Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door haar echtgenoten tot suïcide gedreven

(voor Johanna Kinkel (1810 - 1858))

Je bent geboren op 8 juli 1810 in Bonn.
Je vader was de onderwijzer Joseph Peter Bonner Mochel.

Op je vijftiende wist je dat je muzikant wilde worden.

Je bent streng-katholiek opgevoed. Via je vader kwam je in contact met de violist/orkestleider Franz Anton Ries, een vrijmetselaar, die bevriend was met Ludwig van Beethoven en die Ludwig vioolles gaf. Jij kreeg pianoles van hem. Later werkte je als piano-lerares en zanglerares.
Op je negentiende componeerde je de Vogel-cantate en je was een koorleidster.

Op je tweeëntwintigste trouwde je met de muziekhandelaar Johann Paul Mathieu, een wolf in schaapskleren. Je werd geestelijk en fysiek door hem kapotgemaakt. Hij was een gestoorde sadist, die je op allerlei manieren misbruikte en kleineerde. Hij wist je tot waanzin te drijven en hij maakte een geestelijk wrak van jou.
Je ouders hebben je na een half jaar bij hem weggehaald, want daar was je zelf niet meer toe in staat. Je vader had een pistool bij zich voor het geval, dat hij zou tegenstribbelen. Als ze dat niet hadden gedaan, dan was je dood gepest of je had jezelf doodgemaakt. Je moest ruim een jaar bijkomen van die ellendige, gruwelijke huwelijkservaringen. Daarna begon je weer muziek te maken.

Via de schrijfster/criticus Dorothea Schlegel ontmoette je de componist/pianist/organist Felix Mendelssohn Bartholdy, die je adviseerde om in Berlijn bas bij Karl Böhmer te gaan studeren.
Je gaf pianoles aan Wilhelm Taubert, die een beroemde concertpianist/componist werd.
Je werd hoteldebotel verliefd op Georg von Brentano en dat was wederzijds, maar de sekspret was al snel opgebrand en toen bleek er voor de rest geen klik meer te zijn.
Je was bevriend met de schrijfster Bettina von Arnim, wier kinderen jij pianolessen gaf. Bettina was bevriend met Johann Wolfgang Goethe, maar vooral met zijn moeder Catharina Elisabeth Goethe.

Rebecka Dirichlet en Fanny Hensel speelden 's zondags concerten met jou. Daar leerde je de pianist/componist Clara Schumann. Je schreef duetten, cantates en gedichten, op muziek gezet door Goethe en Geibel. Je composities werden zeer gewaardeerd door de muziekcritici Ludwig Rellstab en Robert Schumann.

Op je dertigste keerde je terug naar Bonn en werd je eerste 'huwelijk' officieel nietig verklaard. De psychopathische folteraar stemde eindelijk toe.
Je richtte een zangclub op en je was daarmee de eerste vrouw in Duitsland. Je naar een concert met Franz Liszt en in mei 1839 ontmoette je je jeugdvriend Gottfried Kinkel, die les had gekregen van je vader. Na vier maanden waren jullie geliefden en in 1843 zijn jullie getrouwd, midden in de tweede wereldoorlog. Je moest wel protestants worden, want twee geloven op één kussen...
Er werd veel geroddeld over jou. Gottfried werd hoofdleraar van de kunst en literatuurgeschiedenis aan de Universiteit van Bonn. Jullie waren de mede-oprichters en medewerkers van de literaire groep 'Maikäfer federale'. In het clubblad 'De kever' schreef je gedichten, verhalen, anekdotes en kritische essays over muziek.

Gottfried en jij kregen vier kinderen. Je was net als je man voor een pan-Duitse republiek. De Maart-Revolutie in 1848 mislukte en Gottfried werd door het Pruisische leger gearresteerd en hij kreeg levenslange gevangenisstraf. De radicale, democratische revolutionair Carl Schurz wist in november 1850 Gottfried te helpen ontsnappen, samen met het door jou verzamelde geld om de cipiers om te kopen. Tien dagen later zat hij in Edinburgh.

In januari 1851 ging jij met je vier kinderen naar Londen, waar het gezin werd herenigd met Gottfried. Je stichtte een zangschool voor kinderen en je gaf piano- en zanglessen. Gottfried gaf elders in het land lezingen om geld in te zamelen voor zijn Duitse revolutie.
Je wist dat hij met andere vrouwen naar bed ging en in de kroegen feest vierde. Op hem kon je niet meer rekenen en je raakte overspannen en wanhopig.
Op je zesenveertigste kreeg je een hartaanval, waarvan je herstelde, maar je gezondheid ging in zijn geheel sterk achteruit en je belandde in een suïcidale depressie.

Op 15 november 1858 heb je zelfdoding gepleegd door uit je slaapkamerraam op drie hoog in de tuin te springen.

Je werd achtenveertig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 mei 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 2 stemmen 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)