Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De deftige lesbienne van Kasteel De Haar

(voor Helène van Zuylen van Nijevelt van Haar (1863 - 1947))

Je bent geboren op 21 augustus 1863 in Parijs. Als Betty Louise Caroline Helène de Rothschild. Je ouders waren Salomon James de Rothschild en Adèle von Rothschild. Je was hun enige kind.
Je groeide op in het Hôtel Salomon de Rothschild, nabij de Faubourg Saint-Honore. Dit ligt in het centrum van Parijs. Je Joodse moeder heeft dit gebouw nagelaten aan de Administratie voor Schone Kunsten van de Franse regering en niet aan jou, omdat ze jou boos had onterfd vanwege je huwelijk met een rooms-katholiek.

Nog geen jaar na jouw geboorte overleed je vader. Hij kreeg een hartaanval tijdens het gokken op de beurs. Hij werd 29 jaar.

Je was lid van een beroemde bankiersfamilie. Je Duitse opa was James Mayer de Rothschild, de oprichter van de Franse tak van de Rothschilds. Hij was o.a. eigenaar van Château Lafite en de omliggende wijngaarden, nu nog steeds succesvol in handen van jouw nazaten.

Op 16 augustus 1887 ben je inderdaad getrouwd met de rooms-katholieke baron Etienne van Zuylen van het Huis van Van Zuylen van Nievelt, een afstammeling van de 13-de eeuwse Utrechtse ridder Steven van Zuylen. Etienne en jij kregen twee zonen. In 1890 werd Egmont geboren, die later een diplomaat/zakenman werd.

Etienne was voorzitter van de Automobile Club de France. In 1898 deed je mee met de Parijs-Amsterdam-Parijs Race onder de grappige schuilnaam Slak. Je reed zeer succesvol, maar bij Parijs-Berlijn in 1901 lag je er de eerste dag al uit door een technisch mankement. Camille du Gast redde de eer van de vrouwelijke deelnemers.

Je was in wezen een lesbienne en in 1902 ontmoette je de schrijfster Renee Vivien, geboren als Pauline Mary Tarn. Je wist evenwicht te brengen in haar emotionele chaos. Renee was veertien jaar jonger en van Engelse komaf. Ze had al relaties met Natalie Clifford Barney en Violet Shillito achter de rug.
Je reisde veel met haar, al moest dat zo verdekt mogelijk. Renee vond dat jullie getrouwd waren. Veel boeken, die op jouw naam staan, zijn in feite door Renee geschreven. Renee kreeg ook een relatie met de islamitische Kerine Turkhan Pasha en in 1907 maakte jij de relatie uit en kreeg je een relatie met een andere vrouw.

Renee was kapot van verdriet en twee jaar later verliet Kerine haar.

Je werkte misschien met haar samen onder het pseudoniem Paule Riversdale, maar het is aannemelijker dat Renee de schrijfster was, die ook het leeuwendeel van haar schrijfwerk aan jou heeft opgedragen. Twee romans en twee toneelstukken zijn hoogstwaarschijnlijk wel alleen door jou geschreven. Je schreef ook gedichten en korte verhalen in samenwerking met Renee, die literair gezien veruit je meerdere was. De roman 'L'Etre Double', die het androgyn-zijn beschrijft, is zeker door de vrijgevochten en compromisloze Renee geschreven.

Kasteel de Haar was je hoofdwoning, sinds 1440 in bezit van de Van Zuylens. Door het kapitaal van de Rothschilds liet jij als multimiljonair het vervallen kasteel geheel herbouwen in neogotische stijl.
Etienne overleed op 8 mei 1934 in Nice.

Op 17 oktober 1947 overleed jij in Lissabon. Je werd vierentachtig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 februari 2014


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 539Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)