Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Annelieke van Mens: Paté Universitaire

Paté Universitaire

dit heerlijke succesgerecht levert
klaargestoomde organismes die geschaakt dienen te worden

verzamel een gros studenten in een gebouw
kneed ze zorgvuldig tot een glad elastisch deeg
geef ze het geloof in een hoger doel
een eetlepel zelfvertrouwen
en een snufje kennis

voorzie ze van de broodnodige aandacht
nauwgezet marineren in de Hooghoudt
en laat ze onder regelmatige opschudding
minimaal vier jaar rijpen

uiteindelijk koud serveren
op de arbeidsmarkt
gelegen in bedjes papier

begeleid met zacht geprevel

behandel met eerbied,
ze werken echt

Annelieke van Mens is geboren in 1979 in een buitenwijk van Hilversum. Je hebt daar heerlijke wandelpaden door de bloeiende heidevelden.
Ze beleefde een aantal rumoerige jaren van afwisselend werken en studeren, ze deed met name veel vrijwilligerswerk. Daarnaast had ze nog een drukke bestuursfunctie bij 'Vereniging 31' en ze organiseerde een congres voor de internationale studentenvereniging AEGEE.
Vanaf 2001 treedt ze her en der op. Ze woont dan al geruime tijd in Groningen, waar ze Rechten studeert aan de Rijksuniversiteit.
In 2002 werd ze redactielid van 'Krakatau' en ze trad op tijdens het Poëziefestival 'Dichters in de Prinsentuin'.
In 2003 heeft ze met het bovenstaande gedicht de jury van de Rijksuniversiteit Groningen ervan overtuigd dat ze meer dan voldoende poëtische kwaliteiten bezit voor de functie als huisdichter. In 2003/2004 was ze dan ook daadwerkelijk de een jaar lang de officiële huisdichter van de Rijksuniversiteit. Ze was de vijfde huisdichter van de RuG, haar voorgangers waren: Daniël Dee, Petra Else Jekel, Gertjan Laan en Guido van der Wolk.
In 2004 heeft ze haar studie Rechten afgerond.
Op 9 september 2004 verscheen haar dichtbundeldebuut 'S1005059', dit feestelijke feit werd gevierd in het jongerencentrum VERA aan de Oosterstraat. Annelieke overhandigde het eerste exemplaar aan de rector magnificus van de RuG, professor Frans Zwarts, die haar uitbundig kuste. De titel van de dichtbundel is haar studentennummer. Alle gedichten stammen uit het jaar dat zij huisdichteres was.
Ze toerde ooit met de show 'Klink', geschreven door haar, Peter de Groot en Daniël Dee.
Ze houdt niet zo van hoogdravende poëzie vol metaforen en andere literaire hoogstandjes. Ze gebruikt het liefst heel gewone, platte taal: door die net even anders te gebruiken wordt het poëzie.
Ze was de voorlezeres van het gedicht 'Zusje' van de dichteres A.T. Maatman-Douma, op muziek gezet door Peter de Groot.
In 2010 verscheen bij uitgeverij Passage de verzamelbundel 'Ideeën op sterk water', daarin werden alle huisdichters van 2000 tot 2010 verzameld. Het is samengesteld door Sacha Landkroon en Maarten Praamstra. Het bevat oude en nieuwe gedichten, plus bespiegelingen over de vraag of het huisdichterschap een opstap vormde voor eventueel later literair succes.

'In dromen lig ik naast je, sta ik naast je onder de douche met de man die jij hebt meegenomen voor vannacht, de offers voor jou, de cadeaus die ik je bracht, je bent van mij, ik bepaal of je morgen nog op zal staan'

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 oktober 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

2.0 met 3 stemmen 204



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)