Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het gladde pad

Lieve A

De prins op het witte paard die je gelukkig maakt bestaat niet. Mentaal gezond wordt je door jezelf te zijn, in je ziel te wonen, dan is de eigen-kracht maximaal en elke ‘wedstrijd’ een 'thuiswedstrijd’, basis voor levensgeluk en dat straal je dan ook uit en je trekt de juiste mannen naar je toe.

Verliefdheid waarin je de partner idealiseert, is van korte duur. De werkelijkheid breekt door en de partner blijkt een gewoon mens. Je groeit uit elkaar of naar elkaar toe als verliefdheid plaats maakt voor de diepe vriendschap, die we liefde noemen. Het is liefde als je elke morgen blij bent om elkaar te zien en elkaar niet verveelt.

Na duizenden jaren manlijke dominantie ontstaat na de oorlog de verlichting; in twee generaties ontstaat door gelijkheid van man en vrouw, de moderne bewuste vrouw. Bijzonder om getuige te zijn van een keerpunt in de geschiedenis van de mens. Laat je door niemand overheersen.

Veel alleenstaande vrouwen verkeren in uitzichtloze situaties door een relatie met een getrouwde man. Deze vrouwen vallen op verkeerde mannen, die langs komen om verwend te worden en dan snel naar huis, van hun vage beloften komt niets terecht; met feestdagen en vakanties zijn ze heel erg alleen. Zorg dat je niet bij die club terecht komt.

Je bent geen blinde die een dove ziende zoekt om samen een compleet persoon te vormen. Voor een gezonde relatie, moet je gelijkwaardige mensen zijn, soulmates die het ook zonder elkaar redden. Niemand kan de ander gelukkig maken, dat is maatwerk omdat elk mens uniek is; die levenskunst moet ieder voor zichzelf ontwikkelen. Schep met vrienden een wereld, waarin je op de eerste plaats zelf gelukkig bent.

Romantiek heeft meer te maken met fantasie dan met liefde. Vele vrouwen zitten gevangen in illusies, huwelijk voldoet niet aan hun romantische verwachting, gefrustreerd zetten ze zich af tegen de onwillige wereld. Soms moet er iets gebeuren om ze met beide benen op de grond te zetten. ‘Toen ik ziek werd, was hij er voor mij, en ik weet nu wat werkelijk volwassen liefde is’.

Gevoelscrisis als hartstocht der verliefdheid verdwijnt, een emotioneel kruispunt. Als je een partner accepteert zoals hij is en niet probeert te veranderen, begint een relatie met reële overlevingskans.

Om gelukkig te zijn moeten we ook zonder elkaar goed functioneren, dan belast je elkaar niet en heb je beide ruimte in de geest voor anderen. Dan heeft de relatie voor beide meerwaarde, dan is één plus één meer dan twee, zonder dat het geluk van de één ten koste gaat van dat van de ander. Er is ruimte voor ontwikkeling. Stilstand leidt tot beruchte uitzichtloze sleur die depressief maakt en ongelukkig.

Symbiotisch huwelijk, monster met twee lichamen en één geest. Alles samen doen is onnatuurlijk, geen twee mensen denken gelijk. Naar elkaar toe groeien gebeurt, maar één plus één mag geen één zijn want dan is er iemand slachtoffer, meestal de vrouw, ik zag het menigmaal. Offer je niet op voor de goede vrede, hij manipuleert je, en er komt geen eind aan je slachtoffer-rol.

Seks moet zonder verstoring van harmonie op natuurlijke wijze passen in de relatie. Goede seks zorgt voor tien procent van het huwelijksgeluk, maar seksuele stoornis kan negentig procent van een probleem-huwelijk veroorzaken. Seks stompt af door gewenning. Als je er niets aan doet wordt het een taboe op den duur.

Als je verliefd bent geloof je zelfs een pooier dat hij in de goede-doelen-branche zit: de dames in zijn dienst welzijnswerksters zijn en hij een concurrent is van het Leger des Heils, die hem demoniseert, vandaar zijn slechte naam.
Je moet alles blijkbaar zelf ervaren, deze brief is dan ook volslagen overbodig.

Schrijver: Custor
Inzender: Janneke Koster Baas, 4 november 2009


Geplaatst in de categorie: vrouwen

3.8 met 10 stemmen 512Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)