Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Dick Hillenius: Schoonheid

Schoonheid

schoonheid is een reden tot treurnis
angst dat alles wat buiten is
buiten moet blijven
dat we kussen kunnen
maar niet inlijven
dat we blijven die we geweest zijn
toeschouwers, betasters, bezoekers.

Maar strelen is meer dan tasten
zoals spelen van toetsen is
meer dan het botsen
van speeltuig en huid
Strelen is een uitweg voor treuren,
is wegen maken van onze zinnen
naar een gretig dier van binnen
dat wil springen kunnen
leven beginnen

Dick Hillenius is geboren in 1927 te Amsterdam.
Hij was de oudste van drie zonen van vader Jan Machiel Hillenius en moeder Johanna Petronella Dangermond.
Zijn vader was bankbediende. En toen zijn jongste broer Jaap geboren werd, zat hij met zijn broer Kees één maand in een weeshuis, wat hij verschrikkelijk vond.
Op zijn zesde verjaardag kreeg hij enkele hagedissen cadeau, wat zijn latere beroepskeuze hoogstwaarschijnlijk beïnvloed heeft.
Hij ging naar de HBS en het bleek dat hij hoogst geïnteresseerd was in muziek, literatuur en natuur. Hij was een actief lid van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie en tijdens die samenkomsten ontmoette hij de lieftallige Florentia Gehrels en zij werden smoorverliefd. Zulke dingen gebeurden gewoon ondanks de oorlogstijd.

Na zijn HBS-tijd in 1944 wilde hij graag componist worden, maar na lang wikken en wegen twijfelde hij teveel aan zijn kunnen op dat gebied, dus koos hij voor de biologiestudie aan de Universiteit van Amsterdam.
Van 1950 tot 1952 was hij redactielid van het eigenzinnige studentenblad 'Propria Cures'.
In 1950 moest hij in militaire dienst, wat hij weigerde - want niemand kon hem dwingen met een wapen te gaan lopen - waardoor hij in Vledder terechtkwam, een kamp voor dienstweigeraars, maar ook dat zinde hem niet, dus ging hij in hongerstaking, met effect, want hij kwam op vrije voeten.

In 1951 werd hij student-assistent bij het Zoölogisch Museum van de Universiteit. In 1952 werd hij tentoonstellingsconservator in tijdelijke dienst en in 1954 studeerde hij af na pakweg tien jaar studie en hij werd specialist van amfibieën en reptielen.
In 1955 trouwde hij met Florentia en zij kregen drie dochters en één zoon. In 1957 zat hij als biologie-student in het Institut Néerlandais te Parijs, waar ook Jan Wolkers woonde en Jan kon het beste overweg met Dick.

In 1957 werd hij tentoonstellingsconservator in vaste dienst, afdeling reptielen en amfibieën, en hij ging met zijn gezin tot 1973 op het terrein van Artis wonen, nabij het Zoölogisch Museum. Dick hield veel van het afgezonderde, onafhankelijke bestaan. Hij reisde naar Afrika en Zuid-Amerika en hij was wars van voornaam gedrag zoals de stropdassencultus.
In 1959 promoveerde hij als conservator van het Zoölogisch Museum van Artis bij zijn leermeester professor H. Engel; zijn proefschrift ging over de soortvorming en variatie bij kameleons.
In 1961 verscheen zijn boek 'Tegen het vegetarisme', poëzie, essays en ingevingen.
In 1965 verscheen 'Oefeningen voor een derde oog', poëzie en prozateksten, waarvoor hij in 1966 de Boekenmarktprijs van De Bijenkorf kreeg.
In 1967 verscheen zijn officiële dichtbundeldebuut 'Uit groeiende onwil om ooit nog ergens in veiligheid aan te komen', waarvoor hij de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam ontving.
In datzelfde jaar verscheen 'De vreemde eilandbewoner', met illustraties van zijn broer Jaap, een kunstschilder.
Hij verschilde stevig van mening met Karel van het Reve over de darwinistische evolutietheorie.

Hij tuinierde graag bij een boerderij in Uffelte.
Hij speelde het werk van Ravel, Satie en Debussy.
Zijn literaire idolen waren Stendhal, Paul Léautaud, Multatuli, Slauerhoff en Du Perron.
Hij publiceerde o.a. in: Tirade, Barbarber, Avenue (reisverhalen), Vrij Nederland (columns), Propria Cures en het Hollands Weekblad, later Hollands Maandblad.

Hij overleed in 1987 te Amsterdam, aan een hartstilstand.

'Zoveel uitvinders als er zijn, is er niet één of eindelijk een uitvinderes, die een worm uitvindt tegen beton, een klein apparaat tegen rechtlijnigheid, een opblaasmiddel tegen voor niets dan besturen geschikten?'

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 januari 2012


Geplaatst in de categorie: literatuur

2.0 met 1 stemmen 321Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)