Inloggen

biografie: foppe oostenbrug

Mijn naam is Foppe Oostenbrug.

Ik woon in Groningen en ben 36 jaar.
Ik heb al tien jaar schizofrenie. Schrijven is sinds een half jaar mijn hobby.
Ik schrijf over leuke dieren en eigen ervaringen.
Ik vind het leuk als je op mijn verhalen reageert,

hartelijke groet

foppe oostenbrug
email foppeoost@tiscali.nl


Inzendingen van deze schrijver

244 resultaten.

Een dagje naar het strand in harlingen

hartenkreet
4,3 met 3 stemmen 86
Een dagje mama en foppe aan het strand in harlingen op zondag zomer 2019
Het is zondagmiddag augustus de deurbel gaat foppe doet open want hij ligt nog op bed en het is al drie uur. Mama zegt we gaan even weg en ze stappen de oude suzuki auto in en rijden naar harlingen. Foppe zit achter in hij is een beetje bang maar mama weet de weg. Ze parkeren in harlingen op de dijk met boten bij een eettentje en mama vraagt of ze een parkeerkaartje moeten kopen en bestelt friet en bitterballen maar foppe vindt het druk en wil niet zeuren maar dan eet hij toch de patat langzaam op met een pieper en neemt een foto he he dat was toch wel de moeite van de tocht waard
hij vindt mama lief want zij het nog goed verstand en hij luistert naar haar want alleen kan hij dit natuurlijk niet en hij stapt snel weer de auto in na een pafke en dan rijden we weer naar zijn appartement met de zuster en de pillen en hij gaat meteen naar de douche en bed rusten mama is al weer weg.
Dag memmie zo zie je maar weer samen staan we sterk dan komt het allemaal wel goed alleen een beetje langzamer we worden nu vijftig en vijfenzeventig mama kan nog meer dan mij ...

De eerste computer op school

hartenkreet
4,0 met 3 stemmen 788
JONG GELEERD OUD GEDAAN DE EERSTE COMPUTER OP SCHOOL 25 JAAR GELEDEN
Het is zondag ik word wakker met een droom over de eerste computer op de universiteit waar ik hopeloos mee in de knoop kwam want ik kon hem slecht bedienen en ik moest afstuderen en typte en typte maar en rekenen kon hij ook er kwam een dik rapport uit en ik was geslaagd.
Eindelijk na zeven jaar en ik wist heel veel maar na een jaar werken en eindigen relatie was ik ziek en terug bij af en ging weer bij moeder wonen het was allemaal een beetje te veel geweest voor de hersens en ik vergat alles of probeerde het te vergeten althans maar van de letteren heb ik altijd gehouden maar het leven is meer je hebt ook fatsoenlijke woonruimte nodig en een bord eten en vrouwen zijn wel aardig hoor maar ik ben alleen maar foppe uit friesland uit een klein dorpje en pas niet in de harde mmaatschappij van de moderne tijd ben ik achter gekomen het moet wel leuk blijven dan maar wat minder van alles dus dag computer al heb ik er nu wel weer een en schrijf weer even dat heb ik wel op school geleerd en daar ben ik blij om ik ben nu vijftigen print uit om met nescio te zeggen het leven heeft me veel geleerd.
Foppe 50 franeker...

voorjaar van foppe franeker

hartenkreet
4,0 met 3 stemmen 94
VOORJAARSGEDICHT FOPPE 2019 FRANEKER
Om half vijf smorgens wakker het is nog donker
ik word wakker van een vreemde droom
ik zet een kopje thee met cake en rook...

De merel dicht

hartenkreet
4,5 met 2 stemmen 59
de Merel schreef een gedicht
ik voel me niet helemaal fit
het wordt lente ik moet van bed
en liedjes zingen...

winterweer met fop

hartenkreet
4,7 met 3 stemmen 92
WINTERVERHAAL 2018 FOPPE 68
Foppe werd om zes uur wakker en het journaal op de radio zei het is min 8 graden met harde wind en hij stapte van bed af om zijn sjekkie te roken inderdaad berekoud door het raam heen en hoesten. Toen maar muziek aangezet en de happinezztijdschrift lezen en ontbijten. Nu ging hij verhaaltje schrijven hij had een hekel aan de winter op de klei in franeker en zijn moeder kwam vandaag niet omdat het oude blitse autootje van zeventien jaar oud daar niet tegen bestand was op de snelweg levensgevaarlijk geen brokken maken politie en ambulance en anwb en 112 alarm beter negeren mensen blijf thuis alleen marathon natuurijs schaatsters mogen met snert en berenburg naar buiten maar foppe was toch gisteren naar de bieb gefietst en het was heel rustig op straat. Foppe moest naar de poiesz en medicijnen halen bij de verpleegpost en eten.
Hij ging maar weer naar bed en droomde over de hymalaya canada in the rocky mountains met een legerjeep dodge ram en bevroren lichaamsdelen en hij was blij dat het leger des heils nog bestond om daklozen van straat te halen en in nederland woonde waar alles goed was geregeld door de overheid. Hij zette de cd op van ede staal winter kibbelgoarn drei dagen insneit zeten en pankouk eten en een bult snei op e dyk en was heel gelukkig en moest even lachen toen de opstartnachtzuster langskwam om zijn verhaaltje te lezen
die vrouwe willie had ook een suzuki en woonde in een dorpje en was wat ouder en zette het daglamplicht aan want het was nog donker in de huiskamer en er was weer licht en foppe bleef tot half twee op bed liggen want wat moet je anders doen in de winter een quilt haken wellicht of een winterschilderij maken verder kun je niks en even wat minderen met roken doodgaan kan altijd nog....

