Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Mag euthanasie?

“Mogen wij een leven beëindigen dat door God is begonnen?”
Met deze vraag werd een televisieprogramma geopend dat ik een aantal weken geleden heb gezien. Aan tafel zaten de oud-fractievoorzitter van het CDA, de heer Aantjes, de hoogleraar zorgethiek Carlo Leget en de theologe Hannie van Dijk. Deze drie mensen gingen in gesprek over de vraag: “Mag euthanasie, mogen wij een leven stoppen?”

Zelf ben ik daar ook over gaan nadenken. Vanuit mijn overtuiging zeg ik verstandelijk gezien: “Nee, dat mag niet, want God heeft ons geschapen; wie zijn wij om het leven af te breken? Zou de Vader dat wel goedkeuren?” De angst die bij veel oudere mensen voorkomt is de angst voor de straffende Vader die op de dag des oordeels boos zou zijn over die beslissing. De heer Aantjes gaf ook aan dat juist die angst hem tegen zou houden.

Ergens kan ik mij die angst wel voorstellen, want diep in mij zit ook dat angstige gevoel. Veel oude mensen zijn grootgebracht met het Oude Testament en met veel dogma’s. Bij jongere mensen speelt dat een veel minder grote rol: ze zien Hem als een liefdevolle God en niet als een boeman of rechter. Dat sluit ook aan bij mijn gevoel, want als ik hier puur gevoelsmatig naar kijk, dan denk ik dat de hemelse Vader het ons zal vergeven. Als wij dit besluit nemen, zou Hij liefdevol met ons naar het voorbije leven kijken.

Wanneer neem je het besluit om te sterven? Als het leven lijden wordt, zou ik willen zeggen. Maar wanneer is het lijden? Dat is voor elk mens weer anders, omdat ieder zijn ziek-zijn anders beleeft. Persoonlijk vind ik dat er sprake is van lijden als iemand leeft als een plant en er totaal geen uitzicht meer is op herstel. Daarbij denk ik aan een goede vriend die kunstmatig stierf na een ziekbed ten gevolge van een hersentumor. Het was niet de pijn die hem tot wanhoop dreef, maar de totale afhankelijkheid waarin hij verkeerde, zodat hij geen grip meer had op zijn leven. Dat was voor hem en voor zijn naasten een lijdensweg.

Waarom lijden mensen? Dat is ook zo’n vraag waar je lang over kunt nadenken. Er zijn overtuigingen die zeggen dat het lijden juist goed zou zijn om dichter bij Hem te komen. Je ziel zou op die manier gereinigd worden. Toch kan ik daar niet achter staan. Waarom zou een liefdevolle vader Zijn kinderen laten lijden? Een aardse vader geniet er toch ook niet van als zijn kind pijn heeft? Waarom Hij dan wel? Nee, zelf denk ik dat Hij ons juist wetenschap en kennis heeft gegeven om mensen uit hun lijden te verlossen. Hij zal deze zielen liefdevol ontvangen, net als een ziel die op natuurlijke wijze is overgegaan.

Schrijver: Dyenne Hendrikse, 12 maart 2013


Geplaatst in de categorie: overlijden

3.9 met 90 stemmen 2.099Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
jannie
Datum:
21 september 2017
Dit is geen beschouwing! U geeft zelf uw eigen mening over het onderwerp. De lezer mag niet weten hoe de auteur hier zelf over denkt... Je moet vanuit verschillende meningen van mensen of personen handelen, Bijvoorbeeld:'
psycholoog jan Versteen ziet veel oude mensen die veel lijden en geen reden meer hebben om te leven. Hij vindt dat iemand van boven de 75 als hij/zij het echt wilt een einde aan zijn/haar leven moet kunnen maken.' Vervolgens ga je dat onderbouwen met zijn argumenten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)