Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Nonconformistisch orakel

(voor Susan Janet Ballion (27 mei 1957))

Je bent geboren in het Guy's Hospital in Southwark, hartje Londen.
Je vader was een Belgische bacterioloog, die gif van slangen heeft gemolken.
Je moeder Betty was een Engelse secretaresse.
Je ouders hebben elkaar ontmoet in Belgisch Kongo, waar je broer en zus zijn geboren, die tien jaar met jou verschillen. Als kind woonde je in Chislehurst, een buitenwijk van Londen, waar zeer oude grotten zijn, waar druïden in rondspookten en waar The Rolling Stones concerten gaven.

Op je veertiende stierf je vader aan cirrose van de lever, wat je diep getraumatiseerd heeft en waardoor je gezondheid sterk achteruit ging. Je overleefde ternauwernood een levensgevaarlijke aanval van colitis ulcerosa, een darmziekte.
Je was nogal een Einzelgänger en je luisterde graag naar David Bowie, Lou Reed, Bryan Ferry, Iggy Pop (en The Stooges) en Marc Bolan, die op zijn dertigste stierf door een auto-ongeluk, als passagier in de auto van zijn vriendin Gloria Jones, die wijn had gedronken.

Op je zeventiende verliet je de school en vertoefde je met je zus in de homo-bars. Van een vriend vernam je dat The Sex Pistols in Chislehurst hadden opgetreden en dat hij het geweldig had gevonden.
Op je negentiende ging je met je vriend Steven Severin naar een concert van The Sex Pistols en je werd een groupie van hen, je was bij alle concerten aanwezig en je kleedde je in fetish- en bondagekleren, wat later overvloeide in punk- en gothicstijl, met een prachtig gebruik van make-up. Je trad voor het eerst op tijdens een punkfestival, georganiseerd door de manager van The Sex Pistols. Steven speelde bas en Sid Vicious drumde. Pure improvisatie.

Op je twintigste werd je de zangeres van Sioexie and the Banshees en je begon optredens te doen, terwijl je in Frankrijk de brave burgers wilde tergen via een armband met een hakenkruis erop. Je was totaal niet anti-joods, want je zong later het mooie lied 'Israël'. Je stoorde je vooral aan de aangepaste braveriken, die andersdenkenden onderdrukten. Je aparte stemgeluid viel in goede aarde en na de hitsingle 'Hong Kong Garden' verscheen het debuutalbum 'The Scream', tegenwoordig een collector's item. Met Steven als bassist, John McKay als gitarist en Kenny Morris als drummer.
Het volgende album heette 'Kaleidoscope' en bevatte de hit 'Happy House', een aanklacht tegen de schijn van veel gelukkige gezinnen, waar veel huiselijk geweld de realiteit is. Je vocht vooral tegen de reclamebeelden, de commerciële hypocrisie en de treurnis van de slaafse kuddedieren. Inmiddels bevatte de band ook de virtuoze gitarist John McGeoch en de drummer Budgie (Peter Edward Clarke, 1957).
'Juju' en 'A kiss in the Dreamhouse' verschenen en John moest de band verlaten, want door de stress en de alcohol kreeg hij een zenuwinzinking.

Op je dertigste verscheen het album 'Through the looking glass' en een jaar later het meesterlijke album 'Peepshow', met Martin McCarrick op cello, keyboards en accordeon.
Op je vierendertigste ben je met Budgie getrouwd en zijn jullie in Zuidwest Frankrijk gaan wonen. Met hem vormde je ook nog het duo 'The Creatures', waaruit vier albums ontstonden: 'Party' (met de hit 'Miss the Girl'), 'Boomerang', 'Anima Animus' en 'Hai!'.

Op je achtendertigste verscheen je elfde en laatste album 'The Rapture' met 'Into a Swan', dat wil zeggen met de band, want die werd daarna opgeheven.
Je rauwe, hoge en eerlijke stemgeluid is godzijdank vastgelegd, want luisteren naar jou blijft steeds opnieuw een verbluffende ontdekkingsreis, waarbij de verborgen diepten nog steeds niet zijn blootgelegd. Als een Keltische priesteres blijf je voor altijd geheimzinnig en hoogst fascinerend, cultuurloos en bezeten van hogere krachten.
Je zong samen met Morrissey (The Smiths) en John Cale, de producer van je laatste album met de band.

Op je zevenenveertigste begon je met solo-optredens en op je vijftigste verscheen je solo-album 'MantaRay'. En je bent gescheiden van Budgie.
Bono van U2 is geïnspireerd door je zangkunst en Robert Smith van The Cure heeft diepe bewondering voor jou, net als ik.
Je valt vooral op vrouwelijke mannen.

De volgende maand word je vijfenvijftig, maar je ziet er nog picobello uit, gezien de foto van jou in een creatie van je huidige kledingontwerpster Pam Hogg. Maar let's face it, je Gouden Eeuw is in de vorige eeuw geweest.


Zie ook: http://www.youtube.com/wa...?v=c9G9SlQ3d2s&feature=related

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 april 2012


Geplaatst in de categorie: muziek

3.3 met 3 stemmen 83Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)