Kunst volgens Fop

hartenkreet
3,7 met 3 stemmen 77
De waarde van kunst volgens fop van de schoonheid en de troost
mijn grote zus margreet heeft kunstacademie en geeft les en schrijft een dikke scriptie over de waarde van kunst. vroeger studeerde ik voor het boekenvak maar vond ook muziek mooi en later vond ik schilderijen mooi.
kunst is voor de elite en hoogopgeleiden leerde ik op school anders kom je er niet mee in aanraking. of via de bibliotheek of een museum misschien maar sommigen houden meer van sport en kroeg en pretpark. sommige mensen trouwen en krijgen kinderen ook een hele klus lijkt mij en worden soms rijk met geld ook wel gemakkelijk.
veel kunstenaars die er van kunnen leven zijn er niet en meestal zijn zij alleen thuis met hun kunstleven waar ze dat maken op doek typemachine of op instrument....

wintervakantie fop

hartenkreet
3,9 met 7 stemmen 160
Kleine logeervakantie bij moeder winter 2018
Het is winter het is niet te harden op de klei met dit weder. Maar nu ga ik fijn even naar mem in drachten waar ik zeven jaar gewoond heb en het is vrieskou zonnig weer en auto's rijden dag en nacht langs en ik slaap slecht. Ik loop naar de oude kapper we gaan lopen in de bos van beetsterzwaag en gaan naar tante tine in bergum met de kruiskerk mijn geboorte dorp en mem doet boodschappen kookt eten gaat naar de fysio en ik haal de krant op en lig op bed en douche en samen de afwas en ik maak mijn fototoestel leeg.
Verdrietig neem ik afscheid maar als ik thuis ben heb ik behoefte aan rust en doe vandaag even niks dan dit stukje schrijven. Ik heb heel lieve mem en woon in een appartement van de zorg in franeker het is best moeilijk hier want ik kom van de ggz waar alles was van de verpleging inclusief eten en koffie en een psychiater die pillen voorschreef die ik nu drie jaar slik na mijn opname in het ziekenhuis waar ik maar twee weken mocht blijven en wat mijn leven heeft gered.
Was getekend f.t. oostenbrug 1968...

Franeker friesland in de winter

hartenkreet
4,2 met 4 stemmen 94
Franeker op de klei
iedereen in een klein huisje dat oud is
met hoge kerken
harde wind aan zee bij koehool harlingen en zwarte haan...

Foppo en de merel

hartenkreet
3,8 met 5 stemmen 147
FOPPO EN MEREL OCHTEND WINTER ZONDAG 2018 IN NIEUWE HUIS
Elke dag vier uur snachts wakker met thee en beschuit en droom en van bed af met snotneus en pafke en mooie zachte muziek
Foppo is een beetje ziek en ligt veel op bed
De merel komt smorgens een liedje voor hem zingen en hij geeft...

mobieltje

hartenkreet
4,2 met 5 stemmen 5.466
VERSCHIL VOOR EN NA HET MOBIELTJE VOLGENS FOPPE
fop zijn mobieltje is niks hij kan er alleen mee bellen en gebeld worden maar neemt niet op en belt ook niet. Wel neemt hij hem mee als hij naar buiten gaat bang om te verdwalen en in de auto bang voor pech en belt soms nog iemand uit een lang verleden want veel mensen kent hij niet. Hij belt eenmaal per dag met mama via de vaste telefoon. Verder wordt hij nauwelijks gebeld niemand gaat met hem om bijna en met andras mailt hij dat vind hij fijner en andras ook.
Tegenwoordig in 2108 is het mobieltje niet meer weg te denken. Mensen vinden het gemakkelijk om mee te bellen en zijn vaak onderweg of moeten dingen regelen op het werk bovendien zitten er snufjes op maar die snapt foppe niet en soms rijdt een automobilist de sloot in omdat hij zit te bellen.
Vroeger had je geen telefoon en computer en tv en radio alles ging met de hand en de klok van de kerktoren het leven was rustig en armoedig. Tegenwoordig is er overal amusement voor de jeugd. Ik luister veel muziek dat is mijn pleziertje. Als je de dokter wilt bellen om naar het ziekenhuis te gaan is het vaak te laat voor je. Was geschreven door foppe op advies van moeder...
autobiografie
3,8 met 4 stemmen 153
BEPPE HAR RESYNTSJEBREI
als kind van vier kwam ik bij pake en beppe in suwald en kreeg daar altijd resyntsjbrei om half twaalf met brood en bijbellezen. Beppe stond om half zeven op en deed haar haar in een knot en pake ging met de trekker weg voor gras maaien in de berm voor de paarden. Ik bleef lang op bed liggen. De resyntsjebrei was erg lekker en zoet zuur door het bessensap met gort suiker en rozijnen dat stond twintig minuten op dan was het klaar met water. Mmm smullen maar.
Tegenwoordig ben ik een beetje ziek en in de winter denk ik altijd aan beppe in het verzorgingstehuis waar ze zat en ze breide nog steeds sokken. De cormick trekker heb ik als schilderij aan de wand en het hondje van steen in de woonkamer waar oude muziek klinkt want ik ben 49 en woon helaas niet meer in de walden maar in franeker dus nog wel in friesland en hier hebben ze ook een poisz die het verkoopt. Later kwam het kant en klaar in pakken van bessola maar ik maak het nog steeds zelf in de winter voor sentiment en vitamines en omdat het lekker is.
foppe...

