Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Lijsttrekker Allergie

De woordenstromen van de vlotte politicus in pak komen als erg intimiderend bij mij binnen. Het is een extreme vorm van platpraten en vragenstellers bedekken onder een ongebreidelde lawine van woorden, welke best schoolfrikkerig overkomt. Leraar maatschappijleer, die het ons nog eens uitlegt tussen excuses en ‘stom dit en sorry dat’ door. Gelardeerd met Oude Jongens Krentenbrood gezwatel in een adembenemend spreektempo. Met ook nog eens de juiste intonatie en dictie. Logopedisten komen mogelijk deels geestelijk klaar op deze spreektechniek. Ik vermoed eveneens, dat deze rebbelstijl de lijsttrekker vaak in een soort extase brengt. Met als gevolg dat getroffen gesprekspartners en luisteraars kraken en piepen. Maar verder dienen deze als achteloos geplaatste decorstukken op een schaakbord.

Hoewel de politicus wars is van luxe of overdreven gedoe met dure auto’s, dure hotels of dure vliegreizen, en hij in de gewone omgang een verwoestende jovialiteit uitstraalt en ook dan de meesten wel inpakt, kan ik er toch heel erg slecht tegen. En dus is bij mij sprake van een jeukende allergie. Voor de thans bekende tamelijk bizarre verkiezingsuitslag geldt dan ook voor ons als gewone mensen: Vluchten kan niet meer. Want zelfs het super kritische actualiteitenprogramma ging in mijn waarneming deels ten onder in lesjes, moralisme en woordenstromen van de lijsttrekker. De kiezer die een vraag stelde, werd al na tien seconden in een brij van feiten, data en argumenten bedolven. Wel met een glimlach van de politicus. Ziehier de politiek pikante mix van een aardige vlotte vent met beroerd beleid. Gelijkwaardig speelveld in de verkiezingscampagnes? Welnee, de MP uithangen en de ‘rest’ laten hijgen. En geloof mij, dat hijgen gaat tijdens de formatie gewoon door.

Schrijver: Karel Jong, 15 maart 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.2 met 9 stemmen 422Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Freek Berglust
Datum:
3 april 2021
Dat 'hijgen' van partijen en het 'uithangen van de MP' is lelijk achterhaald door het bijzondere Tweede Kamerdebat over uitgelekte notities. 'Hijgen' is nu uiterst kalm ademhalen en de MP 'uithangen' heeft zich gewijzigd in knokken om een (onbelangrijk en niet-functioneel) record te breken als langst zittende premier van Nederland. Overigens deugt uiteraard de term 'zitten' hier niet. Lang zitten is qua risico het nieuwe roken, zeggen gezondheidsdeskundigen. Horen wij het ook eens van een ander.
Naam:
Karel Jong
Datum:
22 maart 2021
Als de rook om onze hoofden is verdwenen, kunnen wij de verkiezingsuitslag wellicht verklaren. Hoewel, daar is geen beginnen aan. Dat doen echte deskundigen wel. Feit blijft dat een volk in angst bijna altijd kiest voor de zittende leider. En als deze al of niet visionaire leider ook nog de vlotte, amicale spreektrant hanteert en moeiteloos met excuses strooit over ernstige fouten, dan kan het eigenlijk niet mis gaan. Zeker niet in het huidige tijdsgewricht, waar sluipend en brutaal tegelijk begrippen als links en rechts nieuwe ladingen krijgen. Kortom: noteren dat de politicus ons constant wil inpakken met woordenstromen heeft eigenlijk geen zin. Maar ja, het moet toch gezegd en opgemerkt worden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)