Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Menticide

Als (helaas nog) onbezoldigde, onafhankelijke schrijver en dichter denk ik hier in Nederland vrijheid van meningsuiting te hebben. Gelukkig is dit ook zo, zonder gevaar te lopen op een onverwacht moment getackeld te (kunnen) worden. Op het sportveld ben en heb ik getackeld. In de maatschappij ben ik rond de millenniumwisseling onderuitgehaald. Helaas op een manier waarvoor zelfs de duivel zich zou schamen. Daarnaast greep zijn tegenstander niet in, liet het gaan, waardoor bij enkelen fictie boven feiten de boventoon ging voeren.

Ongeïnteresseerd en totaal van zichzelf los, beukt en neukt de wereld erop los; het is wij of zij! Als zij meer neuken dan wij, gaan zij een meerderheid vormen. Als wij echter meer en harder béuken dan zij, verliezen zij meer mensen dan wij. Gaat het dubbelop, dan is op een gegeven moment de minderheid een gróte minoriteit en de meerderheid een majoriteit waar je U tegen móet zeggen.

Ogenschijnlijk is er sprake geweest van stabiliteit. Sinds de '9/11-crash' is de wereld, onze wereld, de globe met al haar inwoners in een langzaam maar zeker verstikkende beroering. Opschudding en consternatie bij het minste of geringste: achtergelaten, verdachte pakketjes, bombrieven, gijzelingen en allerlei andere vormen van terreur. Bepaald geen sinecure: ook ik ben van mening dat terroristen beoordeeld, berecht en gestraft moeten worden. Zowel op kleine als op grote schaal.

Neem van mij aan dat terreur op kleine schaal veel meer slachtoffers, dodelijke of niet-dodelijke, eist dan terreur en onderdrukking op grote schaal; deze wordt terecht breed uitgemeten in alle vormen van media. Alle invalshoeken worden belicht en wel op zo'n manier dat uiteindelijk íedereen het kan snappen.

De communicatiemiddelen reiken uiteindelijk tot in de hemel. Bij terroristen is dit natuurlijk al veel langer bekend. Bovendien zijn telefoontjes na enige aanpassing als afstandsbediening te gebruiken voor het laten ontploffen van een geactiveerde bom. Alles, behalve kennis van zaken, (hoewel internet, vermoed ik, u goed op weg kan helpen) betreffende deze materie, ligt voor het oprapen. Als je tenminste technisch inzicht hebt en tot 'the' zogenaamde 'inner circle' behoort. Al is dit laatste niet per se noodzakelijk.

Radicaal-soennitisch word en ben je natuurlijk niet zomaar van de een op de andere dag. Dit is een gestaag proces. Een ontwikkelingsgang van een onzichtbare beweging. Ondergronds en vastberaden. Schrijver en onderzoeker Nevzat Cicek is van mening dat de banden tussen Koerdische jongens en Al-Kaida een gevolg is van het feit dat de Turkse Hezbollah is opgedoekt: deze Koerdische organisatie is hard door de Turkse politie aangepakt. Deze strategie heeft ervoor gezorgd dat deze jongens zich bij Al-Kaida hebben aangesloten. Lang niet allemaal, maar wel een belangrijk deel. De toen begraven wapens worden nu bij het plegen van aanslagen gebruikt.

Irak is de reden van deze switch: de immense chaos daar heeft een situatie gecreëerd, waarin strijders in theorie en praktijk kunnen worden opgeleid. Al-Kaida is de organisatie die daarvoor mensen en middelen regelt. Sahintepe in Istanbul is een wijk die onaf is: een Koerdische wijk waar nieuwe woonlagen niet gerealiseerd kunnen worden, waardoor ijzeren staven uit de hoogste verdiepingen steken. Hier is geen politiebureau, maar wel een gezondheidscentrum; echter zonder arts. Leerkrachten laten het op de twee basisscholen vaak afweten.

Korancursussen zijn er echter in overvloed. Hier worden de jongens gementicideerd. Gehersenspoeld. Hier, op deze madrasses, liggen de wortels van veel terreur. Met geen of nauwelijks voorzieningen in de wijk en een exegeet die deze jongens verkeerd uitlegt, is een nieuwe terrorist snel gekneed...!

Een week gemoed kneedt heilzaam...

Helaas...!

... schrijver en onderzoeker Nevzat Cicek ...

Schrijver: Annejan Kuperus, 16 augustus 2008


Geplaatst in de categorie: vrijheid

3.5 met 4 stemmen 820Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)