foppe over pink floyd muziek

verhaal
4,2 met 5 stemmen 349
FOPPE OVER PINK FLOYD MUZIEK
het is nieuwjaarsdag 2018 foppe verveelt zich en gaat stukje schrijven over pink floyd muziek want dat heeft hij nu aanstaan. Wat voor muziek is dat vraag u zich misschien af. Nou zegt foppe ze hadden een elpee dark side of the moon met een zwarte hoes en daar stond mooie muziek op instrumenaal meestal met geluiden er bij een beetje vreemd en dat was een millionsellar en later traden ze op met lichtshows. In het begin was het helemaal vreemde muziek waar geen touw aan vast viel te knopen dat was nog in de jaren 60 ze hadden lang haar en kwamen uit engeland van de hippies en hadden rare elpee hoezen designed by hypnogis. Het betoverde je wel die muziek en je werd er rustig en geestelijk verruimend van dachten ze toen iets geheel nieuws na de beatles en de stones. Pas veel later kwam de wall een concept elpee met een videoclip en dat was ook een succes en toen stopten ze er mee. Soms treden ze nog op ze zijn nu al ouder natuurlijk en de muziek heeft de tand des tijds doorstaan en klinkt goed als je eens iets anders wilt horen al is de zang wat gemiddeld en de teksten wat duister maar wel leuk bedacht. There's no really dark side of the moon as a matter of fact its al dark. En wat te denken van alans psychedelic breakfast met ontbijtgeluiden heerlijk om 's morgens mee wakker te worden en een koe op de hoes. Niet geschikt voor beginners die van popmuziek houden maar wel voor mensen die van muziek houden het is heel bijzondere muziek en heel knap langdurig gemaakt met mooie instrumenten een drum een synthesizer en een goede gitaar. Volgens de fop die nu alweer uitprint meer weet hij niet muziek moet je gewoon horen elke dag opnieuw....

KERSTVERHAAL MET FOPPE EN Moeder

verhaal
5,0 met 3 stemmen 150
Het was weer een ruig jaar 2017, met natuurgeweld en oorlog en verkiezingen, maar met kerst vergeten we alles en zingen God lof en vrede op aarde er is een kindeke geboren op aard, weliswaar 2000 jaar geleden in Israël. We vieren het en daarna gaat alles gewoon verder zoals mensen dat doen. Voor veel mensen betekent kerst vrede en rust en lekker eten met familie en vrij van het werk en de kinderen hoeven eerst niet meer naar school maar kunnen lekker spelen. veel mensen hebben ook een kerstboom of kerststal of verlichting en kaarsen om het gezellig te maken in huis met de cv op zijn hoogst want buiten is het koud en donker en glad.
Bij de fabeltjeskrant heet het verlichte bomenfeest en in Amerika Santa Claus is coming to town. in Nederland hebben we eerst nog Sinterklaas met kado's en daarna oliebollen en vuurwerk met oudejaar. zo is december een feest maand. Dan begint de winter pas echt met donker koud glad weer en houd foppe zijn winterslaap.
Met kerst gaat Foppe naar zijn moeder. Hij slaapt op de bank en praat gezellig en samen eten ze lekker bij de kerstboom. Zus komt ook even langs want het is haar verjaardag dan. Dan neemt hij na het Bijbellezen emotioneel afstand en rijdt weer over de snelweg naar Franeker waar hij voor het eerst een klein appartement heeft met kerstboom ook voor het eerst. Hij is nu 49 jaar.
Wat zou Jezus eigenlijk moeten in een kribbe met engelen en dieren in een stal met herders vraagt hij zich af, het is toch een mooi waar gebeurd kerstverhaal zo is hij opgevoed om te herdenken en te vieren en niet alleen te zijn. kerst, graag! Liever geen strenge winter echter daar houdt hij niet van wel van de zomer. ...

De vrouwtjesmerel

verhaal
4,6 met 5 stemmen 172
Verhaaltje voor het slapen gaan van foppe
De vrouwtjesmerel
Op een dag kwam vrouwtjesmerel een mannetje tegen en samen kregen ze twee eieren met jonkies die uitkwamen in het zorgvuldig gemaakte nest in de kastanjeboom. dagen achtereen vlogen ze aan met eten. Toen ze bijna groot waren kwam op een dag mannetjesmerel niet terug. vrouwtjesmerel bleef alleen achter met haar zoon en dochter ging weg.
samen waren ze nu jong en middelbaar in het grote nest en het regende vaak in de herfst en met kerst aten ze voor het laatst samen en hielden toen de winterslaap tot de voorjaarszon hen weer wakker maakte,...

