Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Afzakbroeken

Ik ben hoogstwaarschijnlijk te oud om de huidige modesferen te begrijpen, ik probeer er wel een dieper inzicht uit te halen, een teken des tijds zeg maar, zoals de nutteloze toeschouwer van Louis Couperus.
Wat sterk opvallend is de laatste tijd zijn de afzakbroeken, de hang(jongeren)broeken, die soms wel tot de knieën hangen. Ze lopen erin alsof ze nog steeds Pampers dragen, sjokkend als zwaarmoedige woestijnwandelaars.
Ik heb gelezen dat die trend voortkomt uit de gevangeniscultuur, waar ze geen riemen mogen dragen, waardoor hun broeken als vanzelf bedroevend afzakken tot een miserabel niveau. Die gevangenistendens sijpelde door naar de buitenwereld en zo kon men ex-gedetineerden herkennen, wat in een bepaalde gemeenschap status opleverde, merkwaardig genoeg.

Hoe de modewereld deze hype heeft overgenomen, is geen wereldwonder, maar wel iets wat kan worden bekritiseerd. Dat poog ik hierbij te doen. Het is een stupide naäperij, die de betekeniskunde omzeilt, torpedeert.
Ik zag vandaag een jongen met zo'n invalidebroek bijna een ongeluk krijgen, omdat hij niet normaal op zijn zadel kon komen en daardoor zijn stuur niet in de hand had en bijna voor een te hard rijdende auto flikkerde, ook al omdat hij zoals velen vandaag de dag het rode licht negeerde uit een soort van heroïsche daad.
Nu valt er wel wat tegen het feit dat het verkeer geregeld wordt door drie kleuren lichten in te brengen, soms is helder inzicht en om je heen kijken veel effectiever en logischer, want als het licht op rood staat en er is nergens een auto te bekennen, dan breekt er in iedereen toch een braaf gehoorzamen aan die lichttherapie. Ieder mens is toch intelligenter dan wat voor vorm van techniek en verkeersbesturing ook. Alleen domme, slapende mensen blijven dan staan.

Het is aan de andere kant ook wel kolderiek om te zien, die laaghangende broeken vol zwaarbetaalde merknamen. Gek genoeg zie je maar weinig tot geen dames of meisjes in dat soort 'stoere' broeken rondlopen. Stel je voor zeg, al die mooie vrouwelijke onderstellen ontsierd door die halvegare hobbezakken, opgepimpte aardappelzakken.
Nee, ik ben blij dat de vrouwen zich in strakke jeans blijven vertonen of sierlijke rokken/jurken. Het zal allemaal wel weer overwaaien, maar het is wel typerend dat de (oudere) jeugd 'zelf' kiest voor zo'n negatief imago, al zullen de meesten niet bewust zijn van de dubieuze achtergrond, dat maakt hun milieuvervuiling niet minder erg.
Dit kledinggedrag dupeert niet alleen de dragers van het clowneske euvel, maar het verpest ook het uitzicht van de omstanders. Het is dus uiterst irritant voor de drager en diegene die het moet aanzien. Welke duivelse impuls wenst het dat wij elkander zo stompzinnig irriteren? Ik wijs mijn vinger naar de kapitalistische modewereld, die het effect niet overziet of onderschat of negeert, maar die enkel en alleen denkt aan eigenbelang en meer geld in de beurs.

Soms ben ik geneigd om iemand met zo'n afzakbroek een nieuwe luier te geven, alsof hij boordevol stront zit en daarom zo moeilijk doet, de term 'poepbroek' plak ik zo op al die criminele afzakbroeken. Ze lopen erin als logge olifanten, als onzindelijke baby's, die zich macho-rebellen wanen, die schijt hebben aan de hedendaagse maatschappij, lachwekkend onecht. Ze denken dat ze gangsterbroeken dragen, maar het is net als met het sprookje van de naakte keizer, in feite dragen ze niets en zijn ze naakt, blote stumperds, malloten, zielepieten, kuddedieren, goedkope pretletters.

Stel je voor dat de superactrice Carice van Houten zich vertoont in zo'n zielepietenbroek, dat zou menige man in het verkeerde keelgat schieten. Carice wil graag een geschikte man, maar dat zou alle kansen tenietdoen, hoe mooi en erotisch geweldig ze ook is. Er zijn talloze mannen die van haar dromen, maar ze kan geen geliefde vinden, dat is op zich heel vervelend voor zo'n lieve, hardwerkende vrouw, ze zal er in haar positie vast wel één vinden, als ze maar niet modebewust overstag gaat en haar mooie onderlichaam in zo'n monsterlijke, afstotelijke, middeleeuwse, vrouwonvriendelijke afzakbroek hijst.

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 september 2010


Geplaatst in de categorie: milieu

4.0 met 8 stemmen 833Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)