Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jezelf doodgedronken omwille van je vermoorde soulmate

(voor Martha Jane Cannary (1852 - 1903))

Je bent geboren op 1 mei 1852 in Princeton. Je ouders waren Robert Cannary en Charlotte Burch. Je woonde in Ravanna en je was de oudste van zes kinderen.
Op je veertiende verhuisde je naar Virginia City. Je moeder overleed in Black Foot door een longontsteking. Van Virgina City gingen jullie naar Salt Lake City, waar je vader grond kocht om landbouw te bedrijven. Na een jaar overleed je vader en verhuisden jullie naar Piemonte.

Jij werkte als vaatwasser, kokkin, serveerster, mijnwerkster, dance-hall meisje, verpleegster en je verplaatste runderen.

Op je achttiende werkte je als scout bij Fort Russell en was je om de zoveel tijd prostituee in Fort Laramie Three-Mile Hog Ranch. Je was heel aantrekkelijk en je had mooie, donkere ogen. Je had nauwelijks gestudeerd en je was analfabeet.

Op je 20-ste was je in Goose Creek, waar je samen met de soldaten opstandige Indianen bevocht. Zes soldaten sneuvelden. Op de terugweg was er een hinderlaag en werd kapitein Egan geraakt, maar jij wist hem op jouw paard te tillen en veilig naar het fort te rijden, waar hij herstelde. Hij noemde jou Calamity Jane, de heldin van de vlakte, en die naam heb je aangehouden. In 1875 begeleidde je de Newton-Jerney expeditie in de Black Hills, die de aanwezigheid van goud bevestigde. Dokter Valentine McGillycuddy en de componist Moses Milner waren er ook bij.

Je was losbandig en duivels, maar je had een milde, behulpzame kant, vooral voor zieken en behoeftigen, wat je populair maakte. Op 15 juli 1876 kopte de Black Hills Pioneer: 'Calamity Jane has arrived!'. Je was samen met de revolverheld/gokker Wild Bill Hickok in Deadwood aangekomen. Je schoonheid was al tanende, je huid was leerachtig geworden, je was gespierd en mannelijk en je vezelige haar werd zelden gewassen. In Deadwood werkte je voor de hoerenmadam Dora DuFran, die je vriendin was.

Je raakte bevriend met Wild Bill Hickok en Charlie Utter. Je vereerde Hickok vanwege zijn persoonlijkheid en zijn imposante levensloop als scherpschutter. Hij was 15 jaar ouder en je was smoorverliefd op hem. Op 2 augustus 1876 speelde Hickok poker in de Nuttal & Mann's Saloon in Deadwood. Hij zat met zijn rug naar een deur en twee keer vroeg hij de pokeraar Charles Rich om van plaats te verwisselen, maar dat wilde Charles niet. Hickok zag niet dat de dronken en boze Jack McCall hem van achteren door het hoofd schoot. Jack was de dag ervoor dronken en had al zijn geld aan de pokertafel verloren. Hickok werd 39 jaar. Jack werd na zijn berechting in Yankton opgehangen. Hij werd 24 jaar.

Jij bleef in Deadwood wonen en je redde een postkoets vol passagiers, die door Indianen achtervolgd werden. De bestuurder werd neergeschoten en jij nam de teugels over en je bereikte Deadwood veilig.
In het najaar van 1876 verpleegde je de slachtoffers van een pokken-epidemie. In 1880 kocht je een boerderij nabij Miles City, waar je een herberg van maakte. Je trouwde met Clinton Burke en je verhuisde naar Boulder en in 1887 kregen jullie dochter Jane.
In 1891 was je verhalenvertelster in Buffalo Bill's Wild West Show. Je deed mee aan de Pan-American Exposition in 1901, terwijl je depressief en alcoholistisch was. Als jonge vrouw was je al verslaafd aan de alcohol.

Je werkte enkele maanden voor de bordelenhoudster Dora DuFran in Belle Fourche, waar je kookte en waste voor de bordeeldames. Eind juli 1903 reisde je met een ertstrein naar Terry, een mijnbouwdorpje nabij Deadwood. Je had zwaar gedronken en je kreeg maagpijn. De conducteur droeg je uit de trein en je kreeg een kamer in het Calloway Hotel, waar je op 1 augustus 1903 overleed door darm- en longontsteking. Je werd eenenvijftig jaar en je bent begraven op Mount Moriah Cemetery, naast je geliefde Wild Bill Hickok.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 juni 2014


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 317Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)