De schizomerel fop

verhaal
4,7 met 3 stemmen 65
De schizomerel zingt, vliegt, slaapt en eet. soms is hij blij, soms alleen thuis in de boom. tweemaal zingt hij zijn twaalf riedeltjes heel zuiver.
nu heeft hij een sjaal en een traantje omdat hij zijn moeder mist en net is verhuisd. hij heeft geen vrouwtje omdat hij dat niet aan kan en niemand op hem valt niet omdat hij niet aardig is of niet mooi zingt hij is nu eenmaal graag alleen.
schizomerel is een beetje vreemd dus. hij is zwart met oranje snavel in het gras met wormen en zaadjes. op zondag vliegt hij naar kerk en pincode en zingt niet, rustdag en ligt op bed.
zo is hij al 49 jaar oud geworden met hoed je voor griepprik en soms gitaar en tekeningen en een grapje....

reis door mijn kamertje

hartenkreet
5,0 met 4 stemmen 127
REIS DOOR MIJN KLEINE KAMER VAN FOPKE
ik zal proberen mijn kleine kamer van twee bij vier te beschrijven met mijn laptop midden in de nacht omdat ik dat leuk vind.
Er staat een bed een stoel en een tafel. Verder muziek en boeken en schilderijen van mezelf die ik het mooist vind. Enkele fotos en wat lego en kaarten aan de wand en een lamp of drie en koffie en thee en de compjoeter dus die al oud is met printer die slecht werkt en een tv die nooit aan staat alleen voor het weer bericht sesamstraat en de baardmannetjes een natuurprogramma met vogels met hans dorrestijn.
Ik heb een klein raam en het bed ligt niet lekker ik heb een mobieltje om mama een keer per dag te bellen en kleding die leuk is en een hoed en drie gitaren en een balkonnetje met plant om te roken want dat mag niet op mijn kamer ivm brandgevaar. Verder is er niks behalve de vloer met een kleed er is nauwewlijks ruimte om mijn gymnastiekyoga oefeningen te doen van de fysio voor mijn rug en spieren en er is een klok voor de medicatie tijden vier keer per dag haal ik ze op waar ik erg moe van wordt maar beter dan psychoses. Meer weet ik niet mijn favoriete elpee is heart of gold van neil young die gaat mijn leven lang mee en in het graf. Er is ook een trouwfoto van heit en mem toen ze jong waren als aandenken aan mijn ouders die mij het leven gaven en zorgzame mem die zo voor mij zorgt mijn leven lang ik houd van haar en geef haar knuffels en bloemen en de kleine oude zwarte auto die ons tufje heet en ons overal brengt waar het mooi is want wij moeten wel eens gelucht worden!...

leuk boerenbestaan op hoge leeftijd

verhaal
4,5 met 4 stemmen 124
BOER AF
de boer was van boerenafkomst en kreeg het kleine boerderijtje van vader en opa en breide het een beetje uit en op zijn vijfenzestigste hield hij er mee op en begon een tuin en nam een pony zodat er kinderen kwamen en ging fietsen en at roggebrood met spek en schreef een boek over zijn eenzame leven op de boerderij in een afgelegen dorpje in Friesland en toen kwam omrop fryslan om hem te interviewen en kwam hij op tv en kreeg wat aan spraak en toen vergat iedereen hem en hij versmerigde en kwam niet meer buiten en lag niet te wachten op berchhiem en de thuiszorg en tafeltje dekje maar toen werd het winter en het sneeuwde en de kachel liet hij uit en bleef liggen . Maar het werd toch weer voorjaar zijn leven zat er nog niet op daarom nam hij het vliegtuig naar amerika en bekeek de natuur enz o schreef hij weer een boek met fotos en was blij dat hij niet in harnas was gestorven ging naar de kerk en werd gelukkig honderd jaar en nam een hondje waar mee hij liep en een bootje en zo had hij een leuke oude dag een vrouw heeft hij nooit gehad dat zat hem wel eens dwars maar hij wist niet beter meer hij was nu eenmaal boer en getrouwd met het vee....

goudvis nikkei

verhaal
4,5 met 2 stemmen 71
NIKKEI DE JAPANSE GOUDVIS BIJ DE PRINS
De japanse goudvis nikkei woont bij de prins van japan op het tafeltje naast het bureau en het bed en de cd installatie bij het raam in een grote kom met twee plantjes een hengel en een schatkist op de bodem. Hij heeft een opgevoerd geheugen van vijf seconden. Snel zwemt hij drie rondjes en rust dan uit en denkt he lekker gezwommen. Dan eet hij het ontbijt van prins en gaat genieten van de muziek en de ochtendzon door het raam. Om tien uur gaat hij gymnastieken en zwemt nog harder en zet de duikbril op met snorkel voor extra zuurstof. Om twaalf uur komt de prins hem weer eten geven de lunch die schrokt hij op want hij heeft honger dan gaat hij drie uur rusten op de bodem. Dan komt de prins hengelen ze doen om beurten wel of niet bijten en uit de kom en krijgt dan een chocolaatje met koffie voor het humeur en dan mag hij bij het avondeten bij de keizer en de prins eten op de keukentafel en dan brengen hem naar bed met een speciaal medicijn dat hij lekker slaapt en niet droomt over draken of zeecontainers waar ze hem in opsluiten en zegt hij zijn gebedje op naar het oosten bij brug over de rivier waar hij zo graag naar toe wil om te kijken naar andere wilde vissen als koikarpers maar daar is hij te bang voor hij is graag alleen. Zo leeft nikkei nu eenmaal vijf jaar en dan op een dag verliest zijn schubben de oranje kleur en doet de prins hem door de wc en hij is niet meer na trouwe dienst . De prins gaat nu naar de grote school en koopt een vogeltje dat voor hem moet zingen en dat vogeltje is het zelfde lot beschoren. Zo gaat het in het huisdierenrijk van de hofhouding van de keizer die de oorlog allang is vergeten van pearl harbour. Fop 2017...

