Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het grote werk van Ludwig von Köchel I

Er zullen weinig muziekliefhebbers zijn die de altijd aanwezige letters KV achter een werk van Mozart onbekend zijn.

Het gaat om de afkorting van "Köchels Verzeichnis", een systematisch overzicht van Mozarts gehele oeuvre. Dat overzicht is vervaardigd door Dr Ludwig Alois Friedrich, Ritter von Köchel (1800-1877).

Het boek heet "Chronologisch-Thematisches Verzeignis samliche Tonwerke Wolfgang Amadeus Mozarts". De uitgave die in 1937 door Alfred Einstein werd verzorgd, telt een kleine 1000 bladzijden, om precies te zijn 984. Latere edities zijn nog dikker door talrijke toevoegingen door Mozartvorsers aangebracht. Het was zo'n drie decennia geleden een dure aanschaf!

Von Köchel publiceerde zijn boek in 1862. Zijn lijst bevat een redelijk nauwgezette opsomming van alles wat Mozart in zijn leven gecomponeerd heeft. Van het simpelste pianostukje tot de meest complexe opera. Elk stuk heeft een eigen nummer gekregen.
Von Köchel komt tot een totaal van 626 werken. Bovendien geeft Von Köchel, en dat is heel interessant, van elk stuk zoveel mogelijk bijzonderheden over het ontstaan, eigenaar van het handschrift, eerste uitgever en originele bezetting.
Veel detail dus, waardoor het boek zo'n grote omvang heeft gekregen. En of dat nog niet genoeg is: van elk stuk wordt de beginmaat afgedrukt.

De vlijtige Von Köchel registreerde alle in zijn tijd bekende muziek van Mozart, nu zo'n 150 jaar geleden. Maar steeds weer kwam nieuwe muziek van Mozart boven water en moest een nieuwe bewerking worden uitgegeven. Mij te duur om elke editie te kopen!

Wie was Ludwig von Köchel, de man die dit gigantische werk ondernam? De man die zich zonder twijufel regelmatig moet hebben afgevraagd waar hij ooit aan begonnen was!
Het lijkt een dode, ambtelijke bezigheid om zo'n register samen te stellen. Voor Von Köchel was echter het tegendeel waar.
Dit levenswerk getuigt van een oprechte liefde en eerbied voor het werk van de meester uit Salzburg. En een levenswerk was het om die 636 stukken van 36 jaar geworden componist te rubriceren en van biografische aantekeningen te voorzien.

Wat is het aardig om te kijken naar wat achter het cijfer 1 te lezen staat: "Menuet en Trio fúr Klavier"(1760). Het gaat om muziek die door de vijfjarige Mozart geschreven is.
Laten we eens verder lezen; "Ondergetekende verklaart dat dit stuk door haar broeder is gecomponeerd en in zijn eigen handschrift is geschreven. M.A.Fr. von Berchtold Sonnenberg-Mozart".

(wordt vervolgd)

Schrijver: Wim Brandse, 19 januari 2009


Geplaatst in de categorie: muziek

3.3 met 3 stemmen 218Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)