Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Rijke, getraumatiseerde met roofdierogen

(voor Alice de Janze (1899 - 1941))

Je bent geboren op 28 september 1899 in Buffalo. Je was het enige kind van de textiel-industrieel William Edward Silverthorne en Julia Belle Chapin. Je groeide op in Chicago.
Op je achtste overleed je moeder door tuberculose. Ze werd vijfendertig jaar.
Je erfde een groot landgoed en je werd opgevoed in grote huizen in New York, door een Duitse gouvernante.
Je alcoholistische vader was vaak afwezig. Op je negende hertrouwde hij met Louise Houwelen, met wie hij vijf kinderen kreeg, waarvan drie vroeg overleden.

Je bent ontmaagd door je vader, waardoor een oom je voogd werd en je naar een kostschool in Washington DC ging. Op je veertiende reisde je toch met je vader naar de Franse Riviera, waar de zwaarbeschadigende incest werd voortgezet.
Je had een panter als huisdier, waarmee je in Nice over straat paradeerde. Je kwam als jong volwassene in trendy nachtclubs.
Je leed aan een chronische melancholie.

Na twee jaar Chicago verhuisde je op je eenentwintigste naar Parijs, waar je de aristocratische autocoureur Frederic Jacques, Comte de Janze ontmoette. Jullie waren bevriend met graaf Josslyn Hay en gravin Idina Sackville. Met hen waren jullie een deel van de Happy Valley set in Kenia, bekend van veel drugsgebruik, seksuele promiscuïteit, zoals partnerruil, cocaïne, champagne en absint.
Je was suïcidaal en je vree met Josslyn, wat Idina prima vond. Je werd 'de goddeloze Madonna' genoemd.
Op je zesentwintigste had je een relatie met Raymond Vincent de Trafford. Van je schoonmoeder kreeg je een Parijse flat om met hem samen te kunnen zijn. Frederic werd door zijn familie tot echtscheiding gedwongen.

Maar Raymond wilde niet met jou trouwen, omdat hij dan onterfd werd. In een treincoupé op het Gare du Nord schoot je hem in zijn maag met een gouden revolver en kort daarna schoot je ook jezelf in je maag. Jullie werden naar het ziekenhuis Laboisiere gebracht. Raymond overleefde het ternauwernood, terwijl jij oppervlakkig was verwond.
Je familie wilde je naar een privé-kliniek brengen, maar dat mocht niet van de politie, omdat je was gearresteerd. Toen Raymond bijkwam, zei hij dat het een ongeluk was en dat jij zelfdoding wilde plegen, wat hij probeerde te verhinderen. Je ondertekende een verklaring, waarin je zei vier keer eerder een einde aan je leven te willen maken.
Toch werd je beschuldigd van poging tot moord met voorbedachte rade. Je zat in cel nummer twaalf van de vrouwengevangenis Saint Lazare.

Een tante hielp je naar een verpleeghuis buiten Parijs en je advocaat zei dat je chronische depressie/manische depressie en je tuberculose je intelligentie had verwoest. Ook werd meegerekend dat Raymond niet met je wilde trouwen. Je kreeg zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.
Je werd direct vrijgelaten en je kreeg een presidentieel pardon. Je scheidde van Frederic en hij kreeg de voogdij over jullie twee dochters. Weer een harde dreun.

Je woonde een tijd bij de schrijfster Karen Blixen en je hervatte je affaire met Josslyn.
Op je tweeëndertigste trouwde je alsnog met Raymond, welk huwelijk drie maanden duurde. Hij vluchtte voor jou naar Australië. Jij trok je terug in je boerderij in Gilgil, waar je leeuwen, panters en antilopen behandelde. Je was zwaar verslaafd aan de morfine en iedereen was bang voor jou.

Op 24 januari 1941 werd Josslyn nabij Nairobi in zijn auto vermoord. Hij werd veertig jaar. Tijdens het bezoeken van zijn lijk kuste je zijn mond en zei je: 'Nu ben je voor altijd van mij!'.

In augustus 1941 kreeg je baarmoederkanker en je onderging een hysterectomie.

Je probeerde zelfdoding te plegen via een overdosis pentobarbiton, wat mislukte, maar een week later, op 30 september 1941 heb je jezelf doodgeschoten met je gouden revolver, dat je blijkbaar mocht houden.
Je werd tweeënveertig jaar.
Je liet een brief achter, waarin je bekende Josslyn te hebben vermoord.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 1.300Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Niek Kalberg
Datum:
2 september 2013
Intrigerend verhaal. Via Wikipedia kwam ik op Vile Bodies van Evelyn Waugh en de film White Misschief. Beide over de happy valley set. Ben benieuwd, dank voor het spoor..!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)