Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Moskovische- en Petersburgse vrouwen

André Hazes zong het al: het is tijd, de hoogte tijd. U wordt bedankt... Het vervolg van dit nummer kent u. Zeer waarschijnlijk. Daarom ga ik het noch over André, noch over Het Rookverbod, ongepast in bruine kroegen naar mijn mening als niet-roker én niet over aanverwante zaken hebben. Ook níet over Beijing 2008 of over de schoonheid van Russische vrouwen; de Olympische Spelen moeten zonder boycot doorgaan, ondanks negatieve berichtgeving uit dit immens, mooi en wonderbaarlijk land.

Moskovische- en Petersburgse vrouwen, net als honderdduizenden andere (jonge) vrouwen zijn inderdaad ongelooflijk mooi. 'Je waant je in een paradijs'. Peter 'd Hamecourt heeft hierin volledig gelijk. Flanerend op het Rode Plein in Moskou of in de Nevski Prospekt in Sint-Petersburg kom je tot precies dezelfde conclusie. Zelf heb ik dat in de tweede helft van de jaren negentig en in 2001 mogen ervaren. Ondanks het feit dat de schoonheid blijft en al-Nakba, de Catastrofe, sinds 1948 tot heden vilein voortduurt, ga ik het nu ook niet hebben over de kwestie Israël-Palestina. Dit probleem zal namelijk nooít worden opgelost. Deze calamiteit is verzand in een broeinest en zal binnen afzienbare tijd op een wereldoorlog uitlopen die zijn gelijke niet zal kennen. Wapens van tegenwoordig zijn uiteindelijk niets- en niemand ontziend. 'k Kan slechts hopen dat 't opperwezen het zo niet heeft bedoeld. En belangrijker: ingrijpt nu het nog níet te laat is.

Hoogste tijd voor inzicht; onderscheidingsvermogen, besef. Een eye-opener. Aan beide zijden, maar met name aan die van de investeerders. Hoogste tijd ook, en in het bijzonder, voor de 900.000 door de Commissie Bakker afgeschreven mensen. Zelf ben ik er één van (geweest).

'k Ben een amateur. Een goedwillende hobbyist met ambitie. Ambivalente eerzucht. Tegenstrijdig, daar ik in principe slechts outsider ben. Echter wel een buitenstaander die weet van wanten. Die eerder aangehaalde Commissie Bakker had de opdracht iedereen aan het werk te krijgen. Voor zo'n 400.000 mensen is dat gelukt. Van de ruim 1,3 miljoen mensen, die om rond te kunnen komen een beroep op de overheid moeten doen, laat deze commissie dus ongeveer 900.000!!! personen in de kou en aan de kant staan.

Er zijn, aldus Tof Thissen, voorzitter van Divosa, de landelijke vereniging van socialedienstmanagers*, geen niet-willers; mensen die te beroerd zijn om te werken. Zonder scrupules durf ik de stelling, dat het tegenovergestelde het geval is, aan. Ze bestaan wel. Daarvan ben ik overtuigd. Ze vormen echter een minderheid in het grote geheel. Als de welwillende mensen zich niet laten horen, alles over zich heen laten komen en zich niet beklagen bij de daarvoor bestemde instantie, zal en gáát het ook nooit iets worden en komen we als outcast, drop-outs van de maatschappij geen stap verder.

Integendeel: wordt er beknibbeld, daar waar het niet kan. Laat staan, is gewenst. Door veel schade en schande wijs geworden, weet ook ik inmiddels dat ik geen niet-wíller, maar een níet-gewilde ben. Samen met 900.000 anderen. Er worden (misschien té) hoge eisen gesteld; er moet topsport worden bedreven, daar de productiviteit van mensen hoog, veel en groot moet zijn. Mensen die aan de kant (hebben)(ge)staan, voldoen niet aan de minimale eisen van de arbeidsmarkt.

Welwillende werkgevers gezocht: toegenegen bedrijven die (willen) gaan voor gerechtigheid i.p.v. onrecht. Goed voor uw werknemers en beter, veel beter voor uw zaak. Benut de maximale mogelijkheden van uw werknemer(s) in en voor uw bedrijf en zaak.

Eerder aan de slag door verlaging van W.W. en W.A.O./W.I.A. blijkt in meer of mindere mate een utopie te zijn geweest; zolang outsiders en banen niet dichter bijelkaar worden gebracht, zal dit ook altijd een illusie blijven. Maak dus van topsport, breedtesport; bied perspectief, mogelijkheden en uitzicht. Zoveel mogelijk mensen, juist de gemotiveerde, verdienen een goede arbeidsplaats. Op deze manier kunnen zij in hun eigen behoefte voorzien.

Niemand mag worden uitgesloten. Het rapport van de Commissie Bakker moet dus zo spoedig mogelijk worden geamendeerd, zodat de B.V. Nederland voor een toekomst gaat die voor iedereen zal werken. En dus niet alleen voor de insiders. Uit ervaring weet ik hoe lastig het is om aan de slag te komen, laat staan aan het werk te blijven...!

*zie dagblad Trouw van donderdag 10 juli 2008

Schrijver: Annejan Kuperus, 13 juli 2008


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2.8 met 6 stemmen 350Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)