Inloggen

A promise we will keep

dagcolumn
4.7 met 3 stemmen aantal keer bekeken 38
Diplomaten moeten soms in het openbaar onderhandelen en dan zeggen ze de gekste dingen. Begin jaren zestig dreigde Nederland in oorlog te raken. Weinig Nederlanders weten het. We hadden de Karel Doorman, ons enige vliegkampschip, samen met een groot deel van onze vloot paraat. Het leger was op zijn qui vive en er is daadwerkelijk gevochten. Een marineschip van de vijand is gezonken. Of de luchtmacht er bij ook was, waag ik te betwijfelen, want het was allemaal wel erg ver weg van huis.
Met welk…

De kommakwekerij

column
3.0 met 2 stemmen aantal keer bekeken 45
Nog niet zo lang geleden was er in een praatprogramma op de vroege ochtend iemand uit de agrobusiness te gast. Een mevrouw met boerenachtergrond, maar inmiddels verzeild aan de meer theoretische kant, die tot taak had het boerenbedrijf publicitair hoog te houden en zich daartoe groen had ingesponnen.
Want tegenwoordig kun je niet meer om `groen' heen wanneer je geloofwaardig de boer op wilt. Dat komt ook neer op uit wroeging, met stilletjes een vol bewustzijn van toegebrachte schade, de…

Voorgoed mal in Málaga

beschouwing
2.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 50
(voor Jane Bowles (1917 - 1973))
Jij bent geboren als Jane Sydney Auer op 22 februari 1917 in New York City. Jouw Joodse ouders waren Sydney Auer en Claire Stajer. Vanaf jouw geboorte had jij een slechte knie. Jij bent in Woodmere opgegroeid. Als tiener viel jij van een paard en brak jij jouw knie. Er volgde een knieoperatie en daarna kreeg jij tuberculeuze artritis. Jij ging met jouw moeder naar Zwitserland om behandeld te worden. Daar ging jij ook naar een kostschool. Verder ging jij naar de…

Een feestelijke ontmoeting na twee jaar

hartenkreet
3.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 14
Twee jaar geleden toen ik mijn kroonjaar razendsnel bereikt had na een turbulent en getormenteerd leven ontmoetten mijn laatste verwanten elkaar voor de eerste keer en welhaast aarzelend schudde mijn hoogbejaarde tante de hand van mijn beste vriendin
Hun ontmoeting bleek een succes en het werd vanaf dat moment een traditie elkaar te ontmoeten bij het sfeervolle restaurant genaamd "Het Veerhuis" gesitueerd aan de traag voortkabbelende rivier bij Bokhoven
De razendsnelle tijd vloog voorbij en het…
autobiografie
3.9 met 7 stemmen aantal keer bekeken 126
'Je 'peepee' eraf hakken, maakt je nog geen vrouw, maar dit wel. ' Het was de opmerking van rockzangeres Anouk eerder dat jaar geweest die Bjarne deed walgen. Wat wist deze rockbitch over transpersonen? En waar kwam die haat plotseling vandaan? Anouk de zangeres, die Bjarne ooit zo hoog had zitten, was eerder dat jaar van haar voetstuk gevallen in de gedachten van Bjarne die de mooiste trans vrouw ter wereld had gekend in de persoon van Emma Petronella. De transvrouw waarmee hij vierenveertig…

Ben 13. Nul in het kwadraat

verhaal
2.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 55
Wiskundige talenten onder u weten dat vermenigvuldigen in deze som nooit lukt. Symbolisch voor de rare snoeshaan in deel Ben 1 tot Ben 100+. Honderd plus; schrik niet… het overgrote gedeelte van deze afleveringen bestaat uit alleen maar een titel. De hoofdstukken kunnen trouwens los van elkaar worden genuttigd. De toevallig hier verdwaalde lezer die zich afvraagt wie in hemelsnaam Ben is, treft zelfs een soort minibiografie aan in Ben 4 en Ben 5.
Gewoonlijk worden helden in vlammende…

De sluwe vos Erdogan

bewering
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 28
We dienen uiterst kritisch te zijn op de wijze waarop Erdogan in Turkije zijn politieke tegenstanders behandelt.
Achter elkaar laat hij zijn opponenten arresteren en ze politiek monddood maken.
Na de burgemeester van Istanbul zijn al heel wat belangrijke leden van de oppositie in het gevang gezet.
Erdogan weet lang aan het bewind te blijven door tegenstanders te creëren en uit te schakelen: eerst de Gülenisten, nu de CHP'ers.…

Laatste nieuws:

Schrijfster en juriste Roxane van Iperen TAALSTAATMEESTER 2021.

Dat maakte Frits Spits tijdens de kerstdagen bekend in De Taalstaat.

De jaarlijkse onderscheiding gaat naar degene die zich het afgelopen jaar heeft onderscheiden in taalgebruik. Van Iperen hield eerder dit jaar de 4 mei-voordracht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en was een van de geïnterviewden bij Zomergasten. Daarnaast maakte zij een brievenboek als vervolg op haar bestseller ’t Hooge Nest en schreef ze het essay voor de Boekenweek.

