Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Te verdrietig en troosteloos

(voor Eleonora Hermina Gregor (1901 - 1949))

Je bent geboren op 3 februari 1901 in Gorizia. Je had Joodse ouders. Je was een operette-diva en een podium- en filmactrice. Op je zeventiende begon je in operettes in het Theâtre de la Renaissance en het Raimundtheater in Wenen.

Je trouwde met de knappe en begaafde pianist Mitja Nikisch. Hij was leider van een populaire jazz-band, die in trendy clubs speelde. De band werd door de nazi's verboden.

Rond je dertigste werd je de maîtresse van prins Ernst Ruediger Camillo von Starhemberg, de getrouwde vice-kanselier van Oostenrijk en een fascistische politicus. Hij was getrouwd met gravin Marie-Elisabeth von Salm-Reifferscheidt-Raitz.

Op je drieëndertigste kreeg je in Luzern met Ernst zoon Heinrich Ruediger Gregor. Hij werd na zijn studie filosofie acteur, producer, regisseur, romancier en toneelschrijver.

Rond die tijd zijn Mitja en jij gescheiden. Twee jaar later heeft Mitja, verdrietig om zijn verdwenen band, zichzelf gedood. Hij werd zevenendertig jaar.

Ernst scheidde op 27 november 1937 van Maria-Elisabeth en op 2 december 1937 ben jij in Wenen met hem getrouwd. In 1938 keerde Ernst, commandant van het Oostenrijkse fascistische privé-leger Heimwehr, zich tegen de binnenvallende nazi's. Jullie ontsnapten aan de nazi's via Zwitserland naar Frankrijk.
Hij sloot zich aan bij de Vrije Franse luchtmacht en jullie werden financieel geholpen door de wapenmagnaat Friedrich Mandl, want jullie waren al jullie geld en landgoederen kwijtgeraakt.

In 'Irrlichter der Tiefe' speelde je met Anita Berber, die negenentwintig werd. Ze leed aan tuberculose en ze was verslaafd aan alcohol, cocaïne, en andere drugs.

In 'Das Mädchen mit der Protection' speelde je de revuester Orina Norowna.

Je werd met name beroemd door je hoofdrol als Christine de la Cheyniest in 'La Règle du jeu' van Jean Renoir.
Je laatste film was het Chileens-Franse drama 'La fruta mordida'.

Op je eenenveertigste verhuisde je naar Argentinië en Chili. Je was sindsdien depressief en gedesillusioneerd. Door je depressie vervreemdde je van Ernst en Heinrich. Je miste Europa en de rijkdom van weleer.

Op 20 januari 1949 heb je in een hotelkamer in Viña del Mar zelfdoding gepleegd. Je werd zevenenveertig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 juli 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.8 met 4 stemmen 899Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
17 juli 2013
Email:
worldpoet546live.nl
'Wat liefde doen kan...'
Soms té overweldigend voor het leven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)