Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Getost met Thanatos

(voor Barones Marie Alexandrine von Vetsera (1871 - 1889))

Je bent geboren op 19 maart 1871 in Wenen. Je was het jongste kind van Baron von Albin Vetsera (1825 - 1887) en zijn jongere vrouw Helène Baltassi (1847 - 1925), lid van een rijke, Griekse bankiersfamilie. Je vader was een diplomaat in buitenlandse dienst bij de Oostenrijkse rechter. Je ouders zijn in 1864 getrouwd en ze hadden vier kinderen.
Je woonde in een paleis in de Salesianergasse 11 in Wenen. Je vertoefde in de beste kringen. Marie Louise Elisabeth Barones von Larisch-Wallersee (1858 - 1940) was een vriendin van je moeder en ze was de dochter van Ludwig van Beieren (1831 - 1920) en de actrice Henriette Mendel (1833 - 1891). Later werd ze door jouw moeder beticht van medeplichtigheid aan jouw overlijden.
Op je zeventiende ontmoette je bij een paardenrace de kroonprins Rudolf van Oostenrijk-Hongarije (1858 - 1898), de zoon van keizer Franz de Eerste en keizerin Elizabeth (1837 - 1898). Rudolf kreeg een harde, militaire opleiding, terwijl hij juist zo gevoelig was. Als liberaal had hij vaak ruzie met zijn vader en in 1881 trouwde hij met prinses Stephanie Clotilde Louise Hermine Marie Charlotte van België (1864 - 1945).
Gravin Marie Larisch had jou in contact met hem gebracht en vanaf november 1888 ontmoette je hem in het Hofburg Paleis, altijd met de koppelaarster gravin Larisch erbij. Rudolf wilde al gauw met jou naar de eeuwigheid vluchten, omdat hij jou geschikt vond voor zijn morbide plannen. In korte tijd heeft hij jou als een geraffineerde psychopaat gehersenspoeld en gehypnotiseerd. Daarbij misbruik makend van je enorme verliefdheid.
Rudolf ging vaak naar de chique prostituee Mizzi Kaspar (1864 - 1907) en dat deed hij ook op de dag van zijn zelfdoding. Hij kocht voor haar een herenhuis met drie verdiepingen en hij gaf haar voor 65000 euro geld en juwelen. Hij wilde eerst samen met Mizzi uit het leven stappen, maar daar had Mizzi absoluut geen zin in. Zij waarschuwde de politie over zijn akelige voornemens, maar die negeerde haar verhaal. De laatste nacht met Mizzi was er volop champagne en bij het afscheid gaf hij haar een kruisteken op haar voorhoofd, wat hij anders nooit deed. Het zou niet lang meer duren. Mizzi erfde 15000 euro, ze werd een zonderling en ze overleed door syfilis.
Jij ontmoette Rudolf rond half vier 's middags in zijn jachthuis in Mayerling. Je was smoorverliefd op hem en voor jou was hij de enige echte. Je moeder was zeer kwaad op jou, omdat zij hem een verderfelijke schavuit vond, die jou mee de afgrond insleurde, wat al begon toen hij jou ooit een zilveren sigarettenhouder stuurde, waarop je naam gegraveerd stond.

Op 30 januari 1889 zijn Rudolf en jij beiden dood aangetroffen in het jachthuis. Jullie zijn beiden met een revolver door het hoofd geschoten, waarbij het onduidelijk is hoe het chronologisch gezien exact is gebeurd, maar het resultaat blijft hetzelfde. Daar jij rechtshandig was en je aan je linkerkant bent doodgeschoten, is het hoogst aannemelijk dat Rudolf jou eerst heeft doodgeschoten en vervolgens zichzelf heeft doodgeschoten. Dat maakt van hem ook een moordenaar, hoezeer jij er uit blinde liefde en schijnbare levensmoeheid mee instemde. Misschien heeft hij je wel gedwongen, want dat kan ook. Hij was het al veel langer van plan en hij durfde het gek genoeg niet alleen, ook al zo'n rare, extra tic. Bovendien was hij veertien jaar ouder en jij met je zeventien jaar had nog veel te weinig levenservaring om te doorzien hoe geestesgestoord hij was.

De familie heeft zo snel mogelijk de sporen uitgewist om de schande te beperken en je bent op het kerkhof van het Heilig Kruis in Heiligenkreuz begraven, op de begraafplaats van een cisterciënzer-klooster nabij Wenen. Later vond men geen kogelgat in jouw schedel en opperde men dat je door een abortus was overleden. Maar weer later werd een schotwond weer mogelijk geacht. Of je bent er blindelings ingeluisd of je was werkelijk even fatalistisch en vol doodverlangens als Rudolf.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 januari 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.3 met 3 stemmen 99Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)