Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Koelbloedig opgewacht door een kwade gek

(voor Jill Wendy Dando (1961 - 1999))

Je bent geboren op 9 november 1961 in de badplaats Weston-super-Mare.
Je vader was Jack Dando en je moeder was Winifred Mary Jean. Je negen jaar oudere broer Nigel werkt als journalist voor de BBC Radio Bristol.
Op je derde ontdekten de doktoren dat je een gat in je hart had en een geblokkeerde longslagader. Op je vierde kreeg je een hartoperatie.
Je ging naar de Worle Infant School, de Greenwood Junior School, de Worle Comprehensive School en het Broadoak Wiskunde en Informatica College, een middelbare school, waar je hoge cijfers scoorde. Daarna studeerde je journalistiek aan de South Glamorgan Institute of Higher Education in Cardiff.

Je vond het erg leuk om te acteren. Je was lid van de Amateur Dramatic Society in Weston-super-Mare en van de Exeter Little Theatre Company. Je speelde in het Barnfield Theatre in Exeter. Je was vrijwilligster bij de radio van het Sunshine Hospital en je begon je eerste baan als stagiair verslaggeefster bij het weekblad 'Weston Mercury'. Je vader en je broer werkten ook voor dit lokale weekblad.

Na vijf jaar journalistiek voor het gedrukte woord werd je op je drieëntwintigste nieuwslezeres voor de BBC Radio Devon. In datzelfde jaar kwam je bij BBC South West, een televisiezender, waar je het regionale nieuwsmagazine programma 'Spotlight South West' presenteerde.

Op je vierentwintigste overleed je moeder door leukemie.

Twee jaar later werkte je voor 'BBC Spotlight' in Plymouth.
Op je zesentwintigste verhuisde je naar Londen en ging je voor de nationale televisie het BBC televisie-nieuws presenteren. Je presenteerde eveneens 'Breakfast Time', 'Breakfast News', het BBC 'One O'Clock News', het 'Six O'Clock News', het reisprogramma 'Holiday', de misdaadverslagserie 'Crimewatch', vanaf je drieëndertigste tot je overlijden, en soms 'Songs of Praise', een religieus programma met hymnen.

Op je zevenentwintigste kreeg je een relatie met Bob Wheaton, die zeven jaar stand hield. Je had ook een relatie met Simon Basil.
Op je tweeëndertigste verhuisde je naar een rijtjeswoning aan Gowan Avenue in Fulham, West-Londen.

In 1997 werd je de BBC Persoonlijkheid van het Jaar en je ontmoette de gynaecoloog Alan Farthing, die nog getrouwd was. In februari 1999 zijn jullie met elkaar verloofd en jullie waren van plan om in september 1999 te gaan trouwen. Je glimlach werd nog mooier dan die altijd al was.
Op 25 april 1999 presenteerde je de eerste aflevering van 'The Antiques Inspectors'.

In de ochtend van 26 april 1999 verliet je in Chiswick de woning van je verloofde Alan Farthing. Jullie kusten elkaar tot ziens en jij ging alleen in je auto terug naar je huis in Fulham. Het huis stond te koop en je was er niet vaak meer. Pal voor je voordeur ben je met één kogel door je hoofd geschoten.
Een kwartiertje later is je vermoorde lichaam door je buurvrouw Helen Doble gevonden. Je werd nog naar het Charing Cross Hospital gebracht, maar je was al overleden.
Je bent vermoord door een 9 millimeter kaliber automatisch pistool. De moordenaar was volgens een buurman een blanke man van ongeveer veertig jaar. Na een jaar werd ene Barry George gearresteerd en beschuldigd van de moord. Barry woonde niet ver weg van jouw huis, hij stalkte vrouwen, hij pleegde seksuele misdrijven en hij vertoonde a-sociaal en narcistisch-paranoïde gedrag. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd, maar op 1 augustus 2008 is hij toch nog vrijgesproken.

Jij werd zevenendertig jaar en je bent naast je moeder begraven in de begraafplaats van Ebdon.

De onderzoeksjournalist Bob Woffinden is er stellig van overtuigd, dat je door een Joegoslavische groep bent vermoord en hij weerspreekt daarmee de conclusies van de politie. Vijftien dagen voor de moord op jou was er een dergelijke moord in Belgrado. Daar werd de Servische journalist Slavko Curuvija voor zijn huis door het hoofd geschoten. Hij was kritisch op de Joegoslavische regering van destijds. Zijn weduwe Branka Prpa weet zeker dat jij net als hij wraakzuchtig bent vermoord door een Servische huurmoordenaar. Je zou de belichaming zijn voor het aanvallen van het Milosevic-regime. Bevriende ratten van deze opperrat-dictator hebben je leven plotseling van je afgenomen. Omdat je de waarheid over hen vertelde. Het was een lukrake vergelding voor de NAVO-acties in Joegoslavië. Ze kozen jou omdat je populair en geliefd was. Je was een uitgekiende pion in hun choquerende, mensmisbruikende, gewetenloze strategie.
Tony Hall, destijds hoofd van BBC News, kreeg telefoon van iemand met een Servisch accent, die zei, dat hij de volgende zou zijn. Best vreemd dat moordenaars en criminelen bezorgd zijn om hun imago, wat niet valt wit te wassen. Merkwaardig, krom detail van hun zware stoornissen en absurde, vervloekte killersystemen, vermoed ik.
Wat helaas nog steeds onaanvaardbaar is, is dat je akelige, wroegingsloze moordenaar, nog steeds vrij rondloopt...

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 april 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 669Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)