Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Over gedichten

Ik heb nooit veel van gedichten gehouden. Soms lees ik - met name in rouwadvertenties - nog wel eens een mooi gedicht, maar de meeste gedichten vind ik onbegrijpelijk, vervelend geouwehoer.

Als ik zo'n zin lees als bijvoorbeeld van Lucebert: 'Van de bittere suikerbergen in de moederborst zijn de met lippen beladen vogels opgevlogen', dan denk ik: 'jongen, leer een fatsoenlijk vak en hou op met die flauwekul.'
Als iemand mij zou vragen wat mijn beroep is, dan zou ik liever glazenwasser of stratenmaker of welk beroep ook antwoorden dan dichter, want als ik zou moeten antwoorden dat ik dichter ben, zou ik in de grond zakken van schaamte.

Mijn dochter zit in havo 5 en daar moeten ze nu gedichten interpreteren en analyseren. De gehele klas vindt er niets aan en het gemopper van: 'waarom moeten we dit leren, wat hebben we aan dit geleuter', is niet van de lucht.
Gisteravond moest ik mijn dochter helpen met het gedicht 'De wolken' van Martinus Nijhoff. Van alles moet er over het gedicht verteld worden: strofenbouw, rijmschema, versvorm, metrum enz. Allemaal dingen waar ik niets van af weet. Het zweet brak ons dan ook uit bij deze ellende. Met name bij de zin: 'De wond'ren werden woord en dreven verder', kwamen we er niet uit en dachten wij: wat betekent dit verdomme nou weer?

We besloten maar eens op internet te kijken, want je kunt het zo gek niet bedenken of het staat wel op internet. Al gauw vonden we het gedicht 'De wolken' van Nijhoff met een foto van hem erbij. Toen zei mijn dochter op droge toon: 'O, die lul heeft het geschreven.'
Het was op dat moment zo komisch, dat wij beiden minutenlang niet meer bijkwamen van het lachen.


Zie ook: http:// http://outsider.web-log.nl

Schrijver: Outsider, 17 april 2008


Geplaatst in de categorie: literatuur

0.7 met 13 stemmen 732Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
denkwater
Datum:
30 juli 2008
Email:
whoutgraafhotmail.com
'De wond'ren werden woord en dreven verder'

Zo moeilijk is deze regel nou ook weer niet.
Weerzin maakt dingen onnodig moeilijk.
Naam:
Tino
Datum:
6 juni 2008
Email:
teksttovenaarhotmail.com
Hoi Outsider

Ik zit in vier havo en moet ook het gedicht de wolken van Marinus Nijhoff analyseren en interpreteren voor een cijfer. Snap er helemaal niets van. Zou ik jullie bevindingen mogen hebben, misschien dat ik daar iets van leer of een mooi cijfer mee haal.
Ik kan niets over het metrum enzo op internet vinden.

Alvast heel erg bedankt

Tino

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)