foppe nescio

hartenkreet
5,0 met 5 stemmen 125
Foppe nescio zomergedicht gesticht lankwert
48 jaar bijna voorbij veel geleerd veel vergeten
Of toch niet
Droomde over boek zinnen nescio en voelde inspiratie voor een gedicht...

kapitein fop 50

hartenkreet
4,6 met 5 stemmen 127
KAPITEIN FOP OP OUDE ZEESTOMER VER VAN EIGEN HOKJE MET PIL
FOPPE zat in zijn leunstoel naar muziek te luisteren en dronk koffie met pafke. Hij dacht na. Hij was nu bijna vijftig en had niks van zijn leven gemaakt. Een keer wilde hij nog op vakantie om dan voorgoed het gordijn dicht te trekken naar de wereld waar in hij niet kon functioneren omdat hij kwetsbaar was. Hij dacht diep na aan vroegere tijden van zijn jeugd en dacht ik koop een oude boot en ga via de noordelijke wateren naar california om in het huis van neil young te kijken en hem heart of gold horen zingen en op zijn electronische gitaar te spelen en op hawai wil ik dansen met een meisje met bloemen en dan vaar ik weer naar huis op cruisecontrol en ga slapen met pillen zodat ik kan rusten en naar de radio kan luisterenvan andere landen en dan ga ik mijn vijftigste verjaardag vieren en geef eeen groot feest en laat de fotos aan de muuur hangen van mijn reis.
Zo gezegd zo gedaan er was geen storm want het was zomer in amerika reed hij in een ford mustang over highway 66 in ijsland stond hij op een gletscher eenmaal zat hij vast in het ijs maar een eskimo stuurde hem er weer uit en een indiaan gaf hem nieuwe tabak die nu op was en waar hij niet zonder kon en de pillen waren ook op zodat hij niet meer sliep en een week wakker was en in de nacht de maan en sterren en satelieten zag en een flesje cola dronk en toen kwam er iemand aan boord het was een zeemeermin ze zei je moet ook iets voor je lieve moeder en zus meenemen en gaf hem twee schelpen waarin je de zee kon horen van indonosie met oerwoudgeluiden en geweerschoten en toen kwam hij eindelijk thuis en ging onder de douche en op de laatste foto staat hij het best met een baard van een half jaar.
Op het feest kwamen maar zeven mensen zijn moeder en zus remco en simon andras en esther en tante tine en zakte hij om op zijn stoel op zijn vijftigste verjaardag en werd na een week pas weer wakker en kon zich niets meer herinneren of was het droom......

voorjaar fop

hartenkreet
4,3 met 6 stemmen 112
MISLUKT LEVEN GENOEG OM VOOR TE LEVEN FOPPE EN MEM
voorjaarsreisverhaal
op woensdag voelde foppe zich niet lekker. Hij wilde in bed blijven en muziek luisteren en was moe. Zijn moeder belde onverwacht ze zei ik kom vandaag want morgen komt er iemand voor de computer en is het dodenherdingking van wo2 en dat wilde ze zien.
Ze reden door het bildse land waar foppe zich niet thuisvoelt op de klei hi is een waldpyk ut drachten en burgum by pake en beppe wei sunder heit. Hij heeft wel wat geleerd en even gewerkt en was toen bij zijn moeder gaan wonen totdat dat niet meer kon en verhuisd. Zijn moeder kon wel alleen wonen in een flat foppe niet zo goed. Wat bleef was een klein leven op een klein kamertje met muziek eten en pillen en soms een praatje met de zuster en een schilderij of verhaaltje meer kon hij niet meer. Psychiatrische patienten worden op jonge leeftijd al ziek omdat ze het gewone leven niet aan kunnen met werk en relaties en pas op latere leeftijd zelfstandig worden hoewel ze helemaal niks verkeerds doen, het zijn ook burgers. ...

paasverhaal

verhaal
4,5 met 4 stemmen 215
PAASKONIJN FOP OP ZIJN BEST EN SLECHTS
Paaskonijn Fop werd wakker en sprong onder de douche ha ha lente en fijn naar zijn mama nog een dagje wachten en een bord soep toe hij sprong wild op en neer en rende weg.
Kijk daar was de kerk en daar het paasvuur daar rome daar de boot hij sprong er op voer naar Paaseiland en bekeek de beelden en de vogels en at een broodje met robinson crusoe en zijn papegaai lorre en toen kwam er een grote boot die hem terugbracht naar het ggz kamertje. Je zult wel moe zijn zei loes en gaf hem een slaappil en hij droomde over jagers die hem achterna zaten en naar de zwevende hemel wilden schieten en toen at hij nog een ei dat hij geschilderd had helemaal vergeten en keek naar zijn paashaas met strik om nee hij mocht nooit meer weglopen van huis want dan had hij geen overnachtingsplaats en bed en eten nee hij moest hier voor eeuwig blijven bij de zusters maar vandaag was een fopdag het was pasen dat had de dominee nog zo gezegd je komt in de hemel heel ver weg waar je Vader op je wacht heel onverwacht je weet nooit wanneer ren voor je leven het is dicht bij de snelweg a7....

