.
Verder zou ik graag dat aapje van Frida willen zijn en ook mijn linkerarm om haar nek leggen. Zo dicht mogelijk bij Frida komen. Welnu, dat kan dus vanaf 10 oktober 2021 en ik laat die unieke gelegenheid zeker niet aan mij voorbij gaan.

De kans dat ik ooit in Mexico beland, is zeker nihil. Hopelijk is de wereld tegen die tijd weer coronastressvrij en hoeven we niet meer als melaatsen om elkaar heen te lopen. Viva Frida Kahlo! Verdiep je maar alvast in haar kunst en verheug je met mij op haar komst naar het Drents Museum! (-)

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 juli 2020


Geplaatst in de categorie: kunst

5.0 met 2 stemmen 265Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)