Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Mysterieuze dichteres in een verdedigd bastion

De dichteres Eline van Haaren is op 8 november 1953 in Alphen aan de Rijn geboren. Als ze nog zou leven, zou ze nu exact zestig jaar zijn. Een leeftijd, waarop je als dichteres aan de vooravond van succesvolle dichtbundels kunt staan. Met afgewogen en diepzinniger woorden, gezien de levenservaring. Verstilde poëzie.

Maar Eline overleed in 1983 in Den Haag. Ze werd maar negenentwintig jaar. Ze was een levenslustige, energieke, beeldschone jongedame, die kampte met epilepsie. De ware toedracht van haar overlijden kan ik op internet niet achterhalen, maar ik vermoed dat ze mogelijk zelfdoding heeft gepleegd.

Haar vriend de kunstenaar Aris-Jan de Bakker weet natuurlijk veel meer over haar, maar ook hij doet er het zwijgen toe. Epilepsie en suïcidale depressie gaan vaak samen wat mijn vermoeden versterkt.

Haar enige dichtbundel heet 'Leef de dag' en is postuum bij uitgeverij Conserve verschenen. Als eerste uitgave van die uitgeverij. Het verscheen als publicatiewerk van Eline van Haaren & Aris de Bakker. Aris schenkt iedere prijswinnares van de Eline van Haarenprijs een eigengemaakt kunstwerk, naast de 2500 euro. De prijs is inmiddels gewonnen door: Ria Bremer, Mischa de Vreede, Nel Dahlberg, Ester Naomi Perquin en Kira Wuck. Iedere dichteres onder de vijfendertig kan de prijs in de wacht slepen, mits zij de beste dichtbundel weet te presenteren.

Eline van Haaren mag dan de naam van een literaire prijs dragen, het is vooralsnog geheel onduidelijk hoe haar leven is verlopen en geëindigd. Ook is haar poëzie nergens verveelvoudigd, wat merkwaardig is. Haar dichtbundel is tweedehands wel te verkrijgen, maar daar houdt het dan ook mee op. Ze lijkt me een dichteres voor exclusieve ingewijden. Waarom schrijft bijvoorbeeld De Bakker geen biografie over haar? Wat is de reden van de taboesfeer? Haar poëzie blijkbaar niet, want anders zou er geen prijs op haar naam staan. Dus wordt het de hoogste tijd dat iemand, die meer weet over het leven van Eline, een boekje open doet! Liefst zo gauw mogelijk!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 maart 2014


Geplaatst in de categorie: literatuur

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 97Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jessica van Haaren
Datum:
17 maart 2021
Email:
jessica.van.haarentelenet.be
Mijn achternicht is helaas veel te vroeg gestorven aan kanker

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)