dagje aan zee met fop

verhaal
4,8 met 5 stemmen 419
DAGJE AAN ZEE MET FOP
Foppe kan erg weinig maar heeft wel fantasie. Voor zijn moeder moet hij een verhaaltje schrijven over zee want daar woont hij nu ver van mama af. Hij fietst van franeker naar harlingen en stopt heel vaak onderweg wegens moeheid. Aan zee ziet hij boten naar de eilanden hij stapt zomaar op. Aan boord gaat hij aan dek zitten het is hem te druk met al die mensen om zich heen en hij wil roken maar dat mag niet.
Hij belt mama hij wordt wat bang maar ze neemt niet op. Hij doet zijn ogen dicht en denkt aan het ziekenhuis en schrikt nee hij is hier nu kijk daar is de vuurtoren al en ze zijn er en hij stapt van boord en kijkt hoe laat de boot terug gaat. Was mama er nu maar bij denkt hij zij zou het ook mooi vinden hier. Hij loopt naar het strand en gaat lunchen met patat en ijs en op het strand zitten en schelpen zoeken. Het is mooi voorjaarweer en er zijn meeuwen in de lucht er zijn veel mensen op het strand ook honden en de zee is eb en geen golven. Hij valt even in slaap van de medicatie die hij om 1 uur inneemt. Dat is rusttijd.
Om drie uur is hij weer wakker en holt naar de boot bang om vast te komen zitten. Aan boord is nog niemand en hij moet naar de wc. Dan weer aan dek en naar de haven en fietsen hij is erg moe en haalt franeker maar net. Daar vertelt hij zijn verhaaltje aan de verpleegkundige en belt mama en gaat vroeg slapen en droomt over indonesië waar hij ook zo graag naar toe zou willen maar dat is veels te ver weg natuurlijk voor hem. Hij droomt over zijn geboortehuis en pillen en biesheuvel boeken in de bibliotheek en wordt al vroeg wakker en gaat douchen en schrijft in zijn computerlaptop dit verhaaltje print uit en dan is zijn pakje shag op en hij is blij met zijn kleine avontuurtje een dagje aan zee even weg van zijn kleine kamertje waar hij veel alleen is....

winterverhaal voor bij de kachel fop

hartenkreet
4,7 met 7 stemmen 142
FOPPE EN KAMERAAD SIMON ALS WOUDLOPERS AAN ZEEDIJK IN WINTER
het is zaterdagmiddag in de winter en mijn vriend simon belt en hij komt en we gaan even een blokje om met de auto. Ik weet niet precies waar ik ben maar hij vindt de zeedijk en we staan aan zee bij harlingen bij franeker ggz en het is ongelooflijk koud maar mooi uitzicht en we maken een selfie met het mobieltje zie foto.
Ik ken simon al jaren sinds school en met hem gaat het goed hij is heel sociaal en bij hem voel ik me beter. Ik was gelukkig met hem want hij kan de auto rijden en de weg vinden en het is gezellig er even uit te zijn van mijn kleine kamertje. Daarom schrijf ik een verhaaltje en een gedichtje voor hem en mijn twee kennissen met hetzelfde als ik waarmee ik emailcontact heb andras en esther die wel van de winter houden en ik van de zomer. Ik vind het veels te koud buiten!
Zeedijk...

kerstfoppe

hartenkreet
4,8 met 4 stemmen 159
HOE FOPPE ZIJN KERSTDAGEN VIERDE BIJ MAMA
Eerst haalt mijn zwager mij op en we rijden angstig over de vierbaans snelweg van franeker naar drachten. Daar is de vertrouwde flat van aly waar ik vijf jaar woonde bij pi in drachten toen ging ik er elke week zomaar naar toe nu is het ver weg en das lastig ik bel mama wel elke dag hoor om mij te helpen en naar haar dag te informeren want zij het last van de benen en is ook maar alleen en mijn lieve mem waar ik na zuidlaren vijftien jaar bij woonde in Opende toen kon dat nog toen heeft ze voor mij gezorgd en hadden we een leuke tijd samen toen was ik na twee jaar nog jong en redelijk gezond en ik hielp haar ook wel es en we gingen samen vaak weg met de auto de toyota.
De kerstboom staat in de flat en er is lekker eten patat met peertjes. Silke en margreet zijn er al ze zijn met mem naar de belangrijke voor mem eo kerk geweest. We praten wat en doen een spelletje en eten gezamenlijk en ik was af en dan zijn we allemaal moe ik neem nog wat foto's als herinnering en dan gaan we slapen ik dicht bij het balkon op het lekkere matras van mem met het lampje aan en telefoon en pillen binnen handbereik van lankwert en ik slaap goed gelukkig en ben alweer vroeg wakker en maak het ontbijt klaar met het kopje dat ik haar gegeven heb en samen nemen we onze boterham met medicatie zij voor haar lichaam van 73 maar haar hoofd is nog heel goed.
De rest van de week doen we rustig aan ik was de auto en koop kleding voor haar met haar en we gaan naar tante an en tante tine en ik kook een keer en een keer eten we patat. Dan haalt margreet met weer op en we lopen nog even in het bos van beetsterzwaag en huilend neem ik afscheid maar ik heb er enorm van genoten en moet weer terug naar lankwert daar woon ik nu omdat ik schizofrenie heb en niet alleen in een huis kan wonen en daar zijn de verpleegkundigen en andere medemensen van de ggz ik woon er nu twee jaar na mijn korte opname in heerenveen met een kleine psychose bij pi weggelopen over straat dat was wel eng en mama was niet thuis toen ze is elke dag in het ziekenhuis geweest toen bij wundering....

