Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Is God een energie of een persoon?

Uit onderzoeken van het Sociaal Cultureel Planbureau naar de gelovigheid in Nederland blijkt dat bij elke nieuwe peiling het aantal 'ietsisten' (mensen die geloven dat er 'iets' is, zonder dat ze dat nader kunnen omschrijven) weer is toegenomen. Volgens een recente peiling moet ongeveer 18% van de bevolking tot deze groep worden gerekend. Dat is een duidelijk teken dat het geloof van veel mensen steeds vager en diffuser is geworden. De God van de vroegere generaties lost steeds meer op in de flarden van de Big Bang en de zacht pulserende nevels van een onpersoonlijke energie.
Voor grote groepen is relishopping tegenwoordig een prettige manier van leven. Alles wat maar enigszins bruikbaar is, kieperen ze in hun spirituele winkelwagentje. Zo consumeren ze vaak allerlei ideeën en opvattingen die geen enkele onderlinge samenhang vertonen of zelfs lijnrecht met elkaar in strijd zijn. Maar dat geeft niet, want het maakt immers allemaal deel uit van ‘Al Wat Is’.
Met behulp van oosterse technieken raken ze onthecht van aardse sferen, op spirituele festivals lachen ze tijdens lachmeditaties de longen uit hun lijf en op lezingavonden worden de nieuwste doorgevingen van Maria Magdalena en andere ‘heiligen’ rechtstreeks aan New Age-adepten verkondigd. Zelfs boodschappen van de Pleiaden en de ster Arcturus komen door.
Op 21 december 2012 loopt de kalender van de Maya’s af. Dat is niet geheel van gevaar ontbloot, want rondom die tijd suist een komeet of een ander afschrikwekkend gesternte op de aarde af, komt de aarde op zijn kop te staan of vallen alle computers tegelijk uit. De aarde zweeft de vijfde dimensie binnen, andere planeten tuimelen dronken door het heelal, telepathie is heel gewoon geworden en niemand is meer atheïst omdat iedereen het vermogen heeft gekregen om met engelen te communiceren.

Toch is er geen reden voor paniek. Buiten het bereik van de opgelapte Hubble telescoop en onhoorbaar voor de superscherpe radio-oren van het Deep Space Network van de NASA houden immers hele vloten aliens de aarde in de gaten. Ergens in een uithoek van ons zonnestelsel, waarschijnlijk bij Pluto, staan ze klaar om in te grijpen als de grond ons te heet onder de voeten wordt. Temidden van apocalyptische rampen die ons door Nostradamus en nog drastischer profeten zijn voorspeld, zullen ze landen op het Rode Plein, bij de Eiffeltoren, op het Piccadilly Circus en andere markante punten om de uitverkorenen mee te voeren naar exotische werelden waar alle technische problemen, die het leven op aarde bemoeilijken, zijn opgelost en het leven één grote ontdekkingsreis in hemelse sferen is geworden.

De achterblijvers hebben trouwens pech. Torenhoge tsunami’s overspoelen de oostkust van de VS, Japan en Californië zakken dof dreunend weg in zee en overal spuiten vulkanen hun gloeiende lava over de losers die niet door de E.T.’s zijn meegenomen. Gelukkig reïncarneren ze na verloop van tijd weer voor een tweede kans en zijn ze alle ellende uit de 21e eeuw dan glad vergeten: tussen die twee levens in is hun harde schijf immers gewist.

Hele volksstammen zwelgen in dergelijke eindtijdscenario’s. Omdat ze het leven te zwaar vinden, omdat ze op zoek zijn naar zingeving of omdat ze behoefte hebben aan een verzetje, vluchten ze weg naar de mystieke diepten van de kosmos of naar de onpeilbare mysteriën van het innerlijk. Kortom: ‘de zwevende Hollander’ wordt steeds meer een alledaags verschijnsel. De tijden van de hippies herleven. Gewoon té gek, joh.

Sommigen zullen misschien zeggen dat ik nu overdrijf. Toch garandeer ik iedereen dat dit nog maar het topje van de esoterische ijsberg is. Ik bezoek af en toe lezingen over allerlei spirituele en New Age-onderwerpen. Daar kom je prachtige mensen tegen; sommige zijn zelfs paradijsvogelachtig.
Toch heb ik een heel ander godsbeeld als zij. Zo hoor je in spirituele en esoterische kringen vaak dat God geen persoon is, maar een ‘energie’ die het leven schept en in steeds hogere vormen transformeert. Om een aantal redenen zie ik God heel anders. Graag leg ik in het kort uit waarom. Wat zijn de consequenties van het beeld van God als een vorm van energie of als een 'intelligent design'?

- wordt vervolgd -

Schrijver: Hendrik Klaassens, 23 augustus 2009


Geplaatst in de categorie: religie

3.1 met 11 stemmen 287Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Stefan Huiskens
Datum:
23 augustus 2009
Email:
s.huiskenschello.nl
ja, ja. Praten over het grote Universum of God is altijd moeilijk, maar ik denk wel dat ik je enigzins begrijp. De logica van de moderne Nieuw Zwevende is overeenkomstig iedere levensovertuiging naar mijn mening. Bij veel mensen zie je allerlei zaken die eigenlijk niet kloppen, gezien hun eigen veronderstellingen.

Iedereen is eerlijk en het meest over de ander. hahaha. :)

Ik ben echt benieuwd naar jouw antwoorden of twijfels.
Wat vind je van de term Heilig Humanisme, met 1 God, 1000e religies, 10.000e methoden en 100.000e leraren?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)