Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Heilige mystica onder vuur

(voor Maria Valtorta (1897 - 1961))

Je bent geboren op 14 maart 1897 in Caserta, regio Campania, in het arme Zuid-Italië. Je was het enige kind van vader Giuseppe Valtorta (1862 - 1935) en moeder Iside Fioravanzi (1861 - 1943). Je vader zat bij de Italiaanse cavalerie en je moeder was een lerares Frans. Op je zevende ging je naar het Instituut van de Marcellienne Zusters en vijf jaar later naar de kostschool van de Zusters van Liefde in Monza. Je studeerde de Italiaanse literatuur en op je zestiende ging je vader met pensioen en woonde je in Florence. Daar ontmoette je een lieve en knappe jongeman, genaamd Roberto, maar je moeder wist het prille geluk de grond in te boren. In groot verdriet kreeg je daarna een sterke godservaring, die een ommekeer in je leven maakte. In 1917 was je achttien maanden Samaritaanse Verpleegster in het militaire hospitaal van Florence en zeker niet om een militair aan de haak te slaan.
Op je drieëntwintigste liep je met je moeder op straat, waarbij je zomaar zonder enige aanleiding met een ijzeren staaf tegen je rug bent geslagen door een criminele, zwaar gestoorde jongeman. Daarna was je drie maanden bedlegerig en je hebt je hele leven last gehouden en vanaf april 1934 tot het einde van je leven was je bedlegerig. Op je vijfentwintigste had je verlovingsplannen met een veelbelovende Mario, maar je moeder kwam er weer tussen zitten en ze maakte alles kapot. Op je zevenentwintigste ging je met je ouders in de kustplaats Viareggio wonen. Je verliet de stad maar weinig. Je leefde zeer teruggetrokken, met soms wat zwemmen of wandelen in een dennenbos of bidden in de kerk van het Heilig Sacrament. Je las de autobiografie van Thérèse van Lisieux 'De geschiedenis van een ziel' achter elkaar uit. Begin 1925 beloofde je God om voor altijd een slachtofferziel te blijven, net als het lijdensbestaan van Jezus. Later las je de biografie over Jean-Baptiste-Marie Vianney, de pastoor van Ars (1786 - 1859), in wie je ook een slachtofferziel herkende.
Op je drieëndertigste besloot je tot de geloften van kuisheid, armoede en gehoorzaamheid. Het wandelen maakte je steeds vermoeider, totdat je op 1 april 1934 niet meer je bed kon verlaten. Een jaar later werd je verzorgd door Martha Diciotti. Op je vijfenveertigste werd de priester Romuald Migliorini van de Dienaren van Maria jouw geestelijk leidsman, wat vier jaar duurde. In 1943 overleed je vader en Martha bleef je meest nabije vriendin. Tijdens de tweede wereldoorlog zat je negen maanden in Sant 'Andrea di Compito, in de regio Lucca. Voor de rest van je leven lag je in bed op 257 Via Antonio Fratti in Viareggio, nu op verzoek te bezichtigen. Meneer Migliorini liet je een autobiografie schrijven in pakweg twee maanden. Op Goede Vrijdag 1943 sprak Maria, de Moeder van Jezus, tot jou en vroeg ze of je als een soort medium wilde opschrijven, wat zij jou vertelde. Dat deed je trouw en vaak zonder te bevatten, wat je gedicteerd kreeg. Je riep Martha om haar over het wonder te vertellen en Martha riep meteen meneer Migliorini erbij, die jou met klem vroeg om alles wat je doorkreeg zorgvuldig op te schrijven. Je schreef bijna elke dag, al had je tussen 1947 en 1951 wat rustperioden. Je corrigeerde niets en Martha las het geschrevene vaak voor. Je wist zeker dat je bron niet van menselijke afkomst was en duidelijk Maria was. Al gauw kwam Jezus daarbij. Je schreef meer dan vijftien duizend pagina's in zo'n 122 schriften. Daarnaast stond je autobiografie in zeven schriften. Je hoofdwerk heet 'Het Gedicht van de Man Gods', waarin je op doorgekregen wijze en met nieuwe beelden en zienswijzen het leven van Jezus Christus beschrijft. Ingegeven tijdens de visioenen van Jezus en Maria en via gesprekken met hen. Tijdens de stortvloed aan woorden had je gek genoeg hart- en longproblemen, maar dat beïnvloedde de kwaliteit van je schrijfwerk niet, noch je schrijfkracht. Daar steeg je boven uit. Je schreef nauwkeurig over Palestina, terwijl je er nooit geweest bent, wat de geoloog Vittorio Tredici zeer verbaasde.
In 1947 verscheen de eerste publicatie van het boek en via pater Migliorini, pater Corrado Berti en pater Andrea Checchin kwam het boek al snel in handen van paus Pius de Twaalfde (1876 - 1958). Vooral zijn biechtvader Augustin Bea (1881 - 1968) was vol lof. Paus Pius nX keurde het boek goed, paus Johannes XXIII verbood het, overigens net als enkele werken van de heilige Faustina Kowalska. Paus Paulus VI deed niet zo moeilijk en hij schrapte de hele lijst van verboden boeken, de Index genaamd.
De huidige paus Benedictus de Zestiende beweert dat het verbod op bepaalde boeken zijn morele kracht behoudt, ondanks het schrappen, wat typisch is voor een strenge demagoog uit de oude doos.

