Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het boekenweekgeschenk – een boekrecensie

Niet gehypt of gepromoot door bekende uitgevers. Ondergesneeuwd in het mediageweld rond Het Echte Boekenweekgeschenk van Tom Lanoye. Waarom sprak dit boekje me dan zo aan?
Waar gaat Het boekenweekgeschenk, het Nederlands debuut van Kary Kepla over?

Janna Boudewijn, een jonge journaliste, zit boordevol frustraties. Over de liefde en seks. Over haar werk en collega’s. Als freelancer krijgt ze op de redacties de rotklusjes. Dan doet zich een buitenkans voor bij magazine De BN’er. Door toeval mag ze de beroemde auteur Berry Goedeman interviewen. Deze heeft de eervolle opdracht gekregen het Boekenweekgeschenk te schrijven. Maar de deadline nadert en hij heeft al 100 eerste zinnen in de prullenbak gegooid. Writer’s block. Janna is zijn reddende engel. Hilarische scènes volgen in Goedemans villa en op het Schrijversbal. De wereld van glossy’s, uitgevers en schrijvers gaat met de billen bloot...

Als lezer werd ik meegesleept in een gelaagd plot. Een soort minithriller maar tegelijkertijd een lachwaardige persiflage op de wereld van uitgevers, glossy’s en het BN-dom. En zoals een thriller betaamt zit het venijn in de staart.

Het boekenweekgeschenk is een spannende novelle over afgebroken liefde en ongemakkelijke vriendschap ontaardend in een bizar slot. Geschreven in een fijne, literaire stijl.

Maar het intrigerende is dat auteur Kary Kepla zelf een mysterie is.

Ik citeer de flaptekst: “Haar identiteit wil ze geheim houden. Daarom verschijnt deze novelle onder pseudoniem”.

Mind you: 'Haar'. Is Kary Kepla zelf een soort Janna Boudewijn? En wil ze haar bronnen niet verraden? Of de ware identiteit van haar kostelijke personages niet onthullen?


Zie ook: http://www.mijnbestseller.nl/KaryKepla

Schrijver: George Knottnerus, 2 april 2012


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 9 stemmen 159Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)