Doordacht en invoelend

Het panel van KRO-NCRV’s De Taalstaat prijst haar intelligente en kraakheldere taalgebruik, haar doordachte én invoelende teksten en haar vermogen om de tijdgeest te duiden. “De combinatie van een prachtige dictie en de rust en helderheid in haar betoog zijn van enorm belang in de onderwerpen die ze aansnijdt: onze gedeelde en pijnlijke geschiedenis”, aldus een van de panelleden. Een ander zegt: “Haar taal is net zo rijk als de thema's die zij aansnijdt en net zo meeslepend als de gedachten die zij ontvouwt.”

Eerdere winnaars

De redactie van het KRO-NCRV programma De Taalstaat nomineerde dit jaar drie kandidaten. Naast Van Iperen werden Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, en parlementair verslaggever Ron Fresen van de NOS voorgedragen. Een panel van taalliefhebbers stelde de uiteindelijke winnaar vast. De beoordelingscriteria waren onder andere: helder taalgebruik, verstaanbaarheid, geloofwaardigheid, goed geïnformeerd zijn en enthousiasme. De titel Taalstaatmeester is voor de vijfde keer toegekend door het radioprogramma De Taalstaat van presentator Frits Spits en ging eerder naar Beatrice de Graaf, Lilian Marijnissen, Freek de Jonge en Mark Rutte.

BRON: www.nporadio1.nl

Karel Jong, 27-12-2021
Marieke Lucas Rijneveld wint met MIJN LIEVE GUNSTELING de F. Bordewijk-prijs 2021

28/10/2021

In het programma Kunststof is bekendgemaakt dat Marieke Lucas Rijneveld met 'Mijn lieve gunsteling' de F. Bordewijk-prijs 2021 wint. Eerder won ze ook al de Tzum-prijs voor hetzelfde boek. De F. Bordewijk-prijs is een jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige prozaboek.

Meteen vanaf het begin van 'Mijn lieve gunsteling' wordt de lezer meegevoerd op het ademloze ritme van wat niet minder dan een verslag is van een verzengende obsessie, de obsessie van een veearts, zelf beschadigd, voor een beschadigd 14-jarig jongensmeisje. Alles is overrompelend in deze roman, maar toch vooral de plastische taal die de obsessie van de veearts lichamelijk voelbaar maakt en die de lezer die doorleest, nee, die gedwongen wordt door te lezen, het gevoel geeft tot medeplichtige te worden gemaakt als grenzen onvermijdelijk worden overschreden. Daartoe zijn alleen grote schrijvers als Rijneveld in staat.

De jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Nisrine Mbarki, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever. Aan de prijs is een bedrag van 6.000 euro verbonden.

De prijs wordt op 23 januari 2022 uitgereikt op het festival Winternachten.

Bron: www.tzum.info/2021/10/nieuws
Karel Jong, 05-11-2021
TAALBOEKENPRIJS 2021

De Taalboekenprijs 2021 is toegekend aan Alles begint met A van letterkenner Diedrik van der Wal. Hij ontving de prijs – 3000 euro en een oorkonde – op 2 oktober in de uitzending van De Taalstaat, uit handen van juryvoorzitter Nelleke Noordervliet. Het is de derde keer dat deze taalboekenprijs wordt uitgereikt.

Alles begint met A is een lees- en bladerboek waarin de 27 letters van ons alfabet (de ij doet ook mee) worden voorgesteld aan de hand van anekdotes, weetjes en encyclopedische informatie over hun vorm, functie en uitspraak. De jury prees het boek om de verzorgde presentatie, de toegankelijkheid, en vooral ook om de veelzijdigheid: “Alles begint met A is als het ware een dissertatie in de letterkunde, waarin een veelheid aan subdomeinen voorbijkomt: typografie, letterfrequentie, schrijfonderwijs, spelling, klanksymboliek, grafologie … tezamen een caleidoscopisch verhaal van de letter-taal der Lage Landen.”

De Taalboekenprijs is een prijs voor het beste taalboek – een boek dat bedoeld is voor een breed publiek, en dat oorspronkelijk, goed geschreven en taalkundig relevant is. De prijs is een initiatief van het Genootschap Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw. Er waren vijf boeken genomineerd, van onder anderen de winnaar van vorig jaar, Nicoline van der Sijs, en taaljournalist Ewoud Sanders.

Bron: www.neerlandistiek.nl

Ook op de site www.onzetaal.nl is meer informatie te vinden over deze toegekende prijs.
Karel Jong, 04-10-2021
DE WEEK VAN HET NEDERLANDS

Dat is een samenwerking van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie. Samen met verschillende partners brengen ze de veelzijdigheid van het Nederlands onder de aandacht.

Voor de zevende editie zetten we de taal op stelten. Daarbij kijken we meer dan ooit over de grenzen heen. Van 2 tot 9 oktober 2021 slaan we de handen in elkaar om het Nederlands als wereldtaal te belichten.

Bron: www.weekvanhetnederlands.org

Karel Jong:

Op de site van deze club kunnen deelnemers in meer varianten hun taalkennis beproeven. Ook voor laaggeletterden is er materiaal. Zoals bekend is taal een onmisbare basis om op allerlei terreinen in de samenleving beter mee te kunnen. Van een boek genieten is prettig. Nog belangrijker is dat leesvaardigheid en kunnen schrijven van groot belang zijn om in de moderne, meer ingewikkelde samenleving qua bureaucratie zo goed mogelijk mee te draaien. Met andere woorden: aandacht specifiek voor de Nederlandse taal is geen luxe hobby, maar een terechte focus op een zeer belangrijk stuk 'gereedschap'.


Karel Jong, 27-09-2021
Meer laden...