Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zijn gezin was belangrijker dan zijn eigen veiligheid

(voor William Bill Doolin (1858 - 1896))

Je bent geboren in 1858 in Johnson County. Je ouders waren Michael Doolin en Artemina Beller. Je groeide op in Pilot Rock Township, samen met je broers en zussen.
Op je zevende overleed je vader.
Je was vaardig met de zaag en de bijl. Op je 22-ste was je cowboy op de ranch van Oskar Halsell in Oklahoma. Oskar leerde je schrijven en rekenen. Je was de voorman en je werkte voor meerdere ranchers. Ze vonden jou betrouwbaar en bekwaam.

Op 4 juli 1891 was je met enkele vrienden in Coffeyville. Jullie waren dronken van de bier en twee wetsdienaars wilden het bier in beslag nemen. Er ontstond een vuurgevecht, waarbij de wetsdienaars werden gedood. Vanaf dat moment was je een outlaw. Je sloot je aan bij de Dalton-bende. In mei 1891 beroofden de Dalton's een trein in Oklahoma Territory en later nog veel meer treinen. Bob Dalton was de leider. Ook Grat en Emmett Dalton waren erbij. Door je populariteit binnen de bende werd het al gauw de Dalton-Doolin bende.

In oktober 1892 wilden jullie in Coffeyville twee banken in één keer beroven. De Dalton's vermomden zich met baarden, maar ze werden toch herkend. Bob en Grat werden doodgeschoten en Emmett werd ook flink geraakt, maar hij overleefde het en hij zat 17 jaar in de gevangenis. Bill Power en Dick Broadwell werden ook gedood.
Jij nam de leiding over en je bende heette Wild Bunch. Je bendeleden waren o.a. Newcomb, Pierce, Oliver Yantis en Richard West. Yantis bezocht zijn zus in Orlando, waar hij onverwachts door marshals werd vermoord. Nieuwe bendeleden waren: Bill Blake, Richard Clifton, George Waightman, William Raidler en Mason Frank Dalton. Jullie werden steeds brutaler en meer meedogenloos.

In 1893 trouwde je in Kingfisher met Edith Ellsworth, een domineesdochter, en je woonde in Ingalls. Jullie zoon heette Jay. Tijdens het beroven van een trein nabij Cimarron kreeg je een kogel in je linkervoet, wat genas, maar wel een zwak onderdeel bleef.
De bende werd aangevuld met de tienermeisjes Annie McDoulet en Jennie Stevens, prima spionnen en boodschappers. Ze hielpen mee met het berijden van gestolen paarden en het verkopen van whisky. Roy Daugherty kwam ook bij de bende. Op 1 september 1893 werd je bende in Ingalls onder vuur genomen door marshals. Je raakte gewond, net als Newcomb. Roy werd gearresteerd, maar de rest van de bende ontsnapte.

Tijdens een bankroof kreeg je voorhoofdswonden door een schot hagel. Je vond de bende te groot en te opvallend, dus werd er afgesplitst.
Bill Dalton vormde met vier anderen de Dalton-bende en ze beroofden de First National Bank. Op 8 juni 1894 werd Bill nabij Ardmore door Lawson Hart vermoord.
In april 1895 werd jouw bende na een treinroof achtervolgd door Chris Madsen en anderen. Nabij Ames vond een vuurgevecht plaats, waarbij Bill Blake overleed. De bende ontsnapte en werd nooit herenigd. Jullie schuilplek was een grot in de Creek Nation op de Dunn ranch. Bill Dunn werd na vijf jaar onbetrouwbaar en hij werd marshal om jullie in te rekenen. Newcomb en Pierce werden in hun slaap vermoord en daarna inde Bill Dunn de beloningen.

Na in New Mexico geschuild te hebben wilde je geen outlaw meer zijn, ook omdat je last had van je linkervoet. Je herenigde je met Edith en Jay. Je werd achtervolgd door Bill Tilghman. Edith en Jay gingen terug naar Lawson, waar Edith's ouders woonden. Jij ging naar de zwavelbaden in Eureka Springs ter behandeling van je reuma. Tilghman arresteerde je daar en hij bracht je naar Guthrie. Ook Waightman was inmiddels vermoord. Dick Clifton kwam ook naar jouw gevangenis en jullie wisten te ontsnappen, waarna jij naar je gezin ging.

Op 24 augustus 1896 werd je door Heck Thomas en anderen ingesloten. Toen je begon te schieten, werd je doorzeefd met kogels. Je werd achtendertig jaar en je bent begraven op Summit View Cemetery in Guthrie. Dick werd twee maanden later doodgeschoten en Richard West op 8 april 1898.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=kCdjvTTnzDU

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 juni 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 48Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 juni 2014
Naschrift: Ik wil jullie er nog graag op wijzen dat The Eagles op hun schitterende elpee 'Desperado' het magnifieke nummer 'Doolin-Dalton' hebben vereeuwigd, dat jullie zeker eens moeten beluisteren, omdat het werkelijk gemeend is en geniaal uitgevoerd door Don Henley!...
Een kippenvelkraker van hoog niveau!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)