Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

OLD BOYS NETWERK

DEN HAAG - Verlaging van de pensioenuitkering is voor de meeste ouderen niet aan de orde, zegt minister Jan Hein Donner van Sociale Zaken. Maar een aantal pensioenfondsen vreest dat honderdduizenden mensen toch minder geld krijgen.

Uiteraard, zou ik zeggen. En die honderdduizenden mensen die de klos zijn, zijn zoals altijd weer, de hardwerkende mensen die je nooit hoort. Die nooit klagen. Geen tijd voor want het land moest worden opgebouwd.
Dat was nog in de tijd, net na de oorlog. Toen je de deur nog niet op slot hoefde te doen. Toen de fiets nog zonder slot voor de deur kon worden gezet. Toen de pijlers, waarop de banken rustten, nog bestonden uit vertrouwen en service waarna die pijlers zachtjes aan werden vervangen door de pijlers 'graaien en klanten naaien’.

Het blijft een merkwaardig fenomeen dat niemand de barricades opgaat na zo’n bericht in de krant. Ja, oké, even wat meninkjes van gedupeerden, die variëren van ‘heb ik daar zo hard voor geploeterd?, tot; ‘dat dit allemaal maar kan!’

Ja, dit kan allemaal. In deze maatschappij kan het dat de ware schuldigen zoals banken en verzekeraars, rustig wegkomen met hun misdaden. Met de week oplopende bonussen voor de managing directors van de banken drukten de winstcijfers. Bonussen en salarissen die jaarlijks opliepen tot een half miljard en meer zorgden voor steeds risicovollere investeringen binnen de banken. Fusies, overnames, sky was the limit. En niemand deed wat. De rest is bekend.

En nu mogen de gepensioneerden bloeden.
Waarom dit zonder slag of stoot toestaan? Zullen wij niet eerst even al die managing directors, directeuren-generaal, concerndirecteuren en bestuursvoorzitters van die maffiabanken even voor een tribunaal slepen.
Bovendien hebben wij nog steeds een plukse-wet. Onder die wet kunnen alle bezittingen van de heren bankmanagers, variërend van Rolls royces, Jaguars, Ferrari’s, derde huizen in Frankrijk, privé vliegtuigjes, kastelen en bankrekeningen in belastingparadijzen, geconfisceerd worden.
Ik durf te wedden dat uit de opbrengst alle pensioenen voor de komende vijf jaren en langer zonder problemen, geïndexeerd, uitbetaald kunnen worden.

Een illusie, ik weet het. Want het ’ old boys netwerk’ zorgt er wel voor dat de oud-studievriendjes en hockeygenoten van de bankwereld wel gespaard zullen blijven.

Want het zou toch te gek zijn dat wij op zaterdag niet meer kunnen golfen omdat onze maatjes van de bank in de bak zitten, ja!

Schrijver: PACO, 24 februari 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

2.5 met 6 stemmen 570Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)