Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je unieke stem zwijgt voorgoed

(voor Mia Martini (1947 - 1995))

Je bent geboren als Domenica Bertè op 20 september 1947 in Bagnara Calabra, in de punt van de Italiaanse laars. Het dorp is beroemd vanwege de lekkere noga en de zwaardvis. Je jongere zus is Loredana Bertè, zangeres/songwriter, die met Björn Borg getrouwd was.
Op je zestiende verhuisde je met Loredana en haar homofiele vriend Renato Zero, zanger/songwriter, naar Rome.

Je eerste platen verschenen onder de artiestennaam Mimi Bertè, maar dat veranderde al gauw in Mia Martini. 'Mia' was vanwege je liefde voor Mia Farrow en 'Martini' ia nu eenmaal een populaire drank.
Je grootste hits waren 'Picolo Uomo' en 'Almeno Tu Nell'Universo', een meesterwerk, geschreven door de troubadour Bruno Lauzi en gecoverd door de zangeressen Anna Maria Quaini en Elisa Toffoli.

Op je negentiende zong je voor Italië op het Eurovisiesongfestival met 'Liberà en vijftien jaar later opnieuw met 'Rapsodia', dat de vierde plaats behaalde. Op je drieëntwintigste verscheen je debuutalbum 'Oltre la collina'.
Achttien albums verder was 'La musica che mi gira intorno' de hekkensluiter.

Op je zevenentwintigste verscheen er een tv-documentaire over jou. Je was de beste zangeres van het jaar.
Je zong ook in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees en Grieks, wat je internationale roem aanzienlijk versterkte. In Frankrijk werd je vergeleken met Edith Piaf en je maakte een omvangrijke tournee met Charles Aznavour.
Je won twee keer de Premio della Critica, wat na je overlijden de Mia Martiniprijs is geworden. Je won de Gouden Gondel in Venetië voor je album 'Donna Sola' en de Prijs van de Europese Critici in Palma de Mallorca.
Je stem was rauw en zielsdiep en sterk binnenkomend door een overweldigend volume, overstromend met zuivere emoties.

Op je vijfendertigste stopte je met de zangkunst, omdat jaloerse zwartpraters je van zwarte magie beschuldigden. Je werd verstoten door de bijgelovige, Italiaanse artiestenwereld, omdat je ongeluk zou brengen, als een zwarte kat. Tijdens een optreden is er eens een dakkapel ingestort. Die was gewoon niet meer bestand tegen bepaalde decibels.
Ook kwamen er eens enkele begeleidende artiesten door een ongeluk te overlijden. Tijdens jouw deelname aan het San Remofestival kregen vele andere deelnemers de griep.
Het was een pure heksenvervolging uit bekrompen razernij en duivelse afgunst. Hooggevoelig als je was, heb je de negatieve druk niet meer kunnen weerstaan.

Op je eenenveertigste was je come-back en stond je vier keer op het San Remofestival. Toch was je oude geluksgevoel verdwenen en zakte je steeds meer weg in je chronische depressie.

Op 12 mei 1995 pleegde je zelfdoding door een overdosis cocaïne. Dat was in je appartement in Cardano al Campo, nabij Milaan. Je ademhaling stokte en je kreeg een hartaanval. Je lag al twee dagen in je trainingspak op je bed. Je had het laatste half jaar extra veel cocaïne gebruikt. Daarvan ga je verschrikkelijk hallucineren en suïcide is dan al gauw een optie om aan die ellende te ontkomen. Het is een manier om de ware suïcide-reden te verdoezelen. Je cocaïne zat in twee glazen kolven en je hebt nog met een walkman naar één van je onsterfelijke songs geluisterd. Verketterd door je mede-artiesten overleed je in volstrekte eenzaamheid.

Loredana zong haar hardrocksong 'Luna' voor jou, een wanhopige schreeuw over jouw tragische leven. In 2009 openbaarde ze dat je misschien door je vader bent vermoord, maar ze was na jouw zelfdoding in shock, depressief en verward. Dat er iets traumatisch uit je jeugd in het spel was, wil ik wel geloven.
Andere mensen geloven dat je door enkele artiesten met denkbeeldige wraakmotieven bent vermoord. Dat beaam ik niet, al kan ik ernaast zitten en kan men jou aangezet hebben tot een overdosis cocaïne, wat dan een indirecte moord zou zijn, maar in de grond was je doodongelukkig.

De recherche vond enkele dagen later een krabbel van jou. Je schreef 'Ik ben moe, het is niet de moeite waard, ik wil sterven!'.
Na je topprestaties bleef je de lat veel te hoog leggen en bovendien heb je jezelf met die verrekte cocaïne zodanig ingesponnen, dat menselijke hulp onmogelijk werd.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 juni 2013


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 94Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Nadir
Datum:
23 mei 2019
Zij deed mee aan ESC in 1977 en 1992 dus de leeftijden aangegeven kloppen niet.
Naam:
Petra Hermans
Datum:
25 juni 2013
Email:
worldpoet546live.nl
De stem van iemand spreekt voor zich.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)