Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De ontkenning van psychisch lijden

(voor Diane Linkletter (1948 - 1969))

Je bent geboren op 31 oktober 1948 in Los Angeles County. Je was het jongste kind van Art Linkletter en Lois Foerster. Art was een geliefde radio- en tv-persoonlijkheid. Hij presenteerde jarenlang 'House Party', 'People Are Funny' en 'Kids Say the Darndest Things'. Je broers en zussen waren Arthur Jack, Dawn, Robert en Sharon.

Op je zeventiende trouwde je met Grant Conroy. Grant en jij hielden jullie huwelijk geheim voor beide families. Jullie zijn in het trouwjaar gescheiden.

Je werd actrice en je verscheen in een sketch van 'The Red Skelton Show', 'House Party' en de documentaire 'Disneyland '59'. Skelton was een entertainer en komiek.

Op 4 oktober 1969 heb je om negen uur 's ochtends zelfdoding gepleegd door uit het keukenraam van je appartement op de zesde verdieping te springen. Dat was bij de Shorcham Towers in West-Hollywood. Je bent met spoed naar het Los Angeles County and USC Medical Center gebracht, waar je aan je verwondingen bent overleden.
Je bent twintig jaar geworden.

Je overlijden is in de media volop behandeld en je vader vond dat je vermoord bent door de harddrug LSD. Hij zei dat je niet jezelf was en dat je moordenaars de LSD-producenten zijn, met aan het hoofd de LSD-goeroe Timothy Leary, een psycholoog met levensgevaarlijke denkbeelden, want niet iedereen kan de autonome werking van LSD verwerken, vooral labiele, psychisch getraumatiseerden niet.

Leary was de aartsvijand van je vader. LSD kan leiden tot paniekaanvallen en extreme angst. Bij mensen met depressie of schizofrenie kan het hun ziekteverschijnselen vergroten. LSD kan zelfs bij gezonde geesten een psychose veroorzaken, ook chronisch. Psychedelische therapie kan in sommige gevallen heilzaam zijn, mits je het zelfbewustzijn niet verliest, maar de meesten begeven zich op glad ijs.
Aldous Huxley en Allen Ginsberg waren al nauwelijks verwijderd van het ego-dodende LSD-effect. Onvoorbereide gebruikers spelen Russische roulette, net zoals jij dat deed, alleen werden er geen drugssporen in jouw lichaam gevonden.

Je vader geloofde dat je een bad trip kreeg van eerdere inname van LSD. De politie verhoorde je vriend Edward Durston, die je rond drie uur 's nachts om hulp had gevraagd. Hij kwam bij je langs en hij bleef de rest van de nacht proberen om je te kalmeren. Je bakte koekjes. Je was extreem emotioneel, moedeloos en voornamelijk irrationeel. Je was kwaad op je matige acteerprestaties en dat je niet echt jezelf kon zijn. Edward wilde je nog tegenhouden, maar je was al uit het keukenraam gesprongen. Dat je dacht dat je kon vliegen, is onwaar. Je was loodzwaar depressief en je zag maar één uitweg, als een zelfdestructieve tunnelvisie.
Je bent begraven op het Forest Lawn Memorial Park in Hollywood Hills.

Je vader werd een belangrijke anti-drugs activist. Toch was LSD niet de werkelijke oorzaak, maar blijkbaar wel het middel van je zelfdoding. Een chronische depressie als gevolg van een psychische ziekte is de ware reden. Plus het verlies van je eigenheid door bezitterige, onkundige ouders. Je wilde je psychische lijden beëindigen. Van een bad trip was geen sprake, al hadden de naweeën van het LSD-gebruik je wel extra verward.
Je broer Robert kwam te laat, nadat je hem had gebeld.
Drie maanden eerder had John Zweyer, de man van je oudste zus, zichzelf doodgeschoten. Ook moedeloos.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 juli 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 3 stemmen 91Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Regatta
Datum:
31 juli 2013
Een uitstekende beschouwing en een terechte aanklacht tegen de LSD-goeroe Timothy Leary, die in hippiekringen ten onrechte werd bewierookt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)