Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

NOG STEEDS DE MEESTER

En dan zie ik ineens het hoofd van Kees van Kooten opduiken. In de Wereld draait door. Dat doet mij goed. Ik houd van Kees van Kooten. Al sinds hij wekelijks als clichémannetje voor het Parool schreef, bewonder ik de man.
Niet dat ik posters met zijn beeltenis boven mijn bed heb hangen, want zover ga ik zelfs bij hèm niet.

Zijn boeken nemen in mijn kast een prominente plaats in. Zijn typetjes weet ik nog zonder problemen allemaal voor de geest halen. Zijn vermogen en kunde om altijd of bijna altijd buiten de pulpbladen te blijven, maakt hem tot iemand van een uitstervend ras. Het maakt hem tot iemand met een laag egogehalte. De man is wars van aandachttrekkerij. Op rode lopers zul je hem niet vinden. Als gast bij infantiele spelletjes op tv ook niet.
Hij is een voorbeeld voor allen, dacht ik altijd.

Waarom voel ik dan toch enige bedenkingen als ik hem daar bij die van NieuwKerk zie zitten. Nooit heb ik enig gevoel van wrevel bij mijzelf kunnen ontdekken, geconfronteerd met het ‘monument’ van Kooten. Waarom nu dan wel.

Na enig nadenken, schiet het mij te binnen. Als een flits. Er is een boek te promoten. Ook ‘het monument’ geeft dus toe aan eigenbelang en de commercie.
Ik geef toe, een gemene gedachte. Laag, zelfs. Zo praat je niet over Van Kooten. Zelfs niet in gedachten. Maar gelukkig, tot grote opluchting voor mijzelf, smelten mijn bedenkingen gaandeweg het interview, als sneeuw voor de zon..
Van Kooten is weer weergaloos bezig. Nog steeds de meester. Op eenzame hoogte.
En natuurlijk moet hij een boek promoten. Graag zelfs. Dan zien wij hem tenminste nog eens een keer. En bovendien, hoe moeten wij anders weten dat hij weer een meesterwerk voor ons geschreven heeft.

Toch maar een poster. Waar zal ik hem hangen. Maakt niet uit. Van Kooten hangt overal goed..


Zie ook: http://www.pacopainter.nl

Schrijver: paco, 13 maart 2009


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 6 stemmen 272Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)