Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zoveel mannen, zoveel eenzaamheid

(voor Bayla Wegier (1928 - 1971))

Je bent geboren op 23 oktober 1928 in Sosnowiec, Polen.
Je vader Chaym Wegier was bakker. Je moeder heette Chaya Zygelbaum.
Je had drie broers: Robert, Jacques en Jean-Isidore. Je zus heette Sura.

In de Tweede Wereldoorlog probeerden jullie als Joods gezin naar Zuid-Frankrijk te vluchten, maar jullie werden door de nazi's onderschept en gearresteerd. Op je twaalfde kwam je in een gevangenis/concentratiekamp in Toulouse vast te zitten, een omgebouwd klooster.

In 1943 werd je vrijgelaten en ging je naar je familie in Perigueux, maar daar trof je een afgebrand huis aan. Je ging in Perigueux werken als verpleegster. In Parijs kreeg je een relatie met de rijke zakenman Alban Cavalade.
Je ontving het trieste bericht, dat je broer Robert in een concentratiekamp was vermoord.

Op je eenentwintigste trouwde je met Alban. En je ging gokken in de Riviera. Je ging veel met gefortuneerde mensen om, de nouveau riche, bij wie alles draaide om peperdure auto's en luxe modeshows in Cannes, Deauville en Enghien. Je woonde destijds in Monaco.

In Parijs werd je ontdekt door de Amerikaanse actrice Virginia Fox, de vrouw van de filmproducent Darryl F. Zanuck.
Op je drieentwintigste zijn Alban en jij gescheiden en je ging bij Darryl en Virginia wonen, in een strandhuis in Santa Monica. Je sliep bij hun dochter Susan in haar slaapkamer en Susan haatte jou direct. Darryl gaf je de artiestennaam Bella Darvi en hij werd je minnaar. Je vree ook met Virginia. Je had een seksaffaire met de acteur Alex D'Arcy. Darryl wilde een nieuwe Greta Garbo van jou maken. Je deelde ook je bed met de rijkaard Bob Calhoun.
Nadat Darryl stomdronken aan de eettafel verschenen was en Susan aan haar moeder verklapt had, dat jij daar de oorzaak van was, heeft Virginia je het huis uitgezet. Vier jaar later is Darryl bij Virginia weggegaan.

Je was ook de minnares van de acteur/televisie-presentator Robert Stack, die trouwde met de actrice Rosemarie Bowe.
En je was de minnares van de acteur Brad Dexter, die kort en heftig getrouwd was met de zangeres Peggy Lee.

Op je vijfentwintigste debuteerde je als professor Denise Gerard in 'Hell and High Water', met Richard Widmark. In 'The Egyptian' speelde je de verleidelijke courtisane Nefer.
In 'The Racers' speelde je de ballerina Nicole Laurent, naast je filmminnaar Kirk Douglas. Na die drie films keerde je terug naar Parijs.

Na zijn scheiding kwam Darryl jou achterna, maar hij verliet jou, omdat hij ontdekte dat je lesbisch was. In feite was je bi-seksueel. Je had een seksaffaire met Aly Khan. Je verloor een miljoen franc met het gokken in Cannes.
In de misdaadfilm 'Je suis un sentimentele' speelde je de mooie geliefde van Eddie Constantine.

Je was niet in staat om een vaste relatie op te bouwen en het lukte je niet om van je gokverslaving af te komen, dus had je rijke mannen nodig.

Je speelde in de Italiaanse drama-film 'Pia de 'Tolomei'. En je speelde in 'The lipstick'.

Op je tweeëndertigste trouwde je in Las Vegas met de 27-jarige Isaac Claude Rouas, een Parijse ober en later een restauranteigenaar, maar binnen een jaar zijn jullie gescheiden.
Je werd zeer onrustig, omdat je met aanhoudende gokschulden kampte en omdat je jezelf niet kon binden aan een vaste partner. Ook al verlangde je naar intimiteit, je kon het emotioneel niet verdragen.

In 1962 deed je in Monte Carlo een eerste poging tot zelfdoding met een overdosis slaappillen. Je kon je zware leven niet langer voortslepen. De alcohol bood ook geen soelaas.

In 1964 begon je een eigen café in Parijs.
In 1966 deed je in Roquebrune-Cap-Martin opnieuw een zelfdodingspoging en in 1968 weer één in Monte Carlo.
Steeds nadat je probeerd had een einde aan je leven te maken, was Derryl er, die je troostte en die je gokschulden afbetaalde.
Je had affaires met de rijke Renato Grassi, met de 34 jaar oudere Felix Amiot, met de jongere acteur Marc Michel, met Philippe Lemaire, die zichzelf op zijn zevenenzeventigste onder een metro gooide, met de tv-schrijver Harold Hoyt, met John Ireland en met de 36 jaar oudere, superrijke Paul-Louis Weller.
Radhanes Trujillo, de zoon van de Dominicaanse, vermoorde dictator, was een jaar je suikeroom, totdat hij de actrice Danielle Gaubert trouwde.

Je laatste filmrol was als Madame de Rosbourg in 'Les Petites Filles modèles' (1971), een erotische komedie. Je filmcarrière was voorbij. Alle houvast verdwenen.

Op 11 september 1971 pleegde je zelfdoding door jezelf te vergassen in je appartement in Monte Carlo. Je lichaam werd pas een week later gevonden. Jean-Isidore betaalde je begrafenis in de Parijse begraafplaats van Bagneux.

Je werd tweeënveertig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 mei 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 53Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
8 juni 2013
Email:
worldpoet546live.nl
Mooi, Joanan, dat je de bi-seksuele geaardheid
hierin verwerkt! Ik vind het fijn, te merken,
dat je regelmatig depressieve aanleg in de waarde
laat. Je neemt het op.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)