Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hoge Raad faalt: gekend onrecht (21).

In de herhaling op maandag: totdat een nieuw proces zal plaats vinden.

---------------------------------------------------------------------------------------

De juridisch zeer geschoolde dames en/of heren van de Hoge Raad laten het vonnis in zake de Arnhemse Villamoord voor wat het is. Mensonterend. Motivatie: Het Arnhemse hof had zich ooit gebogen over de politieverhoren en had die als betrouwbaar (!) bestempeld...
Je hoeft geen jurist noch psycholoog te zijn om na het zien van de verhoren - gelukkig niet per ongeluk gewist - tot de conclusie te komen dat de 'bekentenissen' zijn afgeperst door de recherche onder leiding van de misdadig opererende Ad Baars, nog berucht van de Puttense Moordzaak.
Met deze wel uiterst strikte opstelling heeft de Hoge Raad ook de ACAS geschoffeerd.

De redactie van nederlands.nl heeft besloten iedere zondag de column van Arthur de Kromme van 21-04-2021 in de herhaling op de voorpagina te plaatsen totdat men ook in de hoogste juridische kringen in Den Haag tot bezinning komt.

In de herhaling:Medio januari 2020 heb ik op NPO de ontluisterende documentaire gezien over de Arnhemse villamoord. Voortreffelijk werk van de cineast Joost van Wijk.

In september 1998 werd een 63-jarige Arnhemse mevrouw in haar villa aan de Apeldoornseweg 232 doodgeschoten. De 33-jarige bezoekster en ooggetuige Eline Visser ontsnapte op miraculeuze wijze.

Hoewel er geen enkel technisch bewijs was, werden maar liefst 9 mannen (!) veroordeeld tot hoge celstraffen.
Een tiende man is in Duitsland vrijgesproken omdat er geen enkel bewijs was.

Achteraf kunnen we ons verwonderen over de gang van zaken.
- De verklaringen op basis waarvan de 9 mannen werden veroordeeld waren afgeperst door de beruchte teamleider Ad Baars (ook bekend van de Puttense Moordzaak waarbij 2 mannen ten onrechte hebben bekend en zijn veroordeeld).
Als er geen beelden van waren, zou je niet geloven hoe deze manipulator tot bekennende verklaringen wist te komen, hierbij ‘handig’ gebruik makend van het feit dat meerdere mannen het Nederlands niet perfect beheersten.
- Geen onderzoek lijkt te zijn gedaan naar het moordwapen: een Browning uit 1917.
- Er zou zijn afgegaan op informatie van een geheime informant, maar dit is door de politie niet gedeeld met de Rechter Commissaris. En misschien ook wel niet met het OM en de Rechtbank. Een doodzonde, lijkt mij.
- Er lijkt geen onderzoek te zijn gedaan naar de rol van het ontsnapte slachtoffer: een gemiste kans voor open doel.
- Een redelijk motief bij deze 9 mannen – nog geen eens een vaste groep – ontbrak.
- Er zijn geen sporen (DNA etc.) aangetroffen.
- Er zijn geen daders gesignaleerd rond de villa hoewel de moord in de namiddag - overdag! - heeft plaatsgevonden.
- Van een noemenswaardige buit zou geen sprake zijn geweest.

Intens triest is de zelfdoding van een van de veroordeelden: hij kon dit onrecht niet velen en heeft in de cel een einde aan zijn nog jonge leven gemaakt. In zijn afscheidsbrief geeft hij aan onschuldig te zijn. Dat zeggen overigens alle verdachten, ook de uiteindelijk onder immense druk bezweken verdachte: “ik heb de moord niet gepleegd”. Maar Ad Baars weet het véél beter: “Je hebt haar wel vermoord!”.

De politie, inzonderheid de heer Baars, moet zich dood schamen. Maar ook voor het Openbaar Ministerie heb ik in deze geen goed woord over. Over de advocaten van destijds kan ik kort zijn: zij maakten hun roeping niet waar. En de toenmalige rechters hebben zitten slapen.

Mijn oproep betreft de Hoge Raad, nu de advocaten Acda en Knoops een herzieningsverzoek hebben ingediend naar aanleiding van het feit dat de bekennende verdachte zijn verklaring van destijds goed gemotiveerd heeft ingetrokken.
Ik heb er geen idee van hoeveel verzoeken tot herziening er liggen, maar dít verzoek hoeft geen maanden te duren om het gigantische onrecht – zoveel als mogelijk is…. – op zo kort mogelijke termijn te doen herstellen.

Wat zou u doen, dames en heren rechters, als uw eigen kinderen zo in de justitiële mangel waren genomen door een op alle fronten falend rechtssysteem?