De laatse kerst van de oude koning

verhaal
4,2 met 8 stemmen 298
De koning zag tegen de feestdagen op. Hij was oud en sikkeneurig en het was grijs weer en hij was dik en zijn baard was grijs en hij had geen zin in een overvloedige maaltijd met de hofhouding die hij iedere dag al zag al bedienden zij hem trouw. Hij dacht na over zijn landje dat maar klein was en arm. Hij dacht aan oude mensen in hun wrakkige huisjes hoe kon je daar nu kerst in vieren met zijn allen maar zij waren ook niet alleen en hadden eten van hun arbeidersloon en een kerstpakket van de koning gekregen.
Toen kwam er een uil langs gevlogen door het kamer raam het was volle maan en het raam stond open. De uil zei 'sire, dit wordt uw laatste kerst u gaat binnenkort dood dan gaat u naar de hemel waar u vrij mag zijn en bij de Heer. Wat wilt u de laatste kerst doen met uw koningschap in ballingschap want u bent altijd alleen gebleven en hebt het volk gediend en er is vrede in uw land en iedereen heeft te eten en er zal een centimeter sneeuw vallen want dat willen de mensen graag.''
De koning keek de uil verbijsterd aan. Dood? vroeg hij daar kan ik me niets bij voorstellen de klok staat op twaalf uur. Ik wil mijn kerst met mijn onderdanen vieren bij de herders in het dorpscafé met een glaasje bier en een oliebol en de schapen aaien en slapen in een stal dat lijkt mij ook wel eens leuk uit het paleis te zijn met al die weelde die ik heb vergaard terwijl anderen werkten en ik mijn nagels liet pedicuren”.
Ha ha zei de uil dat zal het zijn ik zal ook nog een paar midwinterhoornblazers uit groningen laten komen en een klompendanser uit friesland en een kerkjongenskoor om voor u ere zij God te zingen....

sint voor geesteljke gezondheid

verhaal
4,6 met 5 stemmen 1.860
Sinterklaas voor de ggz friesland medewerkers
Sinterklaas was al oud en had geen zin maar hij nam een pil van de ggz en toen begon hij aan zijn jaarlijkse tocht naar friesland waar het altijd waait en regent en de mensen nog vriendelijk sterk eenvoudig en behulpzaam zijn niet zoals in de randstad stad van overvloed.
De vrouwen van de ggz moeten zorgen voor medicatie en eten en een gesprek en vroeg opstaan en weg bij hun man en in de auto stappen en zij doen het werk al vele jaren lang zodat er een band ontstaat met de bewoners die iets hebben met het hoofd dat niet helemaal werkt maar wat dat is bij iedereen anders en sint zelf werd ook al wat vergeetachtig en liet het dicht en schrijfwerk en cadeaus al aan de pieten over. Hij moest zorgen voor de kinderen en zijn paard en baard en had de schimmel tussen de benen en tenen en moest in bad en de mijter uit de kast halen. Er was ook discussie in de randstad over zwarte piet uit afrika maar daar hield hij ook de boot af en stak de pieten in nog vrolijker gekleurde pakjes met een veer van de meeuwen er op en gaf de schipper uit harlingen een fles juttersbitter als geschenk dat hij in de haven aan mocht meren.
De moeder van foppe haalde foppe op zodat hij met familie sinterklaas kon vieren nog wat kinderlijk met een letter en een rijmpje en een geschenk en nam hem mee naar huis want ze wist dat hij nog van de fabeltjeskrant hield en van zijn mama het meest en dat hij het liefste bij haar was maar ze was op leeftijd dus had genoeg voor hem gezorgd en de auto reed altijd en gaf hem een matras op de grond bij het balkon in drachten waar hij op zo een vreemde manier was vertrokken bij de pimeisjes die veel knapper waren maar geen begrip hadden voor foppe zijn hersenpan die soms heel vreemd ...

