Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Validation

Validation is het meegaan in de belevingswereld van de dementerende mens. Als mens zijn we vaak geneigd om een dementerende terug te halen in de realiteit, maar je kunt je afvragen of dat goed is. Je confronteert de persoon dan immers steeds met zijn dementie of verdiet.

Je moet je voorstellen dat deze mensen in een andere tijd leven, die voor ons het verleden is maar voor hen het heden. In hun beleving zijn ze bv. 28 en hebben ze kleine kinderen. Stel dat je zelf 28 bent en thuis kinderen hebt die jou nodig hebben. Als iemand dan zegt 'Kom maar, uw kinderen zorgen voor zichzelf' , dan word je toch boos, want dat kan toch niet?
Validation gaat mee in deze beleving en zegt dan bv. 'Hoe oud zijn uw kinderen?' Dit geeft de patiënt de ruimte om te vertellen over zijn of haar kinderen.

Een ander voorbeeld is dat dames, die dement zijn, moeten koken voor hun echtgenoot die thuiskomt. In werkelijkheid is deze man al lang overleden, maar in hun beleving niet. Stel dat je dan zegt 'Uw man is al overleden', dan is dat een hele klap en het veroorzaakt ook heel veel onrust. Ze beleven daardoor steeds opnieuw dit rouwproces omdat ze het steeds weer vergeten.

Gelukkig werken we steeds meer met validation, want dat is veel mensvriendelijker dan deze mensen steeds opnieuw pijn te doen.

Schrijver: Dyenne Hendrikse, 1 oktober 2009


Geplaatst in de categorie: welzijn

4.5 met 47 stemmen 1.085Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joop
Datum:
1 oktober 2009
Deze uitvoeringspraktijk en dit inzicht zijn de Nobelprijs voor geneeskunde waardig.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)