Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Valscherm en parachute bewust vergeten

(voor Germaine Helène Irène Lefebvre (1928 - 1990))

Je bent geboren op 6 januari 1928 Saint-Raphaël, Frankrijk.
Je ging naar school in Saumar en op je zeventiende behaalde je een Bachelor of Arts in buitenlandse talen.

Toen je op je zeventiende in een koets door Parijs reed, ben je ontdekt door een modefotograaf. Je werd een veelgevraagde mannequin en je werkte o.a. voor de modehuizen Givenchy en Christian Dior.
Je artiestennaam was Capucine, wat Oost-Indische kers betekent. Je goede vrienden noemden je Cap. Tijdens je modellenwerk ontmoette je de actrice Audrey Hepburn, die een levenslange vriendin van je werd. Je woonde samen met haar in een appartement en je had een liefdesrelatie met haar.
Je ging ook naar de School voor Fijne Kunsten.

Op je twintigste speelde je in je debuutfilm 'Rendez-vous de Juillet', waarin ook Pierre Trabaud meespeelde, een acteur en schrijver. Op je eenentwintigste ben je met hem getrouwd. Na een half jaar gingen jullie uit elkaar en je bent nooit hertrouwd.
Je was manisch-depressief, waardoor je geen duurzame relatie kon onderhouden.
Op je vierentwintigste werkte je als model twee weken op een Frans cruiseschip en je deelde een cabine met de jonge Brigitte Bardot.

Op je achtentwintigste ging je naar New York City om er als model te werken. In een restaurant ontmoette je John Wayne en de filmproducent Charles Feldman. Je kreeg een contract en je ging in Hollywood Engels studeren. Je kreeg er acteerlessen van Gregory Ratoff. Je woonde bij Charles, met wie je een affaire kreeg.
Je debuut als Engels sprekende actrice was in 'Song Without End', over het leven van de componist Franz Liszt. Je medespeler Dirk Bogarde werd een goede vriend en je hebt hem vaak bezocht in zijn huis in Frankrijk. Hij was homoseksueel, maar hij was zo dol op jou, dat hij met je wilde trouwen. Jij was biseksueel en je had een duidelijke voorkeur voor vrouwen. Dus bleef het bij vriendschap.
Je had twee jaar een relatie met de acteur William Holden, die getrouwd was met Brenda Marshall. Hij wilde niet voor jou gaan scheiden en bovendien was zijn alcoholisme voor jou een reden voor de relatiebreuk. Je bleef wel bevriend met hem tot zijn overlijden in 1981. Je speelde met hem in 'The Lion' en 'The 7th Dawn'.

In 1960 speelde je een onvergetelijke rol naast John Wayne in 'North to Alaska'. Je bezat een natuurlijke, koninklijke uitstraling.

In 1962 verhuisde je naar een penthouse appartement in Lausanne, waar je vriendin Audrey ook woonde.
Je begon in Europese films te spelen. In 1963 speelde je Simone Clouseau in 'The Pink Panther'. In 1965 speelde je in de komedie-klassieker 'What's New Pussycat?', naast o.a. een debuterende Woody Allen, Romy Schneider, je ex-minnaar Peter Sellers en Ursula Andress.

In 1982 speelde je Lady Simone Lytton in 'Trail of the Pink Panther' en in 1983 speelde je dezelfde rol in 'Curse of the Pink Panther'.
Je speelde Prinses Dominique in 'The Honey Pot' en Trifena in Fellini's 'Satyricon'.
Je speelde in 36 films en in 17 televisie-series, zoals 'Hart to Hart' en 'Murder, She Wrote'.
Je was meer dan veertig jaar een zeer verfijnd model en je verscheen vaak op de covers van 'Elle' en 'Vogue'.

Op 17 maart 1990 maakte je zelf een einde aan je leven door van de achtste verdieping naar beneden te springen. Je sprong uit een raam van je appartement. Je was zwaar depressief en je had je hele leven zo zwaar geleden onder je psychische ziekte, dat het toppunt van ondraagbaarheid was bereikt. Je vertikte het om Audrey weer te bellen en nadat je je drie zwarte katten vaarwel had gekust, klom je in het geopende raam. De tollende hoogte deed je duizelen, maar de woeste hellehonden, die je psyche nog meer uiteen rukten, gaven je de laatste zet. Even was er die mengeling van verbijstering en angst voor de naderende pijn, maar je was op slag overleden. Je psychische pijn definitief weggemaakt.

Je was rijk genoeg voor een toppsychiater, die je zeker antidepressiva had gegeven, maar je wilde gewoon niet verder aanmodderen en voort ploeteren. Je getergde, vereenzaamde geest was al voor je fysieke doodsduik gaan hemelen.

Je bent tweeënzestig geworden. Je woonde 28 jaar in Lausanne en je bent aldaar gecremeerd. Je as is aan je familie gegeven en op 23 april 1990 was er een eerbetoon voor jou in de kerk van Saint-Pierre de Chaillot.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 februari 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.0 met 1 stemmen 100Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)