Je overleed op 12 oktober 1961, vierenzestig jaar, en je bent begraven in de Basilica della Santissima Annunziata in Florence. Op je graf staat 'Schrijfster van Goddelijke Dingen'. Later hebben anderen via Maria-verschijningen van Maria zelf bevestigd gekregen, dat jouw geschriften waarheidsgetrouw zijn weergegeven en van haar en Jezus afkomstig zijn. En wie Jezus echt wil leren kennen, die moet jouw boek lezen. Daar hebben de hoge, geleerde kerkheren niet van terug.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 oktober 2012


Geplaatst in de categorie: idool

1.3 met 13 stemmen 255Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 november 2012
Beste Hendrik, ik kan je melden, dat ik inmiddels je verzoekheilige heb ingewilligd, ook omdat ikzelf nieuwsgierig was naar wie je bedoelde. Er zijn duizenden heiligen, waardoor ik mijn intuïtie moet volgen en zolang ik er de noodzaak van inzie, zal ik niet versagen. Je zult wel merken dat ik de roomse orthodoxie niet aanhang, maar door je ergens in te verdiepen, krijg je de waarheid boven water. Soms beetje bij beetje, maar wringen zal het. Heb wel even geduld. Heb je haar trouwens persoonlijk ontmoet? Je insinueert dat. Zou ik fijn voor je vinden. Je vergelijking met Maria Valtorta is scherp opgemerkt. Juist in het roomse mannenbolwerk probeer ik zo wat meer respect voor vrouwen aan te brengen, want daar ontbreekt het ondanks sommige schijnelementen nog enorm aan gelijkwaardigheid tussen man en vrouw. Dat zit erachter. En meer, maar sommige dingen zijn niet geschikt voor internet, ook al zou je zo'n uitspraak niet van mij verwachten. Overigens, merci beaucoup voor het onder de aandacht brengen van deze springlevende heilige! Zo zijn er om ons heen talloze anoniemen!...
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
29 oktober 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Joanan, ik ben aangenaam verrast doordat je bent begonnen aan een serie geschreven portretten van mystica's. In dat rijtje mag Maria Valtorta zeker niet ontbreken.

Wat mij trouwens altijd weer verbaast is het feit dat de mensen, die in hun doorgevingen het leven van Jezus gedetailleerd beschrijven, elkaar op veel punten tegenspreken. Qua sfeer doen de teksten van Maria Valtorta mij denken aan die van Vassula Ryden, die ik veel beter ken. Misschien ga je haar leven en werk ook nog bespreken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)