Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Webben van leugens

Subtitel: 'k Was drieëntwintig en kwam terug

Hippocampus; hier vindt de langetermijngeheugenopslag plaats


Nieuwsgierig was ik in 2001, twaalf jaar na dato, hoe de 'Tank Man' zich twaalf jaar daarvoor had gevoeld; een iconisch beeld van een Chinese demonstrant pal voor vier zich langzaam voortbewegende tanks, een op je netvlies klevend fragment. Een beeld van de dag nadat het Chinese leger de protesten op het roemruchte Tiananmenplein uit 1989 met geweld had onderdrukt. Hoewel het lot van deze Chinees onbekend is gebleven, werd hij niet zoals sommigen denken door de tanks aangereden, zoals dus door verschillende mensen wordt verondersteld. Zijn lot blijft vooralsnog mysterieus, misschien wel tot in lengte van jaren.

De vier 'tanks' die ik moest weerstaan, waren goed geoutilleerd en bovendien samenhangend door hun web aan leugens en nog meer onwaarheden. Goed geoutilleerd en dus ruim voorzien van zowel werktuigen als materieel...?

Nee hoor, integendeel: hun werktuigen bestonden uit die webben van leugens waarmee zij zich ten koste van anderen, waaronder schrijver dezes, hebben gered. Hun vege lijf hebben kunnen sparen. Persoonlijk zou ik er niet aan moeten denken om zo de rest, het vervolg van mijn leven te moeten leiden, maar zij deden, en zonder enige twijfel doen dit, daar zij de confrontatie met mij, laat staan zichzelf, nooit aandurven/aandurfden. Onbegrijpelijk laf en laaghartig, dus angsthaasachtig en schandelijk. Maar goed, zij wisten en weten niet beter en zúllen ook nooit beter weten. Misschien is niet iedereen betrokken, meer in leven om welke reden dan ook. Het is daarnaast geenszins uit te sluiten dat één van dit kwartet/kwintet zichzelf van het leven heeft beroofd, aangezien zijn geweten gewetenloos is gaan knagen...! 'k Hoef het geenszins te weten, daar mijn leven zich inmiddels reeds lang op een niveau bevindt, waaraan hun leven zich geenszins kan optrekken...!

Iedere dag, elk etmaal, komt mijn Dag van Vergelding 24 uur dichterbij. Voor hen daarentegen is opnieuw een Dag van Excuus verloren gegaan. Heel erg lang zullen zij de mogelijkheid tot het aanbieden van verontschuldigingen niet meer hebben en dit weten zij ook. Als zij althans slimmer zijn dan zij zich destijds voordeden. Daarom ook zeg ik tegen deze (voormalige?) 4 werknemers dat tijd dus geenszins pauzeert. Nu is het míjn beurt, tenzij...!


SITUATIESCHETS

Vijf verschillende personages komen aan het woord met twee verschillende perspectieven op de gezamenlijke, deels gedeelde ZDF-Werkvloerherinneringen, zéker het heden, maar vooral de toekomst.

Schrijver: Annejan Kuperus
9 oktober 2020


Geplaatst in de categorie: tijd

3.8 met 4 stemmen 934Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)