Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Virginia Woolf vreesde jouw schrijftalent

(voor Katherine Mansfield Beauchamp Murry (1888 - 1923))

Je bent geboren op 14 oktober 1888 in Wellington. Je vader was een rijke bankier/handelaar. Je ouders waren Harold Beauchamp en Annie Burnell Dyer.
Op je vierde verhuisde je naar de buitenwijk Karori, waar je het meest gelukkig was. Je zat op de Wellington Girls High School, waar je in de schoolkrant je eerste verhalen publiceerde.
Op je twaalfde was je verliefd op de cellist Arnold Trowell, wat niet wederkerig was. Je kreeg cellolessen van vader Trowell, wat je tot een bekwame celliste maakte. Je versomberde door de onderdrukking van de Maori en in je verhalen heb je hen bewierookt.

Op je veertiende ging je studeren aan Queen's College in Londen, net als je zussen Vera en Charlotte. Je bleef cello spelen en je schreef in de schoolkrant. Je hield van het werk van Oscar Wilde en de Franse symbolisten. Je kreeg veel bijval van je collega-schrijvers en de Zuid-Afrikaanse schrijfster Ida Baker werd een levenslange vriendin. Je was niet bezig met het vrouwenkiesrecht, omdat Nieuw-Zeeland dat al had goedgekeurd.
Rond je zestiende reisde je door België en Duitsland. Op je zeventiende ging je met een diploma terug naar Nieuw-Zeeland, waar je korte verhalen schreef, geïnspireerd door Anton Tsjechov. Het blad 'Inheemse Companion' betaalde je, wat je stimuleerde om broodschrijfster te worden. Je verveelde je bij je familie, zodat je op je 19-de weer naar Londen ging. Van je vader kreeg je 100 pond. Je had een haat-liefde-verhouding met Nieuw-Zeeland en door je tuberculose keerde je nooit terug.

Je eerste relatie was met Maata Mahupuku, een gefortuneerde Maori-vrouw. Je kende haar vanuit Wellington. Ze trouwde in 1907 en ze bleef jou geld sturen.
Daarna had je tot 1908 een relatie met Edith Kathleen Bendall, die je volop adoreerde. Je was een bohémienne en je had een affaire met Garnet Trowell, de broer van Arnold. Begin 1909 was je zwanger van Garnet, maar door zijn afwijzende ouders stopte deze verhouding.
Op 2 maart 1909 trouwde je met de zangleraar George Bowden, die elf jaar ouder was. Je verliet hem de dag daarna en je was weer bij Garnet, al duurde dat kort. Je moeder kwam je de les lezen en ze verweet jou de breuk met George, omdat je Ida beminde. Ze stuurde jou naar het kuuroord Bad Wörishofen, waar je een miskraam kreeg door het tillen van een zware koffer.

Je moeder onterfde je en terug in Londen schreef je in het socialistische blad 'The New Age' en je werd de minnares van Beatrice Hastings, die biseksueel was. In 1914 begon je een relatie met John Middleton Murry, een schrijver en redacteur van het blad 'Rhythm' en bevriend met D.H. en Frieda Lawrence, met wie jij ook bevriend was, evenals met Virginia Woolf, die in jou een grote rivale zag, en Gilbert Cannan.

In 1914 zat je in Parijs en had je een jaar later een korte affaire met Francis Carco en overleed je broer Leslie, waardoor je nostalgische verhalen over Nieuw-Zeeland schreef.
Begin 1917 was je weer eens gescheiden van John en kwam Ida weer bij je wonen. In december 1917 kreeg je de diagnose tuberculose en je verbleef in een naargeestig hotel in Bandol, waar je depressief was en een longbloeding kreeg.
In april 1918 trouwde je met John om twee weken later te scheiden. Je verbleef een winter met Ida in een villa te San Remo. Zowel de relatie met haar als die met John verwaterden.

In oktober 1922 ging je naar het Georges Gurdjieffs Instituut in Fontainebleau, waar je door Olgivanna Ivanovna Lazovich werd verpleegd. Je hoefde niet mee te doen aan de strenge discipline.
Na een fatale longbloeding overleed je op 9 januari 1923. Je werd vierendertig jaar en je bent begraven in de begraafplaats van Avon.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 februari 2014


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 38Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)