sinterklaas voor moeder

verhaal
4,5 met 4 stemmen 105
Sinterklaas voor aly moeder en oma en huisvrouw en dame op leeftijd
Sinterklaas was al oud, al jaren reed hij op vijf december eenmaal over de daken van friesland uit spanje weg met de boot met pieten om cadeaus te brengen en een leuk gedicht voor mensen die van elkaar hielden en ook van hem. Hij belde met zijn mobieltje de leeuwarder krant en zag tot zijn schrik dat kleine kinderen als silke niet meer in hem geloofden. Hij weende bitter en belde de fop schrijfpiet. Als jij nou niet een mooi gedicht schrijft voor lieve aly dan ben ik verdrietig zei hij en streek over zijn baard en snor en ging een blokje om met de schimmel amerigo.
De schrijfpiet ging om half zeven ´s ochtends na het ontbijt met koffie en pafke meteen typen en sloeg de pillen over want hij moest inspiratie krijgen en het regende dat het goot over de dakgoot waar rook uitkwam en het stoomschip in harlingen bewoog heen en weer over de golven zodat zijn handschrift maar amper leesbaar was van de ganzeveer.
Lieve aly jij staat altijd voor iedereen klaar en zij voor jou zoals de sint het bekoort. Voor jou een placemat om te eten en een bakvorm voor een taart als je kinderen komen te eten en je familiezussen met aanhang en snip de trouwe kerkganger die je naar het ziekenhuis brengt. Ik geef je een sterk drankje zodat je weer lopen kunt als een haas en een pil om nooit meer te vergeten dat vijf december een belangrijke dag is in je agenda en een nieuwe agenda om te herinneren dat je volgend jaar 74 bent en je rijbewijs moet verlengen en de afspraak met de dokter en sinterklaas en kerst en wanneer je naar franeker moet en wanneer de kerk begint en een mobieltje zodat je je computer theeschenker en tv tegelijkertijd kunt aanzetten met de kachel en een stofzuiger die zelf zuigt zodat je smorgens ook de krant in de brievenbus vind die automatisch met de lift naar boven wordt gebracht zodat je niet hoeft te halen het is nog gratis ook. Blijf nu maar lekker in je bedje liggen met de radio 1 aan met het nieuws dan ben je volgend jaar ook weer aan de beurt als het vijf december is ik kom altijd al vijfhonderd jaar en heb honderd pieten die je nooit zulllen vergeten want aly is een topvrouwe....

hoe moeder foppe leerde

verhaal
4,0 met 3 stemmen 126
FOPPE ZOEKT EEN BOEK
Foppe ging altijd naar de bieb om leesvoer te halen zo had zijn moeder hem dat geleerd en daarom ging hij ook naar de bibliotheekacademie maar werd helaas werkeloos. Zijn moeder zei ga mij maar helpen en wat goeds doen en hij stopte met lezen.
Op een dag bekeek hij de boeken die hij had. Allemaal fantasie met letters op papier geheel onzinnig dus nooit gebeurd. Hij dacht na en ging weer naar de koninklijke bibliotheek in den haag. Ik wil graag een boek dat over echt gebeurde dingen gaat en hoe ik een brief moet schrijven aan de koningin want mijn moeder moet een medaille hebben van haar van oranje nassau als beste moeder en huishoudster van de hele wereld en gelovig ook nog een aanhanger van het koningshuis sprak hij monter tegen de oude dienstdoende bibliothecaris die tegen zijn pensioen aanhikte want hij had de hele collectie zijn levenswerk hier neergezet en zuchtte want hij pakte meteen de bijbel streepte af en zei niks meer en draaide zich om: zo reageerde hij op Friezen uit de provincie zie hij verwerpelijk vond.
Dat boek ken ik al zei foppe u heeft gelijk meneer mijn grootvader las het ook al en is oud geworden met sigaar en jenever en de oorlog kranig mannetje mijn moeder lijkt op hem en komt van een boerderij waar het leven nog eenvoudig is en gezond ver weg van den haag en de usa en rusland en aleppo en de files van de randstad en stapte op de trein en kwam nooit meer terug en leverde de bijbel niet weer in en hoorde nooit weer wat terug maar op een dag kwam er een postbode bij mama met een speldje... en ze begon te glimlachen en kreeg een mooie bejaardenflat....

de kikker

verhaal
4,8 met 4 stemmen 201
DE BIJZONDER GEWONE KIKKER DIE EVEN NADACHT
de kikker zat op zaterdagochtend om vier uur al wakker op het lelieblad in de sloot waar hij woonde. Het was herfst het regende een beetje. Nog meer water dacht de kikker en dronk thee en kwaakte luid om zich kenbaar te maken en ging toen de was doen van de week. Heel tevreden zat hij daar en dacht wat moet ik op deze vrije zaterdag doen. In eens wist hij het ik ga de wereld in!
Hij pakte zijn fietsje en fietste naar het dorp bij de boerderij vandaan. Hier was hij nog nooit geweest wat spannend! Oei oei auto's begonnen te toeteren hij werd bijna van de sokken gereden en de stoplichten stonden op rood. Hij moest plassen en ging naar de bieb en las een donald duck en maakte van het toilet gebruik en dronk water. Toen sprong hij op een flat en toen nog hoger op het kerktorentje en bekeek alles vanuit de lucht en sprong toen over de maan met een hoge sprong en landde op zijn fietszadel en trapte hard naar huis haalde de was op en ging eten kikkerdril en watertorretjes en muggen en ging toen heel tevreden slapen het regende nog steeds en hij kwaakte als een brulkikker en lachte hard
hij had een leuke zaterdag gehad!...