Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Mystieke klanken van een magische kasteelvrouwe

(voor Eithne Patricia Ni Bhraonáin (Enya), 17 mei 1961)

Je bent geboren in Gweedore, een afgelegen parochie.
Je moeder Máire Ni Dhúgáin was muzieklerares en speelde in een dansorkest. Je vader Leo zat in een cabaret-band.
Je zussen zijn Moya, Deirdre, Olive en Bridin. Je broers zijn Ciarán, Pól, Leon en Bartley.

In het lokale theater speelde je mee in pantomimes en met je broers en zussen zong je in het roomse koor te Derrybeg. Je zong ook met hen in je vaders pub 'Leo's Tavern', in het dorp Meeraleck, vlakbij het gezinshuis. Je zong dan op het podium tot diep in de nacht.

Je opa en oma zaten in een band, die door heel Ierland heeft opgetreden.

Als kind zong je liedjes van The Beatles, Joni Mitchell en de Beach Boys. Je zat op de Loreto Community School in Milford en je wilde een klassieke pianiste worden, terwijl Moya al harp, piano en zang had gestudeerd aan de Koninklijke Ierse Academie voor Muziek in Dublin. Je maakte ook aquarellen.
Moya raakte verslaafd aan de alcohol en de drugs, maar ze heeft die verslavingen later met succes overwonnen.

Toen je zeven was, hebben ze de band 'Clann As Dobhar' gevormd, wat twee jaar later 'Clannad' werd. Clannad bestond uit je oudste zus Moya, je broers Pól en Ciarán, en je maffe ooms Noel en Pádraig Duggan. Ook Bridin zong mee.

Op je negentiende werd je achtergrondzangeres van Clannad en speelde je keyboard. Je zong tevens in de band 'Altan' van Mairead Ni Mhaonaigh, die ook is opgegroeid in Gweedore. Blijkbaar een zeer vruchtbare, romantische plek, waar het Keltische oerbesef welig tiert.
Na de Clannad-albums 'Crann Ull' en 'Fuaim' vond je nieuwbakken manager Nicky Ryan (1949, Dublin) het veel beter voor jou om een solo-carrière te beginnen. Hij verliet net als jij Clannad.
Je tekstschrijfster Roma Ryan werd verliefd op hem en ging met hem samenwonen, waardoor jij ook een tijd bij hen hebt gewoond. Een sterk drietal. Je kreeg je eigen studio 'Aigle' in Dun Laoghaire en op je zesentwintigste verscheen je debuutalbum 'Enya', wat later veranderd 'The Celts' werd genoemd. Een heerlijk dromerig album, die je lieftallige, zachte, hoge, ontroerende stem eer aandoet. Het werd platina in Amerika en je werkte mee aan 'Never Get Old', een nummer van de pas opkomende Sinead O'Connor.

Op je dertigste kwam je internationale doorbraak met 'Watermark', met de megahit 'Orinoco Flow'. Je werd toen al bij het New Age genre gerekend, maar dat heb je altijd van je af geduwd.
Voor je album 'Shepherd Moons' kreeg je een Grammy Award en je songs verschenen in films als 'Toys', 'Green Card', 'Far and Away', 'The Age of Innocense' en 'The Lord Of The Rings'.

'The Memory of Trees' verscheen, met 'Anywhere Is' en 'On My Way Home'. Vervolgens verschenen 'A Day Without Rain'. 'Amarantine', 'And Winter Came...' en 'The Very Best of Enya' in 2009.

Je bent beïnvloed door de typisch Ierse muziek, de klassieke muziek en de kerkmuziek. Je zingt ook graag in het Iers-Gaelisch.

Op je zesendertigste kocht je voor 3,8 miljoen euro Manderley Castle in Killiney, een voorstad van Dublin. Ook Bono en The Edge van U2 wonen daar.

Je bent een mezzo-sopraan en je verkocht meer dan vijftig miljoen albums. Al vanaf je zevenentwintigste kreeg je last van opdringerige stalkers en je kasteelmuren bleken niet hoog genoeg, waardoor ze binnen wisten te dringen en je personeelsleden bedreigden. Daarop heb je voor een slordige 250.000 euro beveiligingsmaatregelingen genomen, met o.a. dikkere toegangsdeuren, hogere muren en zelfs een panic-room. Toch wisten enkele die-hards in 2005 weer binnen te komen.

In 2006 was je de derde rijkste entertainer van Ierland met een vermogen van ruim 109 miljoen euro. Een geheime tunnel naar het strand is terecht afgesloten. Misschien in 1840 heel comfortabel voor de bouwer Robert Warren en later voor een whiskymagnaat, maar jij overtreft hun rijkdom vele malen, wat dieven en andere onverlaten lokt. Bovendien is je stem onbetaalbaar en moet je daarom al uiterst voorzichtig zijn. Toch zing je nog ieder jaar in het koor van je moeder, tijdens de Kerstmis in de St. Mary Church, waar je ooit als meisje begonnen bent.

Je zong voor de paus en er is een asteroïde naar jou vernoemd, de 6433 Enya, met een doorsnee van dertig kilometer.
Een nieuw album is in aantocht, gekoppeld aan een wereldtournee. Je doet het puur voor je liefde voor de zangkunst, want voor het geld hoef je het allang niet meer te doen.
Toch begrijp ik die stalkers wel, ik zou ook wel eens met jou een wijntje willen drinken in een van je geheime kamers. En dan vooral helemaal alleen live genieten van je stem. Seconden intimiteit afsmeken.


Zie ook: http://www.youtube.com/wa...?v=t8TI7h1MHiE&feature=related

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 mei 2012


Geplaatst in de categorie: idool

1.7 met 3 stemmen 122Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)