Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wilders is geen deel van de oplossing, maar deel van het probleem

De gevestigde politieke partijen hebben de problemen met grote groepen allochtonen heel lang genegeerd. Daar moeten ze nu een hoge prijs voor betalen. Hun aanhang brokkelt af en het kiezerspotentiëel voor de PVV lijkt met de dag te groeien. Op de reactiepagina's van De Telegraaf, Elsevier en het AD reageert 'de gewone man' zich schuimbekkend af op het 'allochtone tuig' dat in hun ogen van Nederland een soort islamitische staat zou willen maken. Dat uit recente CBS-cijfers blijkt dat het percentage moslims in Nederland niet is gegroeid, maar zelfs licht is afgenomen, wordt voor het gemak door hen genegeerd.

De witte woede van deze PVV-aanhangers richt zich ook op de zgn. 'linkse kerk' die heel lang de pers zou hebben gedomineerd, waardoor de problemen met allochtonen steeds onder het kleed werden geveegd. Ondertussen doen de woedende uithalen van Wilders naar zijn politieke tegenstanders steeds meer denken aan de hysterische toespraken van iemand die in de dertiger jaren in Duitsland nogal wat aanhang kreeg. Op scherpe en gerichte kritiek van zijn tegenstanders reageert hij tegenwoordig steevast met termen als 'idioot' en 'knettergek'. Met zo iemand valt niet meer in redelijkheid te praten, integendeel.

Ik denk dat het tijd wordt dat de integratieproblemen op een nuchtere manier worden besproken en dat het gepolariseer tussen links en rechts maar eens op moet houden. Wat Wilders níet doet - en ook stelselmatig vertikt om te doen - is het aangaan van het debat met die allochtonen zelf. Dat kan hem terecht worden verweten. Als organisaties van moslims een gesprek met hem aan willen gaan, weigert hij laf om met hen om de tafel te gaan zitten. Ook stigmatiseert hij hen al jaren door hen allemaal over één kam te scheren. Dat hij in een interview voor de Deense t.v. doodleuk verklaarde dat 'tientallen miljoenen moslims in Europa zich zodanig gedragen dat ze onmiddellijk naar hun land van herkomst moeten worden teruggestuurd', is wat dat betreft wel het toppunt van discrimatie en vreemdelingenhaat.

Walgelijk vind ik dat. Gelukkig ben ik daarin niet de enige. Wilders' PVV vind ik een gedrocht in ons politieke landschap. In plaats van echte oplossingen aan te dragen, voedt hij stelselmatig de haat tegenover buitenlanders. Dat is ontoelaatbaar. Daarom vind ik dat Geert Wilders ter verantwoording moet worden geroepen. Zijn standpunten lossen immers niets op. Wilders is dan ook overduidelijk een deel van het probleem en níet van de oplossing.

Wat nodig is, is dat de politici van links tot rechts de wijken in durven gaan waar ze anders alleen maar van achter hun spreekgestoelte over staan te oreren. De ideologische muren, die het debat over allochtonen en moslims heel lang in de weg hebben gestaan, moeten worden afgebroken. Het gaat erom de bestaande problemen niet te verdoezelen, zoals paarse kabinetten hebben geprobeerd, of ze te verergeren en voor eigen politiek gewin uit te buiten, zoals Wilders dat tegenwoordig doet, maar om ze zonder allerlei vooroordelen en ideologische oogkleppen onder ogen te zien en in alle nuchterheid met elkaar op te lossen.

De problemen met allochtonen worden vooral door criminele groepjes veroorzaakt en niet door de overgrote meerderheid van hen. Laat dat duidelijk gezegd zijn. Zolang dat onvoldoende erkend wordt en Wilders elk zinnig debat uit de weg gaat, zullen de tegenstellingen alleen maar scherper worden en raakt een echte oplossing steeds verder uit het zicht. Dat is jammer voor Nederland, niet in de laatste plaats omdat andere problemen die minstens zo nijpend zijn, zoals de tekorten in de zorg, de klimaatverandering en de economische crisis, daardoor niet de aandacht krijgen die ze verdienen.

Schrijver: Theo_Dosius, 5 november 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

3.2 met 12 stemmen 454Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)