Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Geen genenkwestie alleen

(voor Margaux Louise Hemingway (1954 - 1996))

Je bent geboren op 16 februari 1954 in Portland.
Je moeder heette Byra Louise Whittlesey en je vader heette John Hadley Nicaner Hemingway. Hij was een schrijver, een vliegvisser en een natuurbeschermer. Je beroemde opa was Ernest Hemingway.
Je bent vernoemd naar de wijnsoort 'Château Margaux'. Het bleek een voorspellende link te zijn.
Je vier jaar oudere zus is Joan en je zeven jaar jongere zus is Mariel, geboren in Mill Valley en een succesvolle actrice/model.

Je groeide op bij je opa, op zijn boerderij in Ketchum. Daar jaagde en viste hij graag. Jij leed aan boulimia, epilepsie (vanaf je zevende), dyslexie en later aan alcoholisme.
Je was een succesvol model en je kreeg een contract voor een miljoen dollars bij het Huis van Faberge voor je modelwerk aangaande het parfummerk 'Babe'. Je was het eerste model, dat zoveel geld verdiende. Je verscheen op de covers van 'Vogue', 'Elle', 'Cosmopolitan', 'Harper's Bazaar' en 'Time'.

Op je negentiende zat je met je vader in het Plaza Hotel te New York, waar je Errol Wetson ontmoette, veertien jaar ouder en baas van een hamburgerketen. Hij versierde je met een dure fles wijn en je trouwde met hem. Jullie woonden in een woning van Gloria Vanderbilt, die werd gebruikt door Zachary Selig. Zachary werd je mentor en beste vriend. Hij is kunstenaar, spiritist, yoga-leraar en Solar Kundalini-leraar. Je oefende met hem in Ketchum de Solar Kundalini, yoga en meditatie om je geest in balans te brengen en te verlichten. Je bleef die oefeningen de rest van je leven uitvoeren. Overigens is te vroeg gewekte kundalini levensgevaarlijk, omdat het psychosen en in het vervolg zware, suïcidale depressies kan veroorzaken.

Door Zachary ontmoette je de mode-redactrice Marian McEvoy van het modeblad 'Wear Women's Daily'. Zij zette je via haar blad in de spotlights. Op je tweeëntwintigste zijn Errol en jij gescheiden. Een jaar later hertrouwde je met de Venezolaanse Bernard Fauchier, met wie je een jaar in Parijs verbleef. Na zes jaar zijn jullie gescheiden.

In 1976 speelde je met Mariel in de film 'Lipstick', waarin je een verkrachtingsslachtoffer speelde. Daarna speelde je naast Lee Majors in 'Killer Fish', over piranha's. En daarna volgden nog vijftien filmrollen. Maar Mariel had veel meer succes als actrice en je zat in een lastige concurrentiestrijd met haar. Zij verscheen in 1982 al in de 'Playboy'. Voor haar rol als Dorothy Stratten, een vermoord Playboy-model, liet ze haar borsten met borstimplantaten vergroten, die later zijn verwijderd, omdat ze scheurden.

Je leed net als je opa aan een zware vorm van depressie.
Je kwam graag in de discotheek 'Studio 54', waar Andy Warhol, Grace Jones, Bianca Jagger en Liza Minnelli ook feestvierden. Daar begon je veel alcohol en drugs te gebruiken.
In 1984 kreeg je een ski-ongeluk, waarna je nog meer depressief werd. In 1987 ging je naar het Betty Ford Centre om van je alcoholisme te genezen.

In 1988 overleed je moeder door kanker. Je had een zeer gespannen relatie tot haar, maar jullie waren verzoend geraakt.

In mei 1990 stond jij op de cover van de 'Playboy'; de blootreportage was in Belize gemaakt. Goeroe Selig had vreemd genoeg de leiding. Mede door zijn meditatie-technieken ontdekte je dat je als kind door je vader (geestelijk) mishandeld bent. Je was vreselijk boos op hem, waardoor hij en de rest van je familie de deur dicht gooiden. Minstens twee jaar. Hoogstwaarschijnlijk had jij gelijk, maar je had daarvoor bij een psychiater moeten aankloppen en niet bij de extreem ontkennende dader, wat je woede en depressie verergerde.

Op 1 juli 1996 ordende je je beveiligende magie-tafel in je slaapkamer. Dat was in je appartement aan 139 Fraser Street in Santa Monica, met uitzicht over de oceaan. Je nam een overdosis Fenobarbital, een anti-epilepticum. Je nam tien keer de aanbevolen dosis en je ging liggen op je bed met de dekens ver over je heen. Je wist van het dodelijke effect en dat was je grimmige bedoeling. Je leefde al geruime tijd eenzaam en alleen. Je had last van negatieve stemmen en je liefdesleven en carrière was naar de knoppen. Je speelde enkel nog in pornografische B-films en je deed nog een tv-serie over bedreigde diersoorten, maar je werd zelf ernstig bedreigd door innerlijke rampen.
Je bent tweeënveertig jaar geworden. Je bent gecremeerd en op 6 juli 1996 begraven in het familiegraf in Ketchum.

In 2013 verscheen de documentaire 'Running from Crazy' over de Hemingway familie, waarvan zeven leden zelfdoding pleegden. Verteld door Mariel, die haar suïcidale neigingen wist te overwinnen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 maart 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 5 stemmen 36.210Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)