Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Dé portrettist van Rusland

(voor Valentin Aleksandrovitsj Serov (1865 - 1911))

Je bent geboren op 19 januari 1865 in Sint-Petersburg. Je vader Alexander Nikolajevitsj Serov (1820 - 1871) was een Russische componist en muziekcriticus, die bevriend was met de kunstcriticus Vladimir Stasov, die weer bevriend was met Leo Tolstoj. Hij hield van de muziek van Richard Wagner. Hij schreef drie opera's: 'Judith', 'Rogneda' en 'De macht van de duivel'. Je moeder was Valentina Semyonova Serova (1846 - 1924) en ook een Russische componist en van Duits-Joodse en Engelse afkomst. Ze kreeg op het Sint-Petersburg Conservatorium ruzie met de componist Anton Rubinstein, waarna ze les kreeg van je vader en ze beiden verliefd op elkaar werden. Ze zijn twee jaar voor jouw geboorte getrouwd en jij was hun enigste kind. Op je zesde overleed je vader aan een hartaanval, waardoor je wereld ineenstortte. Wat hij als musicus had gepresteerd, zou jij later uit respect voor hem als kunstschilder presteren en het liefste wilde je hem overtreffen om hem daarmee nog meer te eren, wat je gelukt is. Je moeder voltooide zijn opera 'De macht van de duivel' vanuit haar herinnering en enkele schetsen, geassisteerd door de componist Solovyov. Ze schreef zelf de opera 'Uriel Acosta', die in het Bolshoi Theater in Moskou werd opgevoerd, en de opera 'Maria d'Orval', die verloren is gegaan en nooit opgevoerd. Haar derde opera 'Il'ya Muromets' was een succes, met de operazanger Feodor Ivanovich Chaliapin (1873 - 1938), die jij later geportretteerd hebt. Een vierde opera is ook verloren gegaan. Ze kreeg les van de componist Anton Stepanovich Arensky (1861 - 1906), die vijftien jaar jonger was, maar wel een slippertje met haar had. Tja, je moeder was natuurlijk ook niet van steen en een onder lasten gebukte weduwe hoeft niet voorhoed een rouwband rond haar nog steeds hunkerende geodriehoek te dragen. Bovendien stond ook het heertje zichtbaar op ontploffen. Hij gaf o.a. ook les aan Sergei Rachmaninoff en hij was drank- en gokverslaafde, terwijl de tuberculose hem velde. In Parijs en Moskou kreeg je les van de kunstschilder/beeldhouwer Ilya Repin Yefimovich (1844 - 1930) en aan de Sint-Petersburg Academy of Arts van de kunstschilder Pavel Chistyakov (1832 - 1919), waarvan Ilya ook een student was geweest. Je werd beïnvloed door de realistische kunst van Ilya en je was bevriend met de symbolistische schilder Mikhail Vrubel (1856 - 1910), die syfilis had en tenslotte in een psychiatrische inrichting overleed.
Je was ook bevriend met de impressionistische schilder Konstantin Korovin (1861 - 1939), die je in 1891 hebt geportretteerd. Je vertoefde veel op het artistieke landgoed Abramtsevo, ooit het bezit van de schrijver Sergey Aksakov (1791 - 1859), die daar bijvoorbeeld Gogol, Tolstoj en Toergenjev ontmoette. Toen jij er kwam, was het in bezit van Savva Mamontov, een rijke industrieel en beschermheer van de kunsten. In Parijs ben je beïnvloed door Edgar Degas. Op je tweeëntwintigste schilderde je 'Het meisje met perziken', waarvoor de twaalfjarige Vera Mamontov model stond. Het luidde het begin van het Russische impressionisme in. In datzelfde jaar trouwde je met de lieftallige Olga Trubnikova en jullie kregen veel kinderen. In 1888 volgde 'Het meisje in zonlicht', waarvoor je nicht Maria Simonovich model stond, en je werd terecht beroemd. In 1892 begon je aan een schilderij van keizer Alexander de Derde en zijn familie, wat drie jaar later klaar was. De bepoederde keizerin was nogal kritisch, waardoor je haar het palet met kwasten in de handen drukte en je zei: 'Weet je wat, doe het dan maar lekker zelf!', waarna de geschrokken keizer zich voor zijn bemoeizuchtige vrouw verontschuldigde. Je portretteerde graag acteurs, schrijvers en kunstenaars, zoals de landschapsschilder Isaac Levitan (1860 - 1900), de schrijver Nikolai Leskov (1831 - 1895) en de componist Nikolaj Rimski-Korsakov (1844 - 1908).
Je was lid van de Peredvizhniki (de Zwervers), een grote groep van realistische, anti-academische kunstschilders. Je schilderde beroemdheden als prinses Olga Belosselskaya-Belozerskaya en de werkelijk beeldschone ballerina Tamara Platonovna Karsavina (1885 - 1978), die in 1915 trouwde met de bofkont Henry James Bruce, een Engelse diplomaat/schrijver (1880 - 1951). Hun zoon Nikita (1916 - 2002) trouwde twee keer en samen met zijn tweede vrouw kregen ze Caroline (1958) en Nicholas (1960). Na haar trouwen woonde Olga in Hampstead, waar ze o.a. les gaf aan Alicia Markova en Margot Fonteyn, twee ballettoppers. Je verruilde het impressionisme voor het modernisme, maar je behield wel je realistische kijk op de onderwerpen. Je schilderde de schrijver Maxim Gorki en de fantastische actrice Maria Yermolova. De laatste jaren schilderde je historische taferelen en beelden uit de klassieke mythologie. Op 5 december 1911 snelde je naar de familie Shcherbatov om hen te portretteren, maar je viel ineens tegen de grond, getroffen door een hartstilstand, net als je vader, maar wel vijf jaar eerder.
Je bent begraven op de begraafplaats Novodevichy in Moskou.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 oktober 2012


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

2.0 met 6 stemmen 211Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)