Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ontnomen eigenwaarde

(voor Dorothy Hale (1905 - 1938))

Je bent geboren als Dorothy Donovan op 11 januari 1905 in Pittsburgh, in de staat Pennsylvania. Je ging naar een kloosterschool en daarna naar een toneelschool. Op je veertiende ben je van huis weggelopen om carrière te maken. Jouw ouders betaalden detectives om jou te vinden, maar nadat je geld op was, ben je uit eigen beweging teruggekeerd naar huis. Enkele vrienden hielpen je aan een baantje in het koor van een Broadway-productie 'Lady, Be Good', geschreven door Guy Bolton (1884 - 1979) en Fred Thompson (1884 - 1949). Daarna vertrok je naar Parijs, waar je een beeldhouwopleiding ging doen. Je trouwde daar met de miljonair Gaillard Thomas, een beurshandelaar en de zoon van de rijke gynaecoloog Theodore Gaillard Thomas (1832 - 1903). Het huwelijk eindigde al gauw in een echtscheiding.

Op je tweeëntwintigste trouwde je met Gardner Hale (1894 - 1931), een portretschilder, die ook fresco's en muurschilderingen maakte. Ook door hem kwam je geregeld in creatieve en welgestelde kringen. Je ontmoette de Mexicaanse schilder/karikaturist Jose Miguel Covarrubias Duclaud (1904 - 1957) en zijn vrouw Rosemonde Cowan, choreograaf en danseres. Voorts kwam je ook in contact met de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo (1907 - 1954) en de fotograaf/Olympisch schermer Nickolas Muray (1892 - 1965), die tien jaar de minnaar van Frida was. Je speelde in oude toneelstukken en je was danseres en showgirl.

Op je dertigste speelde je samen met je vriendin Rosamond Pinchot (1904 - 1938) in het psychologische drama 'Abide with Me', geschreven door je vriendin Clare Booth Luce (1903 - 1987). Rosamond was getrouwd met William Gaston en ze kregen samen twee kinderen, William Alexander en James. Na vijf jaar is ze in 1933 van William gescheiden. In december 1931 vloog Gardner met zijn auto door de vangrails van de Santa Maria klif, wat hij niet overleefde. Na vier jaar huwelijk kwam je in beroerde, financiële moeilijkheden. Je kon je rijke levensstijl niet meer bekostigen, maar er waren genoeg liefhebbende rijkaards en vrijgevige vrienden, zoals met name Clare. Je was buitengewoon aantrekkelijk om te zien, maar je had helaas weinig acteertalent en weinig geluk, waardoor je tevergeefs op jacht ging naar beschikbare rollen.
In 1932 zorgde Samuel Goldwin (1879 - 1974) ervoor, dat je een rol in de film 'Cynara' kreeg, die er overigens uitgeknipt werd, en je kreeg een kleine rol als gravin Olga in 'Catharina de Grote'. Je kreeg een noodlottige affaire met Constantin Alajalov (1900 - 1987), een Russische schilder/illustrator. Je had een affaire met Russell Davenport (1899 - 1954), uitgever/schrijver, die met de schrijfster Marcia Glick (1903 - 1996) getrouwd was. Voorts had je een affaire met Isamu Noguchi (1904 - 1988), een Japanse kunstenaar/landschapsarchitect. Je reisde met Isamu op een Caribisch cruise-schip en je ging met hem naar Londen en Parijs om klanten voor hem te vinden. Hij maakte een portret-sculptuur van jou, dat tegenwoordig spoorloos is. In 1934 maakte je samen met hem en Clare een auto-reis door de staat Connecticut, waarbij jullie de toneel- en romanschrijver Thornton Wilder bezochten en jullie genoten van de opera 'Vier heiligen in drie bedrijven' van de componist Virgil Thomson (1896 - 1989).

In 1937 kreeg je een serieuze relatie met Harry Hopkins (1890 - 1946), dé adviseur van president Franklin D. Roosevelt. Hij was vijftien jaar ouder. Je nam je intrek in het Hampshire House, waar je je op een huwelijk met Harry voorbereidde. Je kocht een uitzet, maar Harry liet je vallen als een baksteen, omdat Franklin bezwaren maakte wegens imago-schade.
Daarna had je nog een affaire met Bernard Baruch (1870 - 1965), ook een adviseur van Franklin. Hij adviseerde jou om een rijke man aan de haak te slaan, want je was volgens hem te oud om nog een goede actrice te kunnen worden en hij gaf je duizend dollars om een dure jurk te kopen, zodat je in die missie kon slagen.
In 1938 overleed je goede vriendin Rosamond door zelfdoding via koolmonoxide-vergiftiging in Old Brookville, New York. Ze was drieëndertig jaar.

Door al je tegenslagen werd je moedeloos en hopeloos. Op 20 oktober 1938 organiseerde je een soort afscheidsfeest, omdat je een lange reis ging maken, zei je. In de vroege ochtend van 21 oktober sprong je uit het raam van je appartement op de zestiende verdieping. Je droeg een zwarte jurk en een corsage van gele rozen, een gift van Isamu.
Frida Kahlo maakte in 1939 het indrukwekkende schilderij 'De zelfmoord van Dorothy Hale'. Je werd net als Rosamond drieëndertig jaar.
In de hoogste kringen voelden sommigen zich terecht heel schuldig.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 december 2012


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 3 stemmen 98Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)