Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een beetje filosofie

Belangstelling voor de Griekse filosoof Socrates heb ik altijd gehad. Ver voor de geboorte van Christus hield hij in Athene al gesprekken met burgers over ethisch handelen. Hij bedoelde dat alle handelen goed was, dat mensen gelukkig maakte. Een bekende uitspraak van hem is, ik weet dat ik niets weet. Socrates had ook leerlingen, de bekendste was Plato. De latere universiteiten zijn door hem ontstaan.

Plato stelde de vraag, bestaat er een ideale wereld? De zichtbare wereld is slechts schijn, dacht hij.
Ook Plato had een leerling, namelijk Aristoteles. Hij was de koning van de filosofie en natuurwetenschappen. Vele boeken schreef hij erover, zoals over ethiek, logica, literatuur, kunst, psychologie en zoölogie. Hij geloofde dat alles wat bestaat hetzij materie is, of daarvan afhangt en alle levende wezens, ook planten, hadden volgens hem een ziel. Het hoogste was volgens hem het streven van de mens naar geluk.

Democraticus beweerde, dat gebeurtenissen in de natuur veroorzaakt worden door kleine ondeelbare deeltjes, de atomen.
Volgens de stoïcijnen bereik je alleen geluk wanneer je gehoorzaam bent aan God. De filosofie van kerkvader Augustinus leek op die van Plato, maar dan tegen een christelijke achtergrond. Wiskunde zou zijn ontstaan uit een goddelijke openbaring. God schiep de wereld en de tijd en zou eindigen met het Laatste Oordeel.

Schrijver: kees niesse, 4 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: filosofie

4.3 met 3 stemmen 171Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)