Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Eén van de allerzuiverste stemmen

(voor Mary Black (22 mei 1955))

Je bent geboren in St.Charlemont te Dublin. Je vader Kevin speelde viool en je moeder Patty Daly was een zangeres in music halls.
Je hebt één zus, Frances, en drie broers; Shay, Michael en Martin.

Op je achtste begon je al met het zingen van traditionele, Ierse liederen. Later trad je samen met je zus en broers op in Dublinse clubs en pubs. Samen vormden jullie 'The Black Family' en jullie maakten Keltische muziek en zang.
Je vader kwam oorspronkelijk van Rathlin Island en hij verdiende de kost als stukadoor. Hij kon trouwens ook heel verdienstelijk mandoline spelen.

Je zus Frances, geboren in 1960 te Portobello, Dublin, begon op haar zeventiende mee te zingen in 'The Black Family'. Op haar eenentwintigste kreeg ze haar eerste kind Eoghan, twee jaar later Aoife. Ze is vrij snel daarna gescheiden en hertrouwd met Brian Allen. Ze was een ernstige alcoholiste, maar inmiddels is ze een hulpverleenster binnen de verslavingszorg. Ze heeft net als jij een eerbiedwaardige zangcarrière opgebouwd.

Jij werd op je twintigste de zangeres van de folkband 'General Humbert', met wie je twee albums maakte en door Europa hebt getoerd.
Op je zevenentwintigste kreeg je een serieuze relatie met de muzikant en producer Declan Sinnott en door hem verscheen je debuutalbum 'Mary Black'. Declan hielp ook Frances in het zadel. Je album werd goud en het bleek één van de beste albums van de jaren tachtig.

Je werd de zangeres van de traditionele groep 'De Dannan', waarmee je twee albums produceerde, met o.a. de violist Frankie Gavin (de snelste violist ter wereld!) en de gitarist Alec Finn. Hun vorige zangeres was Dolores Keane (1958, Sylane), die eind jaren negentig definitief stopte met zingen, vanwege een chronische depressie en ongeneeslijk alcoholisme.
De zangeressen na jou waren Maura O'Connell (1958, Ennis) en Eleanor Shanley.
Het album 'Anthem' won een Ierse Award als Album van het Jaar en je solo-albums 'Verzameld' en 'Zonder de Fanfare' verschenen. Je werd Entertainer van het Jaar en Beste Vrouwelijke Artiest.

Op je tweeëndertigste verscheen je album 'Tegen de tijd dat het donker wordt', met het hoogst ontroerende, loepzuiver gezongen 'Katie', waarin melancholie en vreugde elkaar zo typisch Iers afwisselen. Kippenvel, hypnotische verbijstering en vochtige ogen veroorzakend. Het album werd multi-platina en met 'Geen grenzen' bereikte je een gigantische populariteit en ongekende verkoopcijfers.
Je brak tevens door in Amerika, Europa en Japan, met hits als 'Voorbij het moment van redding', 'De grote vallei van pijn', 'Columbus' en de titelsong. Het album werd triple-platina.
Je deed een tournee door Amerika en je album 'Schoonheden in het bos' stond zes weken op één in Ierland. Je deed een concert in de Royal Albert Hall en je werd opnieuw de Beste Vrouwelijke Artiest.
'De Heilige Grond' verscheen en werd alom bejubeld.

Je stem is bijna te mooi om naar te luisteren, alsof we het niet echt verdienen en het toch van jou cadeau krijgen. Adembenemend.

'Het Hart van een Vrouw' verscheen, in samenwerking met je Frances, Eleanor McEvoy, Dolores Keane (1967, Dublin), Sharon Shannon (1968, Ruan) en Maura O'Connell. Het album is het best verkochte album in de hele, Ierse muziekhistorie! Er kwam uiteraard een vervolgalbum. Samen met Joan Baez zong je het duet 'Ring Them Bells' en achtereenvolgens verschenen je albums:
'Terug kijkend', 'Circus', 'Schijn', 'Spreken met de engel', 'Volledig Getij' en 'Verhalen uit de Torens' (2011).
Je trad ook op met de country-zangeressen Emmylou Harris en Mary Chapin Carpenter, en met Van Morrison.

Je bent getrouwd met Joe O'Reilly, de manager van Dara Records, en jullie kregen een dochter, Roisin, en twee zonen, Conor en Danny. Je woont met hen in Dublin, maar jullie zijn ook veel in County Kerry.

In oktober 2012 doe je vier concerten in Nederland, in Breda, Groningen, Eindhoven en Utrecht. Gelukkig zijn de gelukkigen, die daarbij aanwezig kunnen zijn! You will change them with your excellent voice!


Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=_srUnTbXuwc

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 mei 2012


Geplaatst in de categorie: muziek

2.2 met 4 stemmen 63Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)