Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

skutsjesilen in friesland

SKUTSJESYLWEDSTRIID SKS

WedstrijdVerslag

Op maandag 14 juli 2008 gaan Joost en ik naar het sks skutsjesyle op de Veenhoop. We halen de radio op om naar Klaas Jansma te luisteren, de opgewonden verslaggever die van elke scheet een reusachtig onweer maakt. Maar deze keer is het echt! Want wat gebeurt er.
De veertien skutsjes starten met drie schoten om tien over twee en hijsen het zeil. Woudsend is goed vertrokken en ligt fier op kop. De kampioen snits ligt achter want heeft slecht geloot. Heerenveen volgt. Wij staan bij de ton, de boei in het water waar ze om heen moeten draaien. Het gaat best snel, ik neem foto’s van de mooie boten met hun grote bruine zeil.

Dan gaat het al mis, je zou er een nachtmerrie van krijgen. Leeuwarden ramt een boot in de zijkant en heeft een gat in de romp! Een luide knal begeleidt het feit, eigen schuld en een windvlaag en het nauwe samenzijn luidden dit scheepje naar de kant. Sommige skutjses zeilen vervaarlijk op de kant en moeten elkaar ruimte maken maar dat gebeurt niet altijd.
Als ik ben thuisgekomen hoor ik dat in de laatste draaiing Heerenveen toch nog van Woudsend gewonnen heeft. In de uitslag zit de start verwerkt en dat geeft Snits van Piet Visser toch nog een vijfde plek. Een skutsje liet het meteen gaan omdat het verkeerd uitkwam en op safe speelde en achteraan verder ging, maar het eindigt niet laatste.

Dit was het skutsjesyle om haar smalst met windkracht vijf en vlagen van zes. Het publiek was en masse opgekomen voor het entreebedrag van twee euro, de beide kanten van de smalle EE zijn gevuld met oudere mensen. Enkele jongens zitten in het gras met een klompje met een zeil. De parkeerwachters blijven op het terrein.

De radio bulkt met kommentaar van Klaas. De schipper van de kapotte boot is er zelf ook kapot van. Het is een prachtig evenement geweest met een hoge Fryslanpromotiewaarde dat vanavond op de Friese televisie te zien is, met dank aan alle sponsoren.

Elk skutsje heeft een wapen in zijn zeil zodat je kunt zien wie het is, Sneek heeft bijvoorbeeld de waterpoort, of er is een letter zoals de J van joure. Het duurt anderhalf uur. Er zijn elf wedstrijden, het slechtste resultaat mag je wegdoen. Er zijn 14 mensen aan boord en er staat iemand op de uitkijk om de richting aan te geven.

De skutsjes zijn oud, de meeste uit 1930, ze zijn bruin, wit of groen en hebben een wit fokzeil, en een zwaard om ze recht uit te laten varen.
Het is een mooi gezicht dat niet verveelt en een Friese traditie waarvan ik echter niets afwist en nooit iets van had gezien. Klaas Jansma weet er met zijn opgewonden stem een echte wedstrijd van te maken en dat geeft extra sjeu aan het tafereel waaraan op zich niet veel te zien is maar mensen houden er enorm van en hebben er graag hun tijd voor over.

Tot zover de berichtgeving van onze medewerker en toeschouwer Foppe.

Schrijver: foppe oostenbrug, 16 juli 2008


Geplaatst in de categorie: sport

3.0 met 8 stemmen 783Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Iris
Datum:
9 november 2008
Email:
iris.aguirretigo.com.py
Ja, die Friezen, een apart en sterk volk, ze lijken in heel veel opzichten op de Oost- en Westvlamingen. Heeft zeker iets te zien met de zee. Zelfs hun taal is voor ons niet moeilijk om te begrijpen. Je zou bijna gaan denken dat we van hetzelfde ras zijn. Heel zeker zijn we uit hetzelfde hout gesneden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)