Schrijver: Arthur de Kromme, 20 sep. 2021


Geplaatst in de categorie: misdaad

4,9 met 46 stemmen 929Er zijn 12 reacties op deze inzending:

Naam:
Bartje
Datum:
2 sep. 2021
Die Ad Baars doet alsof zijn neus nu bloedt en hij met pensioen is...dezelfde die de mensen die ten onrechte werden beschuldigd van de Puttense moordzaak de hel heeft laten beleven..ook nu zie de villamoord op NPO DAN ZIE JE TOCH WAT VOOR MENSEN ERBIJ DE POLITIE WERKEN..een NSBER WERD GEPAKT NA WO2...MAAR EEN POLITIEMAN DIE ECHT FOUT ZAT..EN DIE ECHT TEVEEL HEEFT GEDAAN WAT NIET DEUGT...SORRY IK BEN MET PENSIOEN..HOE DAN..VRAAG IK MIJ AF..WAAROM KAN JE HIER MEE WEGKOMEN...IK HOOP DAT IEDEREEN DIE MIJ BETWIJFELT EVEN ...DE VILLAMOORD GAAT BEKIJKEN..EN DIE MAN ZIJN PRAKTIJKEN..HELAAS WE HEBBEN GEEN PETER R. de VRIES MEER..wie durft nog...wat een dwaling en een racisme heeft die man op zijn geweten en ook dood...en dan omdat je politieman bent kom je er mee weg..pf.
Naam:
Artur de Kromme
Datum:
30 aug. 2021
Op NPO 2 kan je vanaf 30 augustus 2021 de tweede reeks van tv-uitzendingen over De Villamoord zien. Nieuwe onthutsende info over de moord uit 1998. Mede door dit soort uitzendingen kunnen de hoogste rechters ook niet om de harde feiten heen: hier is groot (en deels onherstelbaar) onrecht gedaan aan een grote groep Turkse Nederlanders. Een vergelijking met de Toeslagenaffaire dringt zich op, waarbij de Rechterlijke macht ook hopeloos gefaald heeft. Doordat deze info nu openlijk voor iedereen toegankelijk is, wordt het tijd dat de Rechterlijke macht verantwoording gaat afleggen over dit volstrekt onacceptabele doen en laten.
Naam:
R.C. de Fries
Datum:
19 jul. 2021
6 juni vroeg ik me in een reactie op dit artikel af of Peter R. de Vries niet zou kunnen en willen interveniëren. Helaas: Peter is niet meer.... Ik gedenk hem met gepaste bewondering.
Mogen andere mensen zijn werk hervatten met het rechtzetten van vonnissen die aantoonbaar erg onjuist waren. Van de rechters van de Hoge Raad moeten we het in deze niet hebben: zij wassen hun handen in Dreft.
Naam:
M. Feith
Datum:
20 jun. 2021
Kevin Strickland zit al 42 jaar onschuldig achter de tralies in Missoouri. Door druk van de politie heeft ene Cynthia Douglas hem destijds aangewezen als moordenaar. Rechters en aanklagers geven hun FOUT nu toe. Maar Gouverneur Parson vindt dat Strickland op zijn beurt moet wachten: er liggen nog vele honderden verzoeken op zijn bureau. (Een schadevergoeding ziet er niet in voor de nu invalide Strickland: dat kan niet in Missouri.)
Dan doen we het in Nederland beter, vindt u niet: leden van de Hoge Raad?!
Naam:
A.Steios
Datum:
13 jun. 2021
Hoe kunnen de juristen J. de Hullu, E. van de Griend, A. van Strien, M. Borgers en M. Kuijer met droge ogen noteren dat NIET aannemelijk is geworden dat de tegenover de politie afgelegde verklaringen onder ontoelaatbare druk zijn afgelegd…
Naam:
R.C. de Fries
Datum:
6 jun. 2021
Wat zou er gebeuren als oud-misdaadverslaggever Peter R. de Vries met wat meer gewicht hier achter aan zou gaan? Zou het Peter destijds ook ontgaan zijn? Hij kende die Baars toch zeker?
Een succes in deze zaak zou een kroon op zijn werk zijn!
Naam:
Redactie
Datum:
23 mei. 2021
Email:
infonederlands.nl
Bij deze de link naar de gewraakte uitspraak

uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2021:633
Naam:
Piet Ris
Datum:
23 mei. 2021
Op een dag als vandaag met Pinksteren
zou je hopen dat de Opperrechter J. de Hullu en de raadsheren E.S.G.N.A.I. van de Griend, A.L.J. van Strien, M.J. Borgers en M. Kuijer door de Heilige Geest verlicht zullen worden. Wie of wat belet hun om op hun onmenselijke besluit terug te komen?
Naam:
Piet Ris
Datum:
16 mei. 2021
Zou Farid Azarkan dit niet in een politiek kader kunnen aanroeren? Na zijn agressieve en waardeloze aanvallen op premier Rutte zou hij hier wel iets waardevols kunnen betekenen voor mensen die willens en wetens tussen de wielen van de Rechtstaat zijn geraakt en die verminkt worden achtergelaten...
Naam:
Marja Raadt
Datum:
4 mei. 2021
Als ik dit lees en het is werkelijk zo: waarom komen partijen in de Tweede Kamer niet op voor de slachtoffers (van wie er één dus al dood is...)?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)